Zimski sportovi

Sljeme je spremno za najbolje

Antonija Pavlić • utorak, 03.01.2012.
Sljeme je spremno za najbolje
Foto: Bojan Koprivica

Slalomske utrke za Svjetski skijaški kup sele u Zagreb. Tradicionalna Snježna kraljica na rasporedu je 3. i 5. siječnja, a prvoga dana natjecanja sve će oči biti uperene u Marlies Schild i njezin napad na petu pobjedu u isto toliko slalomskih iskušenja ove sezone..

Najomiljenija te svakako jedna od najposjećenijih utrka Svjetskoga skijaškog kupa ponovno otvara svoja (glamurozna) vrata. Središte karavane popularno etiketirane "bijeli cirkus" u narednih će nekoliko dana tako biti hrvatska prijestolnica, a sljemenskim će snijegom prodefilirati mnogi poznati uzvanici, vrhunski sportaši i treneri te predstavnici medija i javnoga života.

Svake godine u ovo vrijeme rekapituliraju se protekla izdanja Snježne kraljice, odnosno prvotno nazvanog Zlatnoga medvjeda. Zbrajaju se plusevi, oduzimaju minusi; prenose se pohvale, a u zapećak "guraju" pokude. Nije važno koliko košta organizacija ovakvog događaja, bitno je samo da početak siječnja i dolazak u hrvatsku prijestolnicu nestrpljivo iščekuju gotovo sve skijaške vedete svijeta.

No, osmo izdanje popularnoga natjecanja Hrvatima ipak donosi i jedan negativan "prvijenac". Utrka koja je praktički zaživjela zbog fenomenalnih uspjeha ponajprije Janice, a potom Ivice Kostelića, a po prvospomenutoj kasnije i dobila ime, prvi će put proći bez hrvatskih predstavnica.

Nika Fleiss u "bubnju", naime, nije već neko vrijeme, Ana Jelušić nakon serije poražavajućih rezultata odlučila je uzeti prijeko potreban predah, dok je (nesretna) Sofija Novoselić bila primorana podvrgnuti se operaciji oba koljena.

Međutim, sudeći po posjeti izvlačenju brojeva na glavnome zagrebačkom trgu, bodrenja ostalih skijašica i uživanja u potezima najvećih majstorica zanata, ne bi trebalo nedostajati. Sljemenska publika nikada dosad nije razočarala, a jedinstvenim, fanatičnim navijanjem uvijek je doprinosila uzbudljivim utrkama.

Vremeplov

U povijesnim knjigama Snježne kraljice zlatnim će slovima ostati ispisano ime prve "naše" pobjednice Tanje Poutiainen. Svjetski skijaški kup u Hrvatsku je stigao 20. siječnja 2005, a niz Crveni spust prva se otisnula Šveđanka Anja Pärson. No uz "kraljicu", dan je ipak obilježila Janica Kostelić.

Jedna od najboljih skijašica u povijesti bijelog sporta na najbolji je način demonstrirala kako velika nije bila samo u izvedbama na snježnim padinama, već i u porazima i(li) neuspjesima. Hrvatska Snježna kraljica haklala je, naime, kolac nakon samo nekoliko prođenih vrata te, nakon što je shvatila učinjeno, dobrovoljno odustala, premda se ni danas čak niti iz snimke nije uspjela točno utvrditi nepravilnost u "spornoj" vožnji.

Njezin su neuspjeh donekle ipak uspjele "popraviti" Nika Fleiss i Ana Jelušić, doskijavši do 9., odnosno 8. mjesta. Kraj Tanje Poutiainen na postolje su se plasirale još i Amerikanka Koznick, te Austrijanka Marlies Schild, međutim, najveći su plus ipak zavrijedili organizatori, kojima su danima nakon utrke pristizale čestitke za sjajnu promociju skijanja i fantastičnu atmosferu, koja je u Svjetskome kupu - posebno kod skijašica - vrlo raritetna.

Drugo izdanje utrke na Sljemenu, godine 2006., preimenovano je u Snježnu kraljicu te se i danas diči titulom "najuzbudljivijeg". Utrka se održavala na sam 24. rođendan Janice Kostelić, a u prvoj jakosnoj skupini u hrvatskim su se nacionalnim bojama našle čak tri djevojke - Janica, Nika i Ana.

