Rukomet

Vidovec korača ka ostvarenju sna

Pripremila:Zvonka Keliš • srijeda, 28.12.2011.
Vidovec korača ka ostvarenju sna

Prva hrvatska muška rukometna liga ove je sezone ponudila nešto sasvim novo, a zapravo uobičajeno. Dobri stari premijerligaši uvijek su u samom vrhu kako bi povratili svoj bivši status, dok im novi prvoligaši s velikim ciljevima mrse račune i zauzimaju onu najvišu poziciju. Standardno dobre momčadi solidne su kao i uvijek te se ne daju sa svoje zlatne sredine, dok financijske poteškoće polako, ali sigurno bacaju neke vrlo dobre ekipe na samo dno. Priča prvog dijela sezone 1. HRL za rukometaše čini se nadasve zanimljiva, no ono što tek slijedi sigurno će biti prava poslastica.

Iza hrvatskih prvoligaša je 13 uzbudljivih kola ispunjenih dobrim rukometom te velikom borbom za bodove. Na vrhu se nakon prvog dijela sezone našao novi prvoligaš, no borba za vodeću poziciju nikako nije gotova, a iznenađenja su svakako moguća. Zlatna sredina nije se mnogo promijenila u odnosu na prošlu sezone, dok se na samom dnu ipak dogodilo malo iznenađenje.

Naime, bivši drugoligaš, Vidovec BIOS, u višem je rangu natjecanja konkurenciji pokazao svoje znanje i moć te je iza sebe ostavio dva novopridošla premijerligaša, Medveščak i Moslavinu. Iako se stanje u samoj sredini nije previše mijenjalo, može se reći kako nas je muška 1. HRL, barem u prvom dijelu sezone, obradovala svojom napetošću i iznenadnim preokretima, što potvrđuje i pad jednog od prošlogodišnjih konkurenata za Premijer ligu na samo dno ligaške ljestvice. Financijski problemi tu su pokazali svoju izrazito negativnu stranu, no vjera u dobar rukomet i bolje sutra ostavljaju da vidimo što sve ovi klubovi spremaju za nastavak sezone.

Vrh

Prvoligaški vrh na kraju prvog dijela sezone pripao je novoj momčadi u visokom društvu, bivšem drugoligašu Vidovcu. Dobro posložena momčad u sezonu je krenula s ciljem hvatanja prvog mjesta i osiguravanja pozicije u društvu najboljih, u društvu premijerligaša. Jedanaest pobjeda u 13 odigranih susreta govori o dobroj uigranosti momčadi iz Vidovca. Malen kiks dogodio im se u sedmom kolu gdje su na gostovanju poraženi od Županje, dok su za remi zaslužni glavni konkurenti za prvu poziciju, zagrebački Medvjedi. S druge strane, kao do sada neporažena momčad na domaćem terenu potvrdili su fenomen rukometnih zaljubljenika koji redovito pune dvoranu u Vidovcu te iz sveg glasa pjevaju koliko ludo vole Vidovec BIOS.

Kako Vidovcu u borbi za vrh ne bi bilo dosadno, tu su uvijek nabrijani Medvjedi koji sljedeću sezonu nikako ne žele provesti u društvu prvoligaša. Nakon sveukupno 15 osvojenih bodova na kraju prošle sezone , doduše u Premijer ligi, Medveščak ove, ali u nižem rangu, ima već njih 20 te svakako želi stići Vidovec BIOS i zasjesti na onu najvišu poziciju. Dva poraza u dosadašnjem su ga dijelu sezone spriječila u tome, no pred njime je novih 13 kola u kojima je sve moguće ukoliko je dobrog rukometa i pravog zajedništva. Treba stoga zaboraviti posrtanje kod Mladog rudara te minimalan poraz od Osijeka te se treba okrenuti k novim dvobojima, ali i dobro isplanirati taktiku kako svladati Vidovec na njegovu terenu.

