Rukomet

Francuzi kreću u obranu naslova

Zvonka Keliš • petak, 13.01.2012.
Francuzi kreću u obranu naslova
Foto: Kristijan Komarica

Europsko rukometno prvenstvo u Srbiji već naveliko kuca na vrata, naime, tek su dva dana preostala do njegova početka. Nakon priprema, kraćih ili dužih, momčadi su spremne kako bi snage odmjerile s onom pravom europskom rukometnom elitom. Upravo se ona može naći u najzanimljivijoj skupini prvenstva, grupi C gdje će branitelj naslova, Francuska, pokušati nastaviti sa svojom dominacijom, dok će Španjolska, Mađarska i Rusija krenuti u borbu za preostala mjesta koja vode u drugi krug.

Novi Sad, drugi po redu grad po veličini, ovog će siječnja na Europskom rukometnom prvenstvu biti domaćin itekako zanimljive skupine C. Srpska Atena, kako mu tepaju, jest industrijski, financijski te kulturni centar Srbije.

Rukometaši Francuske, Španjolske, Mađarske i Rusije u Novom će Sadu zaigrati na terenu sportskog centra SPENS te će pred 11,500 gledatelja pokušati izboriti drugi krug turnira. Tako će nakon košarke, odbojke i hokeja SPENS postati i rukometna meka Novog Sada.

Francuska

Trenutno apsolutni vladar europskog i svjetskog rukometa, ujedno i olimpijski pobjednik na Europskom prvenstvu u Srbiji kreće u obranu naslova prvaka Europe osvojenog prije dvije godine u Austriji. S oporavljenim Accambrayom, otkrićem prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, i Gigouom te predvođena vrhunskim Nikolom Karabatićem, još boljim Thierryjem Omeyerom, ubojitim Lucom Abaloom, odličnom braćom Gille, Jeromeom Fernandezom, kao i čvrstim Diderom Dinartom te mnogim drugima Francuska će zasigurno biti najteži od svih protivnika.

Izbornik Francuza, Claude Onesta, bivši je francuski rukometaš te jedini rukometni trener, uz b>Vladimira Maksimova, koji u svojim vitrinama ima sva tri velika rukometna naslova, točnije dva europska i svjetska zlata te ono sjajno olimpijsko. Također, jedini je trener koji istovremeno drži sva tri naslova u svojim rukama.

Onesta je proboj Francuske počeo na Svjetskom prvenstvu u Portugalu gdje je njegova momčad uzela brončanu medalju da bi ju potom dvije godine kasnije obranila na SP-u u Tunisu. Europsko prvenstvo 2006. započelo je seriju francuskih osvajanja, naime, tada Francuzi stižu do zlatnog odličja. Brončani su ponovno, dvije godine kasnije, na EP-u u Norveškoj nakon čega stižu do olimpijskog zlata u Pekingu te svjetskog zlata u Hrvatskoj. Na posljednjem velikom natjecanju, SP-u u Švedskoj obranili su svoj naslov svjetskog prvaka, dok na ovogodišnjem Euru idu po obranu naslova prvaka Europe osvojenog prije dvije godine u Austriji.

Španjolska

Rukometna reprezentacija Španjolske na ovo će Euro krenuti oslabljena za dva vrlo važna igrača. Arpad Šterbik zbog problema sa srcem i konačno, same operacije, i prije okupljanja najavio je kako će propustiti nadolazeće Europsko prvenstvo. No, ono na što izbornik Valero Rivera zasigurno nije računao jest ozljeda koljena vrlo važnog kružnog napadača Rubena Garabaye na čije je mjesto u momčadi naknadno stigao igrač Ademar Leona, Rafael Baena. Popunjena većinom iz redova najboljih španjolskih kluba, Barcelone i Atletico de Madrida, Španjolska će na krilima berlinskog lisca Ikera Romera, starog lisca Jose Javiera Hombradosa, braće Entrerrios, kao i Juanina Garcie zasigurno biti težak protivnik za sve europske momčadi.

Bivši Barcelonin igrač, ali i trener, Valero Rivera, španjolsku klupu nakon 1983. ponovno grije od 2008. od kada sa svojom momčadi niže dobre rezultate te vraća Španjolce u stare dane slave. Svi ljubitelji španjolskog rukometa dobro pamte 2005. godinu i osvojeno svjetsko zlato u Tunisu, kao i tri srebrne europske medalje. Osim bronce u Pekingu, najsvježija je ipak bronca s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Švedskoj koja je za Španjolsku najavila dobre stvari.