Janica je ovoga puta prvu vožnju odradila pomalo rezervirano, u mislima zasigurno imajući nesretno ranije odustajanje, no zato je u drugoj vožnji sa sedme pozicije maksimalno napala stazu i učinila praktički nemoguće - bez štapa i rukavice, koji su joj ispali već nakon početnih nekoliko metara - odraditi vožnju života i u cilj ući s nevjerojatnih 1.90 sekundi prednosti pred tada vodećom. Na koncu je osvojila povijesno treće mjesto u, pokazat će se kasnije, njezinom posljednjem sljemenskom nastupu.

Prvu krunu Snježne kraljice uzela je Marlies Schild, a do druge je pozicije doskijala Kathrin Zettel. No, sve su one toga dana ipak bile manje važne - priča mjeseca, pa i čitave skijaške godine, bila je upravo Janica i njen podvig koji će se zasigurno još dugo prepričavati. Bodove su osvojile i preostale hrvatske predstavnice - Nika je u konačnici zauzela 12. mjesto, dok je Ana završila 25.

Objavom kraja karijere Janica je obilježila i treće izdanje Snježne kraljice, premda je u liku i djelu Ane Jelušić upravo 2007. godine dobila nasljednicu na tronu najbolje hrvatske skijašice. Mladu Riječanku nije smeo odlazak kraljice, naprotiv; već se u sljedećoj sezoni etablirala u prvoj jakosnoj skupini slalomašica, a nošena podrškom 20.000 gorljivih navijača perfektnom drugom vožnjom došla je do "srebrne" medalje. Prvo mjesto je, premda uz mnogo nesigurnosti, uspjela obraniti Marlies Schild, a treća je pozicija pripala Šarki Zahrobskoj.

Sljedeća će godina u povijest, pak, biti upisana kao prva u kojoj su stazu na Sljemenu isprobali i slalomaši. U takvom razvoju događaja Janicu je na tronu zamijenio njezin mlađi brat Ivica, osvojivši drugo mjesto, iza Marija Matta, a ispred Reinfrieda Herbsta. Pobjednica ženske utrke bila je po drugi puta Tanja Poutiainen, a na postolje su stale i Marlies Schild te Veronika Zuzulova.

Šesto izdanje Trofeja Snježne kraljice ponovno je kao glavnu atrakciju donijelo utrku skijaša, a jedina razlika bila je u tome što su ovoga puta s kolegicama zamijenili uloge te odradili noćni program. Najbolje kombinirano vrijeme u dvije vožnje ostvario je Jean-Baptiste Grange, drugo mjesto obranio je Ivica Kostelić, a za iznenađenje se pobrinuo Talijan Giuliano Razzoli koji je, nosivši na prsima startni broj 43, doskijao do treće pozicije! Povijesni rezultat izborio je i drugi hrvatski predstavnik Dalibor Šamšal, 22. mjestom upisavši prve bodove u Svjetskom kupu u karijeri.

U konkurenciji skijašica titulom se okitila Maria Höfl-Riesch, premda ipak valja apostrofirati kako joj je američka skijaška perjanica Lindsey Vonn samo nekoliko vrata prije cilja padom praktički poklonila sigurnu pobjedu. Drugo mjesto pripalo je Nicole Gius, a treća je po drugi puta bila Šarka Zahrobska. Hrvatice nisu ostvarile dobre plasmane - Ana je uzela 16. mjesto, a Nika je doskijala do 19. pozicije. Sofija Novoselić i Matea Ferk svoj su nastup okončale u prvoj vožnji.

Naredno izdanje Snow Queen Trophyja iznova je obilježio Ivica Kostelić, ali ovoga puta priča koju je na Sljemenu ispisao nije bila obojana vedrim bojama. Profesor se u prvu vožnju otisnuo naoko nezainteresirano i (pre)oprezno, a neposredno nakon početnog prolaznog vremena (koje je pokazalo da za vodećim zaostaje više od pet desetinki sekunde), promašio je vrata i tako propustio izboriti start u drugoj vožnji. Obraz zemlje domaćina, pak, nisu uspjeli osvjetlati niti preostali naši predstavnici. Natko Zrnčić-Dim doskijao je do 36. pozicije, Ivan Ratkić bio je 46., dok su Danko Marinelli i Dalibor Šamšal svoje vožnje završili u snijegu pored staze.

