Nogomet

Balakov: "Borba za titulu, ali drugim putem"

S Poljuda:Bernard Jurišić • četvrtak, 05.01.2012.
Balakov: "Borba za titulu, ali drugim putem"
Foto: Duje Bonačić

Prva prozivka Hajdukovih nogometaša u 2012. godini proći će bez nekoliko važnih karika jesenskog Hajduka. Trener Krasimir Balakov ponudio je listu od 28 igrača, na kojoj nema Subašića, Tomasova, Milićevića, Sarić, Luštice, Vejića...

Krasimir Balakov se odmorio i od Hajduka i od nogometa i prema vlastitim riječima "punih baterija" kreće u nastavak sezone. Prije nego što se vratio u Split odradio je jedan važan dio svog "hajdučkog života". Sastao se s predsjednikom Hrvojem Malešom u Münchenu, pristao na "novu strategiju" kluba i još važnije - na sniženje svog ugovora.

"Maleš mi je objasnio što želi, kakva je strategija kluba za proljeće i ja sam se u tu strategiju uklopio. Pristao sam na smanjenje ugovora jer želim nastaviti raditi u Hajduku i tu je priča završena. Freiburg? Njihovog menadžera poznajem još iz Stuttgarta i to je sve. Vidite da sam tu, trener sam Hajduka i idemo dalje."

Igrači Hajduka pozvani na prvu prozivku u 2012.

Srđan Andrić (32 godine), Marko Barišić (18), Marko Bencun (19), Filip Bradarić (19), Mijo Caktaš (19), Drago Gabrić (25), Masahiko Inoha (26), James Dens (25), Lovre Kalinić (21), Tomislav Kiš (17), Tonći Kukoč (21), Ivan Lendrić (20), Ruben Lima (22), Krešo Ljubičić (23), Mario Maloča (22), Antonio Milić (17), Tonći Mujan (16), Jure Obšivač (21), Ivan Pešić (19), Josip Radošević (17), Ahmad Sharbini (27), Anas Sharbini (24), Dante Stipica (20), Ivo Valentino Tomaš (18), Ivan Tomičić (18), Frane Vladislavić (17), Ivan Vuković (24), Ante Vukušić (20).

Nije Balakov želio puno razgovarati o svom ugovoru, ali što se tiče "nove strategije" Hajduka, nju je jasno otkrio listom igrača koje je pozvao na prvu prozivku. Na toj listi je 28 imena, puno juniora i kadeta, ali ne i nekoliko donedavno nezamjenjivih članova prve momčadi. Subašić i Tomasov su "na ledu" jer ne žele potpisati novi ugovor, a Balakov očito ne računa ozbiljno ni na tri prošloljetne prinove - Milićevića, Sarića i Lušticu.

"Nije riječ o tome da na te igrače više ne računam. Njima sam dao odmor od još tjedan dana kako bismo razmislili i vidjeli što s njima. Možda će se neki i priključiti momčadi, neki će na posudbu, a neki će možda i otići. To su i dalje igrači Hajduka, nikoga nisam prekrižio, ali sam skrojio listu koja se uklapa u novu strategiju kluba koju mi je iznio predsjednik, a koju je blagoslovio Nadzorni odbor."

Među pozvanima nema ni dvojice koji se uklapaju u tu strategiju, Džonija i Jelavića. Balakov je njihov izostanak opravdao "operativnim problemima". "Na listi je dovoljno napadača i u ovoj fazi sam odlučio provjeriti neke druge o kojima manje znam. Računam i na Džonija i na Jelavića, a oni će se vjerojatno priključiti u narednim fazama priprema."

O toj novoj filozofiji kluba Balakov je rekao:

"Želja nam je integrirati puno mladih igrača u rad prve momčadi, jer klub jednostavno ne može uzimati skupa pojačanja. Krenuli smo drugačijim smjerom, pokušat ćemo imati što više svojih igrača. Puno će ih proći pripreme i putem ćemo vidjeti tko je spreman nastaviti i pomoći u proljetnom dijelu sezone. Želimo mladim igračima pokazati da mislimo na njih i da će dobiti prigodu da se dokažu."

