Rukomet

Bez pritiska protiv starih znanaca

Josip Tolić • srijeda, 25.01.2012.
Bez pritiska protiv starih znanaca
Foto: Davor Sajko

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom konačno je susret u kojem ne mora ići "na glavu". Protivnik u posljednjem okršaju prije raspleta Eura u Beogradu reprezentacija je Mađarske koja je bila na dobrom putu da postane najveće iznenađenje Europskog prvenstva, no u zadnja dva susreta potpuno se "ispuhala"...

Hvalospjevi o sjajnom izdanju hrvatskih rukometaša protiv Francuske još se nisu ni stišali, a pred izabranicima Slavka Goluže već je novi ispit. Ogled protiv Mađara za Kauboje je mogao biti presudan po plasman u polufinale, no Slovenci su vratili Hrvatskoj uslugu za izbacivanje Norveške u prvoj fazi natjecanja te odličnom igrom uništili nadanja sjevernih susjeda o osvajanju medalje.

Činjenica je to koja veseli prijatelje hrvatskog rukometa, ponajviše izbornika Golužu koji može malo kalkulirati sa sastavom i pokušati odmoriti neke igrače jer se ne mora pod svaku cijenu ići na pobjedu, posebice ako Španjolska ranije svlada Sloveniju jer će tada otići na nedostižna tri boda razlike.

Mađarska si je fenomenalnim startom natjecanja na kojem je ubilježila slavlja protiv Francuske te remi sa Španjolskom osigurala veliku priliku da se u Novom Sadu bori za medalju, no nije išlo. Manjak fizičke pripremljenosti očitovao se već u prvom ogledu drugog kruga protiv Islanda porazom 27:21, a Slovenci su im jučer zadavali slične probleme tijekom gotovo cijelog susreta iako je na kraju zaostatak smanjen na dva pogotka.

Dosadašnji susreti

Dio ove hrvatske generacije okršaje s Mađarima pamti još od Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. i jednog od najsjajnijih uspjeha hrvatskog rukometa. Lino Červar u fazi po skupinama susjede je ostavio za gol kratke, bilo je 30:29.

Najvažniji međusobni susret ove dvije reprezentacije odigrale su 2004. godine u polufinalu Olimpijskih igara u Ateni. Hrvatska je slavila 33:31 i prošla u finale u kojem je potom pala i Njemačka.

Na Svjetskom prvenstvu 2007. u Njemačkoj, koje pamtimo po jednom porazu za peto osvojeno mjesto, u glavnoj skupini Hrvatska je slavila s visokih 25:18, jednako kao i dvije godine potom u Areni Zagreb (27:22). Prve kvalifikacije za neko veliko natjecanje u novijoj rukometnoj eri bile su za Euro 2010. u kojima je Hrvatskoj najveći suparnik bila baš Mađarska. U drugom kolu u Veszprému Mađari su slavili rezultatom 30:28, a priliku za osvetu Hrvatska je dočekala u šestom kolu u Zadru pobijedivši 26:25 za potvrdu prvoga mjesta.

Pripremne utakmice za posljednja dva europska prvenstva Kauboji su odigrali s ovom reprezentacijom. Uoči Eura 2010. u Austriji u Beču su snage ostale izjednačene (30:30), dok je posljednje nadmetanje bilo baš u Srbiji, na prošlogodišnjem Kupu nacija u Vršcu. Hrvatska se tada, nakon poraza od Srbije i Češke, u posljednjem kolu iskalila na izabranicima Lajosa Mocsaija pobjedom 30:22.

Prednosti i mane Hrvatske

Ivan Ninčević: "Spremni smo i nadamo se podršci navijača. Mađari su sjajni, dobili su Francuze i igrali neriješeno sa Španjolcima, no mi se nemamo čega bojati nakon ovakve utakmice, puni smo samopouzdanja", neposredno nakon ogleda Hrvatske i Francuske.

Hrvatska je pronašla svoju igru, Hrvatska je pokazala širinu u utakmici u kojoj je Marko Kopljar odigrao utakmicu života, Hrvatska je u usponu. I trenutno je psihološka prednost zasigurno na strani Kauboja. Sve se više koriste usluge Damira Bičanića te Drage Vukovića koji se vraća nakon ozljede, a pokazalo se i da se može odmoriti Ivana Balića.

Neupitna je prednost Hrvatske i na vratima. Mirko Alilović cijeli turnir brani na fantastičnoj razini, a ukoliko bude trebalo, lako može presuditi utakmicu na kojoj bi rezervni čuvar mreže Venio Losert možda mogao dobiti pravu minutažu. Mali nedostatak u utakmici s Francuskom bio je čuvanje kružnog napadača, pa će na tu opasnost trebati bolje pripaziti.

Prednosti i mane Mađarske

Kako su porazom od Slovenije riješili sve brige Hrvatskoj, Mađari se mogu nadati nešto lakšoj utakmici u kojoj Kauboji neće ići "na nož".

Tamás Mocsai, desni vanjski Mađarske: "U glavnoj rundi imamo ozbiljnih fizičkih problema. Istrošili smo se u prvom krugu i sada nam nedostaje koncentracije i preciznosti. Protiv Hrvatske želimo dostojan oproštaj od Novog Sada i naših navijača."

Slab učinak igrača u drugom dijelu turnira, izuzev onih individualnih Puticsa, Csázára i Krivokapicsa, stvorio je velike glavobolje izborniku Mocsaiju. Kada se tomu doda katastrofalan učinak vratara Rolanda Miklera i Nándora Fazekasa, koji su protiv Slovenije skupili tri (3) obrane zajedno, to ostavlja posljedice na cijelu momčad. Ako žele iznenaditi ovakvu Hrvatsku, trebat će naći neku tajnu formulu.

Euro 2012., skupina II, 3. kolo:
Mađarska - Hrvatska, 20:10

Euro 2012. - Skupina II

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Francuska29:29Island
Španjolska35:32Slovenija
Mađarska24:24Hrvatska
1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2012. u 18:11
    Ma kakvi odmarati igrače, nemojte biti ko mi srbi u vaterpolu, nego udrite iz sve snage sa prvom postavom. Nas ste ispljuvali što smo to uradili protiv Crne Gore (jer ste vi ispali) a sad vam je to normalno kad ste vi u situaciji da igrate rasterećeno .
    Obrisan korisnik
  • narada10825.01.2012. u 15:46
    jbt kad vidim ovaj spot sa OI 2004 jezi mi se koza- koje ekipa! A ovaj drugi pokaze da je Kopljar vec igrao pod Cervarom.
    narada108
  • Obrisan korisnik25.01.2012. u 11:37
    bilo bi dobro izbjeć srbe u polufinalu. iako na svim prvenstvima guranje sudaca traje samo do polufinala mislim da bi to bila jako teška utakmica koju i da dobijemo previse bi se potrošili za finale.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2012. u 11:21
    predobra slika:))
    Obrisan korisnik
  • Mihalj25.01.2012. u 10:41
    ja neću niš reć. idemo iz tekme u tekmu :)
    Mihalj