Rukomet

Goluža: "Motiv je zlato usred Beograda"

Ivana Strahija • utorak, 27.12.2011.
Goluža: "Motiv je zlato usred Beograda"
Foto: Bruno Karadža

U ponedjeljak je otpočeo drugi dio priprema hrvatske rukometne reprezentacije za Europsko prvenstvo u Srbiji. U Karlovcu su se izborniku Slavku Goluži priključili rukometaši kojima je prvenstvo završilo, a pravi napori tek slijede u siječnju.

Izbornik Slavko Goluža zadovoljan je što su se pripremama u Karlovcu neki rukometaši mogli priključiti i ranije od očekivanog: "Bičanić, Buntić, Alilović i Losert pridružili su se prije no prošle godine, sad se već može vidjeti kostur ekipe, a čekamo još četiri-pet rukometaša iz Bundeslige, pa da 2. siječnja možemo biti kompletni."

Iako Hrvatska ima jako malo vremena za pripremu, jednako je i svim ostalim reprezentacijama, smatra Goluža: "Posebno je teško onima koji imaju mnogo reprezentativaca u Bundesligi. Danci, Francuzi i Španjolci nemaju takvih problema, izbornici imaju svoje rukometaše na raspolaganju već jedno vrijeme. Ne želim međutim razmišljati u tom pravcu, želim razmišljati pozitivno."

Vezane vijesti

Kad se u siječnju konačno okupe svi u Osijeku, Goluža želi prvo provesti testiranje, kako bi utvrdio tko je spreman za koliko opterećenja. "U posljednjoj fazi priprema moramo i osvježiti igrače i uigrati ekipu, a najveći problem će biti kako naći svima dovoljnu minutažu."

Denis Buntić: "Dobar rezultat bio bi polufinale, a nakon toga sve osim četvrtog mjesta. Veliki motiv je sigurno mogućnost osvajanja zlata u Srbiji i direktni plasman na Olimpijske igre, dat ćemo sve od sebe"

Tri utakmice na Croatia cupu trebale bi pomoći pri tome: "Zato smo i organizirali taj turnir. Očekujemo punu dvoranu u Osijeku, potrebne su nam utakmice kao i treninzi. Imamo jako dobre protivnike, a želja nam je uigrati se što bolje te prenijeti moje zamisli na parket. Sigurno će biti grešaka, no sve je to priprema za ono što nas čeka u Srbiji od 16. siječnja."

O očekivanjima u Srbiji izbornik kaže: "Pred četiri godine postavili smo si cilj osvajanja jedne medalje i plasmana na Olimpijske igre u tom razdoblju. Taj cilj smo već premašili, imamo već dvije medalje, a nadomak smo plasmana na Olimpijske igre." Pritiska stoga, smatra Goluža, nema: "Dakle, ne moramo ništa, no oni koji me poznaju kao igrača i kao trenera, znaju da želimo najviše. Bez obzira u kojoj ćemo postavi otići u Srbiju, očekivanja su velika. Ono što moramo jest ostaviti srce na terenu, a hoće li to biti dovoljno ostaje nam da vidimo."

Goluža ipak naglašava: "Ovo prvenstvo se igra u Srbiji. Za nas bi bio povijesni uspjeh da uzmemo europsko zlato usred Beograda, to je veliki motiv."

Damir Bičanić pak se prisjetio Kupa četiri nacije, koji se igrao u Srbiji pred skoro dva mjeseca. Hrvatska je tamo poražena od Češke i od Srbije, a uspjela je pobijediti tek Mađarsku: "Mislim da se u javnosti i medijima stvorio nepotrebni pritisak na nas igrače i na izbornika, taj je turnir bio za uigravanje."

Igrač Chamberyja smatra da ne bi trebalo biti problema zbog kratkog vremena kojeg reprezentacija ima za pripremu: "Svi se u biti okupljaju tek početkom siječnja. Mi se dobro poznajemo, dugo smo zajedno, pa ne bi trebalo biti problema."

Ponovio je Bičanić ono što su kazali Goluža i Buntić: "Meni osobno je zlato u Srbiji veliki motiv, to bi bio prekrasan dar. No, ukoliko u tome ne uspijemo, imamo kvalifikacijski ciklus i dosta utakmica da se plasiramo na Olimpijske igre." U takvom gustom rasporedu najvažnije će biti zdravlje. Za sad je sve dobro: "Ne bih nas želio ureći, no za sad je sve manje-više dobro, ima samo sitnih ozljeda, normalnih u sportu. Nadam se da će tako i ostati."

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.12.2011. u 13:10
    @ivan77  Kad si ti zadnji puta gledao utakmice Zagreba? Marino Marić je u super formi i zaslužuje poziv. Što se tiče obrane, logično je forsirat ove mlađe. Poanta je da ih se prerano počelo forsirat. Od golmana bi morali zvat Šunjića jer jedini može obranit 10 lopti po utakmici, uz Loserta i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ivan7728.12.2011. u 13:01
    goluza je najlosi rukometni trener koji postoji na kugli zemaljskoj pa on ne zove jednog loserta (zovne ga kada mu se ozlijede svi golmani) a forsira neke sege, pesice, somice itd. uz loserta trebao bi zvati alilovica i kao treceg golmana valtera matosevica ne zove spoljarica i dominikovica vec... [više na forumu]
    ivan77
  • Obrisan korisnik28.12.2011. u 12:47
    Nemoj vrijeđati!ti si najveći PANJ !!
    Obrisan korisnik
  • narada10828.12.2011. u 03:23
    @express Mozda ima dosta razloga kritizirati Goluzu. Samo, sta se tice vratara, pogodi koga on saslusa prije dok on odluci o golmanima. Ima on bivsu super-golmancinu u njegovom stozeru koja zna vise o golmanima nego ti i ja i svi forumasi-eksperti zajedno. Treba se suociti s time da trenutno nemamo... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik28.12.2011. u 01:08
    Šteta što mi ne zovemo već par godina najbolje igrače i nemamo ozbiljnog trenera. Ova generacija je sa boljim trenerom mogla uzeti više medalja. Da smo na vrijeme doveli pravog trenera, siguran sam da Francuzi nebi uzeli toliko zlata zadnjih par godina. Mi bi oteli barem jedno. Ali ne, kao što to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik