Košarka

Žuža odličan, poraz Fenerbahčea

Marko Domljanović • nedjelja, 25.12.2011.
Žuža odličan, poraz Fenerbahčea
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Turski košarkaši bili su aktivni i ovog vikenda, a značajne uloge i ovaj put su imali i hrvatski igrači. To se posebno odnosi na Juricu Žužu koji je odigrao utakmicu sezone i odveo Tofas do pobjede, a vrlo dobri su bili i naši igrači u Fenerbahčeu. Ipak, njihova je momčad poražena.

Fenerbahče je u ovom kolu upisao novi poraz i to na gostovanju kod Banvita. Domaćini su od samog početka bili u laganoj prednosti, a nakon 39:38 na poluvremenu bilo je jasno da igrače Nevena Spahije ne očekuje lagan posao. Ipak, Fenerbahče u trećoj četvrtini malo podiže ritam i dolazi do vodstva koje kasnije i prenosi u posljednju dionicu (51:56). Na kraju se pokazalo da ta prednost nije bila dovoljna jer je Banvit u posljednjoj dionici uzvratio sa 19:10 i došao do velike pobjede ukupnim rezultatom od 70:66.

Domaćine je predvodio Davis koji je zabio 16 koševa, a Williams je dodao 14. U redovima Fenerbahčea najbolji su bili hrvatski igrači: Roko Ukić zabio je 15 koševa uz pet skokova i četiri asistencije, a Bojan Bogdanović dodao je još 12 koševa (trice 0/4). Od ostalih igrača Fenerbahčea nitko nije zabio više od devet koševa, dok je Marko Tomas za nešto manje od 18 minuta ubacio pet poena.

Galatasaray je pobjedom protiv Turk Telekoma stigao do druge pozicije na prvenstvenoj ljestvici, a utakmica je bila odlučena već nakon tri četvrtine kada su domaćini imali velikih 68:51. Uslijedilo je lagano opuštanje pa je Turk telekom uspio popraviti dojam i doći do prihvatljivog poraza od 82:75. Darius Songaila predvodio je domaćine sa 16 koševa, a bivši igrač Splita Jamon Gordon dodao je još 13. Lukša Andrić za 15 minuta ubacio je četiri koša, a kod poraženih se najviše istaknuo Karadeniz sa 19 poena.

Anadolu Efes s lakoćom je održao vodeću poziciju na tablici domaćom pobjedom protiv Bandirme Kirmizi. Već nakon prvih deset minuta bilo je 25:12, a gosti su u iduće dvije četvrtine uspjeli zadržati zaostatak ispod 15 koševa. Ipak, u posljednjoj dionici Efes još malo povećava razliku i dolazi do vrlo uvjerljivih 80:56. Duško Savanović bio je najbolji u redovima domaćina sa 20 koševa i devet skokova, a Stanko Barać dodao je još osam poena. Kod gostiju je Yildirim sa 11 koševa bio najbolji strijelac.

Tofas se pobjedom protiv Antalye na domaćem parketu zadržao u skupini klubova sa po šest pobjeda na sredini tablice. Prvi dio završio je rezultatom 40:42 i ništa nije upućivalo na uvjerljivo slavlje domaćina, ali u drugom dijelu Tofas značajno poboljšava svoju igru i dolazi do 90:73.

Jurica Žuža briljirao je u redovima domaćima i sa 18 koševa (učinak sezone) odveo svoju momčad do pobjede. Brad Buckman pratio ga je u stopu sa 17 koševa, a Tomislav Ružić ih je nakon povratka na parket zabio osam. Kod gostiju je Gen ubacio 14 poena.

Od ostalih utakmica spomenimo tijesan poraz Bešiktaša na gostovanju kod Hacettepe Universitesija od 80:81, a uzbudljivo je bilo i u ogledu Aliage Petkim i Erdemirspora gdje su gosti slavili 72:74.

TBL, 11. kolo:
Aliaga Petkim - Erdemirspor 72:74
Banvitspor - Fenerbahče 70:66
Galatasaray - Turk Telekom 82:75
Anadolu Efes - Bandirma Kirmizi 80:56
Olin Edirne - Mersin BSB 86:81
Trabzonspor - Pinar Karsiyaka 69:88
Hacettepe Universitesi - Bešiktaš 81:80
Tofas - Antalya BSB 90:73

Tablica: 1. Anadolu Efes 10-1, 2. Galatasaray 9-2, 3. Banvitspor 8-3, 4. Bešiktaš 8-3, 5. Fenerbahče 8-3...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!