Rukomet

Losert gurnuo Ademar u finale

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 26.12.2011.
Losert gurnuo Ademar u finale
Foto: Davor Sajko

Skoro sve rukometne lige dovršile su natjecanje za ovu godinu, osim Nijemaca, koji još uvijek igraju svoje utakmice. Izbornik Slavko Goluža stoga još uvijek nema sve svoje rukometaše na okupu, pa mu kadrovska križaljka još nije gotova.

U Karlovcu je počeo drugi dio priprema za predstojeće Europsko prvenstvo u Srbiji, a Goluža i igrači baziraju se na taktici. "Ne smijemo ići u širinu, moramo tesati dvije-tri stvari do savršenstva", kazao je izbornik pred ponovni početak rada.

Od 2. siječnja hrvatska rukometna reprezentacija, konačno u punom sastavu, okuplja se u Osijeku. U sklopu tog posljednjeg dijela priprema bit će odigran i Croatia cup, a dvorana Gradski vrt ugostit će Švedsku, Slovačku i Iran od 6. do 8. siječnja. EP počinje 16. siječnja.

Igrač vikenda

Venio Losert: Stanka u španjolskom rukometnom prvenstvu započela je prošlog vikenda odigranim 15. kolom što je značilo da je pred najboljim momčadima prvenstva nastup na tradicionalnom Kupu Asobal. Ademar Leon ove je godine bio domaćin 22. Kupa Asobal u sklopu kojeg je ugostio četiri najbolje momčadi Asobala, aktualnog prvaka Španjolske, Barcelonu, španjolskog viceprvaka, Atletico de Madrid, te Valladolid. U napetom prvom polufinalu Ademar je snage odmjerio s braniteljem naslova, Atletico de Madridom, te je u tijesnoj završnici, zahvaljujući obrani Venija Loserta, stigao do minimalnog slavlja i prolaska u finale. Losert je u polufinalu sakupio ukupno devet obrana, no ona posljednja bila je ujedno i najvažnija. Finale je Ademaru donijelo dvoboj s Barcelonom koja je naposljetku, također minimalno, stigla do pobjede i naslova pobjednika Asobal kupa. Hrvatski je vratar u finalnom susretu obranio deset udaraca.

Forma u usponu

Ivan Ninčević: Ponovno je Ninčević bio jedan od najboljih pojedinaca svojih berlinskih Lisica, u gostujućoj pobjedi nad Lemgom. Zabio je šest golova te iz tjedna u tjedan pokazuje kako je, od hrvatskih reprezentativnih lijevih krila, trenutno u najboljoj formi.

Zlatko Horvat: Rukometaši CO Zagreba proteklog su tjedna odradili odgođeni susret 11. kola Regionalne rukometne lige te su u Kutiji šibica ugostili momčad Sutjeske. Domaćin je na domaćem terenu stigao do uvjerljive pobjede, a kapetan Horvat na terenu je ponovno bio dobro raspoložen te je sa sedam postignutih pogodaka bio najbolji strijelac svoje momčadi.

Jakov Gojun: Zagrebaši su prošlog utorka odradili odgođeni susret 11. kola Regionalne lige u kojem su na domaćem terenu ugostili rukometaše Sutjeske. Domaćin je u Kutiji šibica slavio s deset pogodaka razlike, a trener Ivica Obrvan Gojunu je ponovno dao veću minutažu u napadu. Dobar posao Gojun je tako odradio u oba pravca te se uspio pet puta upisati u strijelce.

Damir Bičanić: Utakmicom dvaju najboljeplasiranih francuskih klubova, Chamberyja i Montpelliera, završilo je francusko prvenstvo za ovu godinu. Iako je Chambery izgubio s 31:34, hrvatski lijevi vanjski Damir Bičanić bio je vrlo dobar sa sedam pogodaka. Za njega odmora nema i pridružuje se reprezentaciji u Karlovcu na drugom dijelu priprema za EP.

Na standardnoj razini

Goran Šprem: U njemačkom rukometnom prvenstvu još nema stanke, upravo suprotno. 16. kolo rukometne Bundeslige proteklog je tjedna momčad Gummersbacha odvelo u goste Wetzlaru gdje su gosti poraženi s osam golova razlike. Šprem je, pak, u porazu svoje momčadi sudjelovao s jednim pogotkom.