Mađarska

Dobrim igrama na pripremnom turniru u studenom te u prvim test utakmicama početkom siječnja, Mađarska je rukometna reprezentacija pokazala dobru formu uoči Europskog prvenstva u Srbiji. Svoj dobar niz malo je narušila porazom od Njemačke ovoga vikenda, no popravila ga je odmah dan kasnije novom pobjedom. Većina mađarskih reprezentativaca dolazi iz redova Veszprema koji je pod vodstvom samog mađarskog izbornika Lajosa Mocsaija. Uz odličnog golmana Nandora Fazekasa, braću Ivancsik te lijevog vanjskog, Ferenca Ilyesa, Mađarska bi trebala sudjelovati u vrlo važnoj borbi za drugi krug. Mađarska perjanica Laszlo Nagy svoje mišljenje o nenastupanju za svoju zemlju nije promijenio tako da će Mađari i dalje morati bez ovog vrlo vrijednog rukometaša.

Lajos Mocsai jedan je od najuspješnijih trenera u Europi, naime, predvodio je žensku rukometnu reprezentaciju Mađarske do europskog zlata te svjetskog i olimpijskog srebra te je dobitnik nagrade za životno djelo na desetoj obljetnici Europske rukometne federacije. S druge strane, njegova se momčad s velikih natjecanja nije vraćala s najsjajnijim odličjem oko vrata. Najuspješniji su bili davne 1986. kada su stigli do svjetskog srebra, a nakon toga nanizali su brojna četvrta mjesta kako na Svjetskom prvenstvu tako i na Olimpijskim igrama. Na prošlogodišnjem su SP-u osvojili sedmo mjesto, dok su prije dvije godine na Euru bili tek 14.

Rusija

Najuspješnija rukometna reprezentacija svih vremena proteklih godina na rukometnoj sceni nije blistala, a po prvi puta nakon 55 godina propustila je kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo. Stoga je Euro u Srbiji ruska šansa za povratak na stare staze slave uz, dakako, osiguravanje kvalifikacija za Olimpijske igre. Momčad satkana od igrača Čehovskih Medvjeda te predvođena legendarnim Konstantinom Igropulom, snažnim Alexejem Rastvortsevoim i Alexejem Černoivanovim te specijalistom za kontre i čovjekom s posebnim zadatkom Timurom Dibirovim morat će se dobrano potruditi kako bi se među reprezentacijama Francuske, Španjolske i Mađarske uspjela probiti u drugi krug natjecanja.

Legendarni trener Vladimir Maksimov jedan je od najuspješnijih trenera u rukometnoj povijesti te se na klupi Rusije nalazi od 1992. godine, dakako, uz kratke prekide od 2008. do 2010. Ujedno i trener Čehovskih Medvjeda s kojima je stigao do svih naslova u državi u posljednjih deset godina, kao trener reprezentacije osvojio je dva olimpijska zlata te po jedno svjetsko i europsko, 1997., odnosno, 1996. godine. Težak udarac za Ruse bilo je neplasiranje na Svjetsko prvenstvo u Švedskoj protekle godine, dok su na Euru godinu prije stigli do tek 12. pozicije.

Prognoza

Kao favorit skupine svakako se ističe Francuska koja bi bez ijedne sumnje trebala proći u drugi krug natjecanja. U 2012. godini kreću u obranu dva zlata tako da je ovo europsko tek početak. Dobra igra Španjolske u posljednje vrijeme uistinu bi im mogla pomrsiti račune, a budući da je derbi skupine već u prvom kolu navijače u Novom Sadu očekuje prava poslastica. Stoga bi Španjolci mogli put drugog mjesta, a tu su i Mađari čija je forma i igra sve bolja i bolja te se od njih očekuje da zaokruže trojku koja putuje u drugi krug.

Unatoč najboljim željama i planovima rukometne reprezentacije Rusije te njihovoj dugogodišnjoj povijesti, činjenica jest da Rusi mogu biti neugodni protivnici, no u ovoj bi skupini, posebice s obzirom na rezultate u posljednje vrijeme, trebali biti spriječeni već na samom startu, no što će donijeti svakkao jedna od najzanimljivih skupina prvenstva tek treba vidjeti.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2012. u 20:08
    mi smo bez balica nula,eto sta smo mi,nazalost...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2012. u 19:47
    a gdje smo tu mi?? valjda smo autsajderi, ko nekad pa po zlato :)
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo913.01.2012. u 18:44
    prokleti Francuzi
    Ronaldo9