Nogomet

Xamax u stečaju, vlasnik uhićen

Ante Zovko • četvrtak, 26.01.2012.
Xamax u stečaju, vlasnik uhićen
Foto: Sandro Donda

Vlasnik dva švicarska naslova prvaka, Xamax iz Neuchatela, proglasio je stečaj, a policija je istodobno uhitila čečenskog vlasnika kluba.

Bulat Čagajev uhićen je u Ženevi zbog sumnje u financijske malverzacije kojima se navodno htjelo prikriti pravo stanje financija u klubu. Nekoliko sati prije toga Xamax je najavio da će proglasiti stečaj, a nešto kasnije sud u Neuchatelu stečaj je proglasio službenim.

Klub čiji je počasni predsjednik Sepp Blatter, čelnik Fife, na polovici sezone napustit će švicarsku Superligu.

Vrhunac krize u Xamaxu bio je prošlog tjedna kad je švicarska liga ukinula njegovu licencu zbog sumnje u malverzacije te nakon što nije dobila potvrdu da klub može ispuniti svoje financijske obveze. Dug Xamaxa procjenjuje se na osam do deset milijuna švicarskih franaka (8,7 do 10,9 milijuna američkih dolara).

U ponedjeljak je Xamax na sudu pokušao vratiti licencu za igranje utakmica, tvrdeći da je disciplinska komisija švicarske lige djelovala izvan svoje jurisdikcije, ali je u srijedu sud odbio zahtjev.

Kreditor kluba već je u studenom prošle godine pokušao isposlovati stečaj, a sudsko saslušanje o stečaju održat će se u petak.

Xamax neće biti prvi švicarski klub koji je napustio prvu ligu tijekom polusezone. Zbog dugova istu je sudbinu 2005. doživio Servette.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2012. u 23:44
    po tom slučaju bi hnl trebalo ugasiti...
    Obrisan korisnik