Trijumf je u konačnici "ubrao" autsajder Giuliano Razzoli, koji je iskoristio slabije druge vožnje glavnih kandidata za krunu Reinfrieda Herbsta (uvjerljivo najboljeg u prvom spuštanju) te Juliena Lizeroxa, na koncu trećeplasiranog. Prilično teška postavka druge staze mnogim je skijašima bila (pre)velika prepreka pa smo tako vidjeli puno izlijetanja i velike borbe sa štapovima - upravo zbog toga vodeći Herbst morao se, primjerice, zadovoljiti tek s petim mjestom. Kruna je, stoga, zasluženo pripala mladome Talijanu, a zanimljivo je spomenuti da ju je nedugo potom - razbio te morao naručiti novu.

U ženskom dijelu natjecanja zahvaljujući fantastičnoj drugoj vožnji maksimalan broj bodova odnijela je Francuskinja Sandrine Aubert, slavivši ispred Austrijanke Kathrin Zettel te Njemice Susanne Riesch, mlađe sestre puno poznatije Marije, koju je ovoga puta upravo ona za 23 stotinke sekunde lišila novog postolja. Hrvatske predstavnice nisu uspjele ući barem u najboljih 10 - sve što je uspjela Ana Jelušić bilo je 11. mjesto, dok je Niki Fleiss s više od četiri sekunde zaostatka pripalo 22. Već u prvoj vožnji natjecanje je, pak, završila Sofija Novoselić (55. mjesto).

"Najsvježija" Snježna kraljica pak sljemenska je rekorderka Marlies Schild; više od sedam desetinki iza nje bila je Maria Höfl-Riesch, a treće mjesto pripalo je Talijanki Manueli Moelgg. Ana Jelušić doskijala je do 11. pozicije te upisala najbolji rezultat sezone, dok je Sofija Novoselić iznenadila i plasirala se na 25. mjesto, osvojivši prve bodove u Svjetskome kupu.

Kako je Schild dva dana ranije kompletirala tris pobjeda na Sljemenu, tako je u muškoj utrci Kostelić upisao "hat-trick" drugih mjesta. Deset stotinki brži, bolji i spretniji bio je Šveđanin Andre Myhrer te još jednom za dlaku lišio Kostelića slavlja na njegovu brdu. Senzacionalno treće mjesto pripalo je Matthiasu Harginu, koji je u drugoj vožnji "preskočio" čak dvadeset sedam stepenica. Ostali hrvatski predstavnici nisu uspjeli izboriti prigodu za start u drugoj vožnji. Zrnčić Dim bio je 46., Šamšal 47., a Široki 66.

Što očekivati?

Najbolje svjetske slalomašice u petoj utrci sezone, kao i svaki puta do sad, imat će samo jedan zadatak - "loviti" fenomenalnu Marlies Schild. Austrijanka je (uvjerljivo) slavila u svim održanim utrkama ove godine, a usto i brani krunu koju je zavrijedila u prošlom izdanju.

INFO

Nagradni fond i ove će godine biti isti i za skijaše i za skijašice, a potonje će skije "ukrstiti" za najveći iznos u Svjeskome kupu - 165 tisuća američkih dolara. No, kriza polako "nagriza" i Snježnu kraljicu. Budžet je tako ove godine smanjen za još pola milijuna kuna pa sada iznosi 23 milijuna. Grad i država u tom iznosu participiraju s 4.5 milijuna (24%), a sponzori te prihodi od prodaje karata i televizijskog prijenosa pokrit će preostalih 76 posto. Medijskih predstavnika akreditirano je više od 500 (150 stranih), a izravno će utrke prenositi dvadesetak TV stanica u 18 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Snimke i reportaže obići će pak sve kontinente svijeta. Spomenimo još kako je, prema analizama Međunarodne skijaške federacije (FIS) prošlosezonska muška utrka bila najgledanija u Svjetskome kupu, dok je ženska bila odmah iza austrijskoga Semmeringa!