Sredina

Pogled na sredinu kreće od još jednog bivšeg člana elite, momčadi Moslavine, koji je iako je na samom startu sezone dobro držao korak s vodećima, polako, ali sigurno skrenuo s puta. Izglednije je stoga da se rukometaše Moslavine u drugom dijelu sezone neće toliko pitati za vrh, već da će im se prepustiti borba za treće mjesto u kojoj sada minimalno prednjače. S do sada 17 osvojenih bodova bježe od prošlogodišnje trećeplasirane momčadi prvenstva, Senja, koji sa 16 bodova koliko ih ima i Dugo Selo drži gornju dom sredine prvenstva. Očito je dakle, kako će ove momčadi i u nastavku sezone prednjačiti u sakupljanju prvoligaških bodova.

Donji dom sredine tablice osigurale su gotovo iste momčadi koje su se tu našle i na kraju prošle sezone, doduše, u nešto izmijenjenom poretku. Napeta borba između njih trajala je tijekom cijele polusezone, a trajat će i u nastavku budući da je situacija gusta i neizvjesna. Naime, do šeste pozicije stigla je momčad Đakova koja je u dosadašnjem dijelu prvenstvu uspjela sakupiti 12 bodova, no kako ne bi bila usamljena, društvo joj s istim brojem bodova prave i ekipe Županje te Mladog rudara. Kako u borbi za zlatnu sredinu ne bi postalo dosadno momčadi Umaga, Osijeka, koja je doduše znatno pala u odnosu na prošlu sezone, te Crikvenice, začinile su cijelu stvar s 11 osvojenih bodova.

Očigledno je dakle da će se osim na vrhu prava borba voditi, kao i uvijek, u sredini. U samoj srži 1. HRL postaje sve zanimljivije i napetije stoga je sasvim sigurno kako će gore navedene momčadi uistinu ostavljati i posljednje kapi znoja na terenu u borbi za toliko vrijedne bodove.

Dno

Dno prvoligaške ljestvice osigurano je za tri najlošije momčadi dosadašnjeg dijela prvenstva. Prošlogodišnji prvak 2. HRL jug, Biograd, nije se najbolje snašao u višem rangu natjecanja te će se morati dobrano potruditi za ostanak u 1. HRL. S tek četiri ostvarene pobjede u 13 odigranih kola rukometaši Biograda sakupili su devet bodova te ih očekuje velika borba za sredinu tablice.

Pretposljednje mjesto, pomalo iznenađujuće, pripalo je momčadi Ivančice iz Ivanca koja je, kao i Biograd, do sada uspjela ostvariti tek četiri pobjede. Nije išlo Ivančanima u prvom dijelu sezone, no momčadi koja je protekle sezone bila siguran stanovnik sredine tablice, porazi nikako ne smiju prijeći u naviku.

Konačno, pregled tablice, doveo nas je i do posljednje plasirane momčadi prvenstva, do ekipe Broda. Veliko, ali i neugodno iznenađenje pružila je momčad koja se prošle sezone našla među najbolje četiri momčadi 1. HRL. Uzrok lošijem plasmanu su dakako i neizbježne financijske poteškoće koje su nekoliko puta ove sezone postavile pitanje hoće li rukometaši Broda uopće dočekati kraj sezone. Iza njih su, naime, tek dvije pobjede te sakupljena četiri boda, što označava gotovo siguran odlazak iz 1.HRL. No, kako su u svim sportovima, pa tako i rukometu, moguća nova iznenađenja pa i mala čuda, ostaje tek nada kako će se situacija u Brodu riješiti u korist sadašnjih prvoligaša.

