Zimski sportovi

Probudio se Didier Defago

Antonija Pavlić • četvrtak, 29.12.2011.
Probudio se Didier Defago
Foto: Bojan Koprivica

Posljednja utrka u 2011. godini najviše je veselja donijela švicarskoj reprezentaciji. "Fešta" će se konačno upriličiti u taboru Didiera Defaga, dok će zajedno s njim najbolji rezultat karijere slaviti Patrick Kueng. Na pobjedničko postolje stao je i "stari lisac" Klaus Kröll...

Nakon serije loših rezultata, pa čak i ostanka izvan kruga osvajača bodova, Didier Defago konačno je opravdao status olimpijskog i svjetskog prvaka. Skijaš sa švicarskoga juga četrdeseta mjesta iz Lake Louisea s početka sezone "zamijenio" je toliko potrebnim trijumfom te nagovijestio da polako diže formu, nakon što je u posljednjem superveleslalomu Val Gardene upisao dvanaesto, a u veleslalomu Alta Badije deveto mjesto.

Na stazi Stelvio u talijanskom Bormiju, Defago je u ciljnoj ravnini štopericu zaustavio na 2:01.81, što mu je bilo dovoljno da upiše treću spustašku pobjedu u karijeri u Svjetskome kupu (devetnaestu ukupno) te popravi najbolji rezultat u Bormiju - drugo mjesto iz 2009. godine.

Drugo mjesto, zbog 29 stotinki zaostatka, pripalo je još jednom Švicarcu Patricku Kuengu, koji ne pamti ovako dobar rezultat u Svjetskome kupu. Jednom je, naime, tek bio na pobjedničkom postolju - u spustu Garmisch Partenkirchena 2010. godine. Kao i Defago, i njemu je Bormio "drag" jer drugo najbolje ostvarenje bilježi baš na Stelviju - na samo korak do postolja ostao je u ovom talijanskom skijalištu prije gotovo dvije godine.

Još jednu treću poziciju ove sezone u kolekciju je spremio pak Klaus Kröll, a četvrtoplasirani Erik Guay sa 64 stotinke slabijim vremenom pohvalit će se najboljim dosadašnjim ostvarenjem u Bormiju, ali i vodećim rezultatom ove sezone - šesti je bio u studenome u Lake Louiseu, a sedmi početkom prosinca u Beaver Creeku.

Američki veteran Bode Miller smjestio se na petu poziciju, dok je vodećem u poretku Svjetskoga kupa Akselu Lundu Svindalu pripalo šesto mjesto. Didier Cuche morat će se zadovoljiti s 32 boda, odnosno osmim mjestom, dok se jednu stepenicu više popeo Johan Clarey, jedan od ovogodišnjih iznenađenja u krugu specijalista za brze discipline. U posljednju kategoriju spada i Švicarac Beat Feuz, no on nije uspio završiti posljednju utrku u 2011. godini.

Hrvatska je u ovoj utrci imala tek jednoga predstavnika. Ivica Kostelić, Dalibor Šamšal i Matej Vidović dane prije Snježne kraljice iskoristili su, naime, kako bi trenirali na Sljemenu, a kada će zbog radova organizatori zatvoriti stazu, Ivica i njegova ekipa preselit će na neki od austrijskih glečera.

"Kockasti" dres zato je obukao Natko Zrnčić Dim te je sa startnim brojem 42 i zaostatkom od 3.98 sekundi ostao izvan najboljih 30, zauzevši 39. poziciju.

Bormio, spust:
1. Didier Defago (Švicarska) 2:01.81
2. Patrick Kueng (Švicarska) +0.29
3. Klaus Kröll (Austrija) +0.42
4. Erik Guay (Kanada) +0.64
5. Bode Miller (SAD) +0.78
6. Aksel Lund Svindal (Norveška) +0.93
7. Johan Clarey (Francuska) +1.04
8. Didier Cuche (Švicarska) +1.16
9. Hannes Reichelt (Austrija) +1.23
9. Dominik Paris (Italija) +1.23
...
39. Natko Zrnčić Dim (Hrvatska) +3.98

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bbbroman29.12.2011. u 15:40
    Natko je u cilju pao i skijaša koji je bio na stazi poslije njega su zaustavili. Ne znam zašto, nadam se da nije zbog Natka koji je ostao ležati u cilju
    bbbroman
  • Weasley29.12.2011. u 13:15
    natko trenutno 34., odlično je odvozio gornji dio, ali u donjem je zaostatak previše narastao, +3.98 (edit: završio na 40. mjestu)
    Weasley
  • Obrisan korisnik29.12.2011. u 13:13
    "Hrvatska je u ovoj utrci imala tek jednoga predstavnika. Ivica Kostelić, Natko Zrnčić Dim i Matej Vidović dane prije Snježne kraljice iskoristili su, naime, kako bi trenirali na Sljemenu"  A Natko je startal 42 :)
    Obrisan korisnik