No, izazivačice su, čini se, sve ljuće zbog načina na koji ih iz tjedna u tjedan "demoralizira" ova vrsna slalomašica. Pokazale su to i postepenim smanjivanjem razlike u posljednjim utrkama, ali i motivirajućim izjavama, posebice primjerice onom ljubimice sljemenske publike. "Marlies je trenutačno odlična i pred ostalima ima dosta prednosti. No, to bi nam trebao biti samo dodatan izazov. Ne predajem se i znam da mogu slaviti na Sljemenu; samo moram imati dobar dan", kazala je dvostruka sljemenska "šampionka".

Aktualna pobjednica Svjetskoga kupa Maria Höfl-Riesch prerezat će "startnu vrpcu", no upitno je koliko će na stazi moći ponuditi budući da se od nedjelje bori s prehladom. Svoju šansu čeka pak trenutačno vodeća u ukupnom poretku Lindsey Vonn, kako bi eventualno još više povećala prednost pred svojom najvećom konkurenticom u borbi za Veliki kristalni globus.

Međutim, posebna pozornost skijaškoga svijeta bit će uperena prema jednoj drugoj Amerikanki, Mikaeli Shiffrin. Šesnaestogodišnja djevojka u Lienzu je, naime, sjajnom izvedbom zaslužila svoje prvo postolje u karijeri, a da to nije bio tek trenutačni bljesak potvrdila je u utrci prije, kada je doskijala do osme pozicije. Bit će veoma zanimljivo vidjeti kako će se snaći u sljemenskim uvjetima i pred mnoštvom publike koje će i nju zasigurno svesrdno bodriti.

Jedno je sigurno; očekuje nas zanimljiva borba "Schild i ostatka svijeta"; u slučaju da pobijedi - bit će još jedan korak bliže rušenju rekorda u broju slalomskih pobjeda u Svjetskome kupu koji je još uvijek u vlasništvu legendarne Vreni Schneider (34). Marlies je na najvišu stepenicu pobjedničkoga postolja stala 31 put.

U utorak, 3. siječnja 2012. u Zagrebu će, tako, svoje mjesto pod suncem tražiti tri olimpijske i sedam svjetskih prvakinja, tri vlasnice Velikog kristalnog globusa, šest odličnica s olimpijskih igara te devet sa svjetskih prvenstava, petnaest djevojaka koje se diče pobjedama u Svjetskome kupu te preko trideset koje su barem jednom stale na pobjedničko postolje.

Sat je počeo otkucavati, vidimo se na Sljemenu!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren03.01.2012. u 13:06
    Nagradni fond i ove će godine biti isti i za skijaše i za skijašice, a potonje će skije "ukrstiti" za najveći iznos u Svjeskome kupu - 165 tisuća američkih dolara. No, kriza polako "nagriza" i Snježnu kraljicu. Budžet je tako ove godine smanjen za još pola milijuna kuna pa sada iznosi 23 milijuna... [više na forumu]
    Zdren
  • Obrisan korisnik03.01.2012. u 12:48
    Šteta za Teu, ona bi vjerovatno nastupila da nije ozljeđena. Ipak, nije mi jasno što se radilo prethodnih 10 godina da na Sljemenu nemamo niti jednu našu skijašicu koja bi mogla nastupiti iako su dvije najbolje ozlijeđene.
    Obrisan korisnik
  • Gips03.01.2012. u 11:47
    Tea je ozlijeđena
    Gips
  • Obrisan korisnik03.01.2012. u 00:52
    Zar nemamo baš niti jedne skijašice koja bi mogla nastupit? Što je s Teom Palić? I kakvo je objašnjenje ljudi koji su zaduženi za žensku reprezentaciju? Da baš nema nikoga tko bi mogao nastupiti na našem Sljemenu?
    Obrisan korisnik
  • Janez_02.01.2012. u 23:38
    Gremo Tina!!!
    Janez_