Iznenađenje

Iznenađenjem, u pozitivnom smislu, svakako se mora smatrati podvig rukometaša Vidovca koji su iz svoje 2. HRL sjever gdje su bili uvjerljivo najbolji, napravili velik pothvat te su odmah na startu prvoligaške sezone pokazali koliko vrijede i što znaju. Okupili su dobru ekipu, doveli su kružnog napadača Zorana Jeftića te srednjeg vanjskog Alen Melnjaka, uigrali su se, pokazali zajedništvo te su pokrenuli pravo malo vidovečko rukometno ludilo. Velika podrška ne izostaje s nijedne domaće utakmice, a koliko je to važno pokazali su i činjenicom što kod kuće nisu pretrpjeli nijedan poraz. Cilj momčadi Vidovca na samom startu sezone bio je jasan, osvajanje prvog mjesta te odlazak u Premijer ligu. Dečki iz Vidovca za sada su na dobrom putu, preostaje stoga samo vidjeti što će još pokazati u nastavku.

Iznenadila nas je, dakako, i momčad Dugog Sela, koja je također nova u prvoligaškom društvu, no odlično se u njemu snašla. Stigli su rukometaši Dugog Sela do petog mjesta u dosadašnjem dijelu prvenstva te su još uvijek u borbi za ono treće. Velika pohvala pokazanoj dobroj igri svakako je zaslužena te vrijedi vidjeti što će još Dugo Selo dati u drugom dijelu sezone.

Slabije od očekivanog

Lošija izdanja u odnosu na prošlu sezonu pokazale su momčadi Osijeka, Crikvenice i Ivančice od kojih se ipak očekivalo pokoje mjesto više. Peto mjesto Osijeka na koncu prošle sezone i sadašnje tek deseto pomalo razočarava, a ništa bolje nisu ni momčadi Crikvenice i Ivančice koje se sada nalaze na 11., odnosno, pretposljednjem, 13. mjestu. U odnosu na konačan plasman među prvih deset protekle sezone, lošija mjesta već u prvom dijelu ove nikako se ne mogu proći kao solidna izdanja, stoga je pred njima u narednih 13 kola još mnogo posla.

Pogled u proljeće

Budući da slijedi još 13 uzbudljivih kola, treba biti oprezan u predviđanju onoga što dolazi. Naime, iako momčad Vidovca ima volju, želju i dobru igru, trenutno vodeću poziciju ne smije shvatiti olako, kao ni svoje protivnike. Treba dobro paziti na moguće kikseve i posrtaje da ovaj divan san koji rukometaši Vidovca trenutno sanjaju, ne bi postao noćna mora. Sigurno je, svakako, da će se Vidovec BIOS boriti za prvo mjesto, no Medvjedi grizu i grizu te ga neće olako prepustiti novim prvoligašima. Borba za vrh stoga će zasigurno biti zanimljiva te ju nikako ne bi smjeli propustiti, kao ni borbu za treće mjesto koja će se gotovo sigurno voditi između bivših premijerligaša, rukometaša Moslavine, te Senja i Dugog Sela.

Situacija u sredini tablice još je napetija, naime, od Đakova na šestom mjestu pa sve do Crikvenice na 11., može se očekivati svašta. Velika borba za svaki bod ovdje će biti presudna, no čini se kako bi Đakovo i Županja ipak mogli predvoditi gornji dom sredine tablice.

Borba za opstanak trebala bi se odvijati između rukometaša Biograda, Ivančice te Broda, no tu su prve dvije navedene momčadi već sada u prednosti. Financije nikako ne idu na ruku Brođanima čiji je povratak u niži rang natjecanja sve izgledniji. Pitanje je stoga mogu li Biograd i Ivančica napraviti korak više te se možda uključiti u borbu za samu sredinu, a nekog drugog gurnuti nekoliko stepenica niže.

Zanimljivo će biti na svim poljima, kako u borbi za vrh, tako i u onoj za ostanak. Nikako se tu ne smije zaboraviti ni gužva u sredini tablice koja jamči napetost do samog kraja, a tko zna, možda upravo netko od solidnih i sigurnih u drugom dijelu sezone napravi velik iskorak prema vrhu, ili, pak, padne do samog dna. U rukometu je sve moguće, a upravo to obećava uzbudljiv nastavak sezone, stoga svim rukometnim zaljubljenicima ne preostaje ništa drugo negoli 11. veljače ponovno biti uz zbivanja u Prvoj hrvatskoj muškoj rukometnoj ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!