Manuel Štrlek:Kutija šibica proteklog je utorka bila domaćin odgođenog susreta 11. kola SEHA lige u kojem je momčad CO Zagreba ugostila rukometaše Sutjeske te je stigla do uvjerljive pobjede. Manuel Štrlek je u pobjedu svoje momčadi ugradio pet pogodaka.

Petar Metličić: Njegovo Celje PL u proteklom tjednu lagano se na domaćem parketu obračunalo s Krškom, u posljednjem ovogodišnjem prvenstvenom ogledu. Metličić se nije upisao u strijelce, ali i bez njegova napadačkog doprinosa Pivovarčani su susret zaključili s deset golova viška. Godinu su nakon 16 odigranih kola zaključili na drugom mjestu, s bodom zaostatka za vodećim Gorenjem. Kad ovom dvojcu pridodamo još i aktualne prvake, ekipu Cimosa, koja je na trećoj poziciji, do kraja sezone vodit će se sigurno velika borba za naslov. No, Metličić je u blagdanskom vikendu, koji je za nama, imao i dodatan razlog za slavlje. U nedjelju 25. prosinca proslavio je 35. rođendan, a ovim putem želimo mu sve najbolje. Čestitku mu možete poslati i Vi, preko poveznice na službenoj stranici njegova kluba.

Drago Vuković: Njegov Lübbecke ispustio je pobjedu na gostovanju kod Melsungena u posljednjim sekundama utakmice. Završilo je neodlučeno, a Vuković je u taj rezultat ugradio pet svojih pogodaka.

Vedran Zrnić: Momčad Gummersbacha u sklopu 16. kola rukometne Bundeslige stigla je goste rukometašima Wetzlara te se kući vratila s uvjerljivim porazom i bez bodova. Kapetan gostujuće momčadi, Zrnić, u susretu se tri puta upisao u strijelce.

Denis Špoljarić: Špoljarić je odradio svoj standardni obrambeni posao proteklog tjedna, u pobjedi njegova i Ninčevićeva Füchsea nad Lemgom. Berlinski sastav odlično 'gura' u Bundesligi, trenutno su na drugoj poziciji, odmah iza ove sezone neprikosnovenog Kiela. I u Ligi prvaka u kombinacijama su za prolazak skupine, što će im svakako na proljeće u nastavku natjecanja biti 'šlag na tortu' uspješne sezone.

Marino Marić: Momčad CO Zagreba proteklog je utorka odradila odgođeni susret 11. kola SEHA lige u sklopu kojeg je u Kutiji šibica ugostila crnogorsku Sutjesku. Domaćin je kod kuće stigao do nove uvjerljive pobjede, a mladi Marino Marić u pobjedi svoje momčadi sudjelovao je s dva pogotka.

Marko Kopljar: U posljednjem ovogodišnjem nastupu Kopljar nije previše oznojio dres. Postigao je jedan pogodak, odigrao samo dio utakmice, a priliku je umjesto njega na parketu dobio i mladi Šebetić, koji ju je protiv slabijeg protivnika dobro iskoristio, zabivši četiri pogotka iz isto toliko pokušaja.

Tonči Valčić: Kao i većina 'starijih' igrača CO Zagreba, Valčić je u sporijem ritmu odradio posljednji ovogodišnji dvoboj. Nakon godine u kojoj je imao problema s bolestima (operacija crvuljka), ali i ozljedama, nakon dugo vremena nije u sigurnim kombinacijama za reprezentativne nastupe. No, Valčić je u nekoliko posljednjih utakmica regionalnog natjecanja pokazao svoje kvalitete i ako bude zdrav i spreman u nastavku sezone, bit će odlično 'pojačanje' za Zagrebaše u završnici i regionalnog natjecanja, ali i Lige prvaka.

Domagoj Duvnjak: Momčad njemačkog prvaka, HSV Hamburga, u sklopu 16. kola rukometne Bundeslige ugostila je rukometaše Magdeburga te je na domaćem terenu stigla do sigurne pobjede i nova dva boda. Domagoj Duvnjak u pobjedi svoje momčadi sudjelovao je s četiri postignuta pogotka.

