Tenis

Bivši Top 10 dvojac želi u Zagreb

Ivor Krapac • srijeda, 18.01.2012.
Bivši Top 10 dvojac želi u Zagreb
Foto: EPA

Manje od dva tjedna do početka glavnog turnira sedmog izdanja PBZ Zagreb Indoorsa, još nije zaokružena konačna slika sudionika koji će se boriti za naslov u Domu sportova. Zasad nisu poznati vlasnici pozivnica, a kako su javili iz ureda turnira, za njih je zainteresiran i iskusni dvojac koji je nekada bio u Top 10 društvu...

Poslije ranih poraza u singlu na Australian Openu, od kojeg su se obojica oprostili u prvom kolu, Jürgen Melzer i Nikolaj Davidenko potražili su opciju za nastavak sezone nadajući se nastupu na zagrebačkom dvoranskom ATP turniru. Iskusni Austrijanac i Rus, obojica 30-godišnjaci, poslali su organizatorima Indoorsa molbu za pozivnicom za glavni ždrijeb, a ako direktor turnira Branimir Horvat odgovori pozitivno, zagrebački ljubitelji tenisa će krajem siječnja i početkom veljače moći gledati dvojicu nekadašnjih Top 10 igrača.

Melzer je trenutno 33. na svijetu, a ranije ovog tjedna u Melbourneu zaustavio ga je Ivo Karlović, od kojeg je na startu prvog Grand Slam turnira sezone izgubio u tri seta. Ljevoruki Austrijanac je svoj najbolji renking u singlu prvi put dohvatio sredinom travnja prošle godine, kada se probio na osmo mjesto na svijetu, ali nakon jako dobre pretprošle i solidnog početka protekle sezone, nastavak 2011. mu više nije bio toliko uspješan.

Za Melzera nije bilo dobrih vijesti ni početkom aktualne sezone. Osim na Australian Openu, poraz u prvom kolu singla pretrpio je i u Brisbaneu, kada ga je nadjačao Nijemac Philipp Petzschner, njegov redoviti partner u paru. Nastupi li Austrijanac u Zagrebu, bit će to treći put da igra u Domu sportova. Prethodna dva slučaja dogodila su se 2009. i '10., preklani uz poraz od Marina Čilića u polufinalu singla i naslov s Petzschnerom u konkurenciji parova.

Davidenko u karijeri pamti i treće mjesto na svijetu, ali njegov pad započeo je ranije i zasad je dublji nego Melzerov - dugo vremena vodeći ruski tenisač danas je tek 52. na ATP ljestvici. U karijeri je osvojio 21 naslov na ATP turnirima, barem jedan u svakoj sezoni od 2003. do '11., no ni njegov početak godine nije bio dobar. U Dohi je u prvom kolu uzeo svega četiri gema Rogeru Federeru, dva po setu, dok ga je na Australian Openu na startu u pet setova iznenadio Talijan Flavio Cipolla.

Iz današnje perspektive, iskusnom ruskom igraču su već u dalekom sjećanju njegovi najbolji rezultati na Grand Slam turnirima, polufinala Roland Garrosa iz 2005. i '07. i US Opena iz 2006. i '07. godine. Ipak, s obzirom na sve što je ostvario u karijeri, uključujući i naslov na ATP World Tour finalu iz 2009., Davidenko je još uvijek veliko ime - i u slučaju da dobije pozivnicu i zadrži se u ždrijebu kroz veći dio tjedna, bio bi dobar magnet da zagrebački Dom sportova bude što puniji.

Trenutno četvrti ruski reket još nikad nije zaigrao na PBZ Zagreb Indoorsu, ali iz Hrvatske ima lijepu uspomenu iz Umaga, u kojem je u jednom od svoja tri nastupa, prije tri sezone, dominantno otišao do titule, ne ispustivši ni set u pet mečeva.

Podsjetimo, prvi dan glavnog ždrijeba zagrebačkog dvoranskog ATP turnira je ove godine 30. siječnja, dok će se finale održati 5. veljače.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!