Rukomet

Mnogo dobrog rukometa u Srbiji

Piše:Ivana Strahija • ponedjeljak, 16.01.2012.
Mnogo dobrog rukometa u Srbiji

Europska rukometna smotra u svom prvom danu nije ni malo razočarala. Prvo su Česi nadigrali Nijemce, pa su onda domaći Orlovi bili bolji od Poljaka, Slovaci su natjerali Dance na pošteno znojenje a kao šlag na torti došli su hrabri Makedonci, svima omiljeni sportaši, koji su sa Šveđanima remizirali.

Filip Jicha i njegovi drugovi pokazali su Nijemcima da još nisu spremni za povratak među najbolje reprezentacije. Novom izborniku Martinu Heuerbergeru takav start nikako nije drag, ali je Dominik Klein, lijevo njemačko krilo, najtočnije opisao raspoloženje u njemačkim redovima:

"Ovo je za nas potpuni šok. Imali smo sve šanse osvojiti uvodna dva boda no češka nas je obrana nadigrala u potpunosti. Nismo mogli igrati na kontranapade, nismo mogli postizati lagane golove i prema tome, ničemu boljem nismo se mogli ni nadati."

Česi su pobijedili zahvaljujući svojoj agresivnoj obrani, protiv koje Nijemci nisu imali rješenja, no jednako tako dobro su u obrani odigrali i Srbi protiv Poljaka, dakako uz odličnog Darka Stanića na golu. Michal Jurecki davao je sve od sebe da Poljake zadrži u igri dalekometnim šutevima, no uslijedio je potpuni potop u prvih 13 minuta drugog poluvremena, a povratka za Poljake nije bilo.

Srednji vanjski Poljske Bartolomiej Jaszka najbolje je sažeo situaciju: "Od samog smo početka radili početničke greške, a igrali smo u potpunosti bez upotrebe vlastitih glava. Na taj se način nikoga ne može dobiti."

Statistika

Najbolji strijelci: Filip Jicha (Češka), Hans Lindberg (Danska), Stevče Alušovski (Makedonija), Kiril Lazarov (Makedonija) - po sedam golova

Najbolji asistenti: Filip Jicha (Češka) 5, Holger Glandorf (Njemačka) i Kiril Lazarov (Makedonija) po četiri

Najviše isključenja: Dva puta po dvije minute dobili su Kasper Nielsen (Danska), Filip Mirkulovski (Makedonija), Oliver Roggisch (Njemačka) i Kim Ekdahl du Rietz (Švedska)

Najbolji vratari: Darko Stanić (Srbija) 50% (13/26), Johan Sjostrand (Švedska) 36% (14/39), Borko Ristovski (Makedonija) 33% (13/33)

Najsimpatičnija rukometna nacija, Makedonija, napravila je veliki posao remiziravši sa Švedskom, a to je "zid žutog i crvenog" na tribinama itekako znao cijeniti pa je proslava remija bila kao ona pobjede. Makedonci su vodili, pa su Šveđani izjednačili, pa su se Makedonci vratili u igru…

U tom je susretu bilo svega, a Hrvatima dobro znani Kiro Lazarov je nakon infarktnih 60 minuta rekao: "Protiv Šveđana smo morali tražiti rješenja za njihovu obranu, no čini se da smo većinu stvari odradili dobro. Jako smo sretni zbog remija, a prvi je dan Eura pokazao da će svaka utakmica biti tijesna. Naš je remi jednako iznenađenje kao i pobjeda Čeha nad Nijemcima."

Mnogo teže od očekivanog Danci su izborili pobjedu nad Slovacima, iako to konačni rezultat možda i ne pokazuje. Do prvog su značajnijeg vodstva Danci stigli tek tri minute pred kraj prvog poluvremena, da bi Slovaci u drugom dijelu pronašli novu snagu i opet zaprijetili rezultatu. Tako se Danska do kraja nije mogla opustiti u strahu za dva boda.

Srednji vanjski Slovačke Peter Kukucka nije krio da je slovačko samopouzdanje sa poraslo: "Pokazali smo dosta na ovoj utakmici i to nas je podiglo pred drugo kolo i susret s Poljskom. Vjerujemo da možemo proći u drugu rundu, a naš je cilj kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre."

Utakmica dana

Iako su Srbi kao domaćini na najbolji mogući način otvorili natjecanje, ipak je utakmica Makedonaca i Šveđana zavrijedila titulu utakmice dana. Bila je do zadnjeg trena neizvjesna, Makedonci su mogli osvojiti i dva boda da ih Kim Ekdahl du Rietz nije osujetio i postigao gol za 26:26. Ne manje spektakularna bila je podrška koju je Makedonija imala s tribina, što je dodatni razlog za titulu utakmice dana.

Igrač dana

Tu je titulu zaslužio Darko Stanić, čuvar mreže Srbije. U utakmici s malo golova on je Poljacima skinuo 13 lopti.

Tragičar dana

Naumče Mojsovski mogao je svojoj Makedoniji u posljednjim sekundama osigurati dva boda, no njegov šut promašuje gol Šveđana.

Izjava dana

Darko Stanić je novinarima nakon utakmice rekao: "Imamo dovoljno iskustva i zdravog razuma da se ne zanosimo ovom pobjedom i fantastičnim rezultatom, jer jedini način na koji možemo uspjeti je igrajući stalno na ovoj razini. Svi igrači pomogli su mi da uhvatim svoj ritam. Igrali smo jedan za drugoga i zajedničkim naporom ostvarili smo ovu izuzetno važnu pobjedu."

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • DULERKR16.01.2012. u 17:02
    Tragičar utakmice Mojsovski????????? Taj šut u zadnjim sekundama je bio 9-erac... Majko sveta ko piše ovakve stvari...
    DULERKR
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 10:22
    bit će ovo zanimljivo EP, jako zanimljivo! jedva čekam naše večeras, ali i da vidim francuze i španjolce, kako igraju!
    Obrisan korisnik