Forma u padu

Ivan Čupić: Čupić se također tek u pravom smislu riječi vraća nakon dugotrajne pauze zbog teške ozljede ramena. U studenom se tek vratio na parket nakon pauze od četiri mjeseca, odigrao i nekoliko fenomenalnih utakmica, ali u posljednjih par kao da mu ponestaje snage i sigurnosti. U nastavku sezone minutažu će morati dijeliti s mladom rukometnom njemačkom nadom Patrickom Groetzkim, koji se oporavio od operacije meniskusa i tek nedavno ponovno priključio sastavu. U prvenstvenom dvoboju 16. kola njemačke rukometne Bundeslige Čupić je u domaćoj pobjedi Lavova nad Hüttenbergom sudjelovao s dva pogotka, no minutažu je ravnomjerno podijelio s Groetzkim, koji se u listu strijelaca upisao četiri puta.

Mate Šunjić: Nakon prvog dijela reprezentativnih priprema Slavko Goluža poslao je Šunjića kući, kao uostalom i Ivana Pešića, ostao je samo Zagrebov Marin Šego, a od golmana su se reprezentativnom kampu pridružili Mirko Alilović i Venio Losert. Iako je Goluža odbio govoriti o tome koga će pozvati na posljednji dio priprema u Osijeku i potom u Srbiju, situacija za Nexeovog golmana ne izgleda baš najbolje.

Blaženko Lacković: Kako u njemačkom rukometnom prvenstvu još nema stanke, momčadi HSV Hamburga 16. kolo dovelo je rukometaše Magdeburga koji su se potom kući vratili s porazom od devet golova razlike. Hrvatski reprezentativac, Blaženko Lacković, u susretu u O2 Areni u Hamburgu nije postigao nijedan pogodak, a nije dobio ni veliku minutažu.

Klupa, tribina, doktori

Marin Šego: Šego nije stao među vratnice u posljednjem ovogodišnjem dvoboju CO Zagreba u regionalnoj SEHA ligi. Za pobjedu nad crnogorskom Sutjeskom svoj posao su i više nego korektno, bratski odradili Pešić (30 minuta - devet obrana) te mladi Ivić (30 minuta - osam obrana).

Željko Musa: Zbog financijskih problema nedavno je iz slovenske rukometne 1. NLB Leasing lige istupila Loka. Prvenstvo će do kraja odraditi 11 ekipa, a poklopilo se kako je ovog vikenda, u posljednjem kolu prije reprezentativne pauze, upravo Musino Gorenje bilo slobodno.

Igor Vori: Aktualni njemački prvak, HSV Hamburg, u sklopu 16. kola Bundeslige, na domaćem je terenu dočekao rukometaše Magdeburga te je stigao do uvjerljive pobjede i novih bodova. Hrvatski kružni napadač, Igor Vori, se u susretu sa šestoplasiranom momčadi prvenstva tek našao u zapisniku.

Ivano Balić: Za vrijeme dok su njegovi suigrači bez problema nadigrali Sutjesku, Balić je dobio priliku za odmor. Odgledao je čitav dvoboj s tribina Kutije šibica, a na kraju polusezone može biti zadovoljan i svojim učinkom, ali i kako su Zagrebaši odradili oba natjecanja.

Mirko Alilović: Mađarsko prvenstvo je završilo, pa se Alilović može posvetiti pripremama za Europsko prvenstvo s reprezentacijom. U proteklih sedam dana nije odradio ni jedan dvoboj, ali je izašla službena statistika Veszprema u Ligi prvaka. Alilović je u euro-natjecanju obranio 109 od 288 lopti (38posto), a k tome i pet od 15 sedmeraca (33 posto).

Renato Sulić: Hrvatskog pivota nema na popisu Slavka Goluže, pa se on može odmarati u nadolazećem razdoblju. Za njega statistika u Ligi prvaka kaže: devet je puta blokirao protivničke šutove, zaradio je tri žuta kartona, kao i četiri isključenja. U pet pobjeda i dva poraza Veszprema sudjelovao je s 20 pogodaka (od 36 šuteva), a ukupno je Veszprem postigao 191 gol.

Denis Buntić: Poljsko prvenstvo je završilo, pa se hrvatski desni vanjski može posvetiti reprezentativnim obavezama i u Karlovcu s reprezentacijom raditi na pripremama za predstojeće Europsko prvenstvo. Ove je sezone Buntić za Kielce postigao ukupno 91 gol u tri natjecanja, poljskom prvenstvu i kupu te Ligi prvaka, 27 utakmica. Najbolji je učinak imao u susretu protiv Bjerringbro-Silkeborga, kad je postigao devet golova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!