Vuče li ova "promjena smjera" i odustajanje od rezultatskih imperativa i utrke s Dinamom za titulu?

"Ne odustajemo od borbe s Dinamom, ali ćemo ići drugačijim putem. Ako čovjek ne vjeruje u uspjeh, ne treba se baviti ovim poslom. Ja vjerujem u uspjeh, ali treba definirati što je trenutno uspjeh za Hajduk. Je li to kupovanje igrača kako bi se jurilo za Dinamom ili slaganje temelja momčadi za budućnost. Odlučili smo se za ovo drugo jer iskreno - klub i nema alternativu."

Bugarin ipak tvrdi da ovo nije lista igrača koja će početi sezonu. Riječ je o preliminarnoj listi s puno mladih igrača, a ne isključuje ni mogućnost ponekog pojačanja:

"Nekoliko igrača sigurno će doći na probu, trenirati s nama i vidjet ćemo možemo li ih iskoristiti. Novca za konkretna pojačanja nema, ali ako pronađemo neko kvalitetno pojačanje koje možemo platiti sigurno ćemo reagirati. Dok traje prijelazni rok mogući su i dolasci i odlasci."

Još prije mjesec dana Balakov je pričao o igračima koje želi dovesti i s upravom razmatrao moguće prinove. Sad je priča dijametralno suprotna, svjestan je toga i Balakov.

"To je već zaboravljeno, to je bilo prije Münchena, haha..."

Balakov je istaknuo da Hajduk mora stvarati momčad od koje može zaraditi, kako treba riješiti pitanje novog ugovora za Srđana Andrića, koji mu je desna ruka i na terenu i u svlačionici. Nakon 32-godišnjeg kapetana, najstariji u kadru su Ahmad Sharbini i Inoha s 27 i 26 godina. Nije se ni ovog puta dao navući na novinarsko pitanje o Dinamu i njegovom novom treneru:

"Opet vi o Dinamu. Smijenili su trenera? Imamo mi dovoljno svojih problema da bismo razmišljali o njihovima. Uvijek vam kažem isto, a vi opet pitate isto."

Upitan o rezultatskim ambicijama Hajduka u proljetnom dijelu sezone Balakov je posredno ponudio i prilično jasan odgovor. "I ja bih kao trener volio da mogu kupiti koga hoću i da ima novca za sve što želim. I ja bih volio brz uspjeh i raditi posao za sebe, a ne za nekog drugog trenera koji će možda profitirati od mog rada i selekcije. No, Hajduk trenutno ima važnijeg posla, treba izgraditi temelje i krenuti zdravim putem naprijed."

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.01.2012. u 12:23
    Bravo svima u klubu jer sad su se svi uključili u rad kluba a ne u svoje privatne interese.Istina u svakom žitu ima kukolja ali sada klub ima jasnu viziju i cilj i po tome će se moći vidjeti šta valja a šta ne.
    Obrisan korisnik
  • danchy06.01.2012. u 09:28
    zavidim hajduku na ovakvom treneru, nadam se da će znati iskoristiti najbolje od njega
    danchy
  • snoopy05.01.2012. u 20:39
    to je zato što su oni već provjereni i na njih se računa, a na listi je dosta novih igrača koje treba provjeriti i vidjeti dali su za prve momčadi, naravno da će većina njih biti vraćena u juniore... da je priključio sve bilo bi nemoguće raditi sa toliko igrača
    snoopy
  • canastra05.01.2012. u 18:41
    Svaka čast Malešu i Balakovu vidi se da imaju viziju za bolji Hajduk.
    canastra
  • Obrisan korisnik05.01.2012. u 17:52
    a zašto on računa na sharbinije, tribalo bi još platiti samo da odu
    Obrisan korisnik