Vodeni sportovi

Srbi se osvetili Italiji za Šangaj

Matej Milanović • petak, 27.01.2012.
Srbi se osvetili Italiji za Šangaj
Foto: EPA

Srbija je prvi finalist Europskog prvenstva u vaterpolu, koje se održava u Eindhovenu. Italija je držala korak u prvoj četvrtini, a Srbi su nakon izmjene vratara preokrenuli dvoboj i zasluženo i uvjerljivo slavili s 12:8.

SRBIJA - ITALIJA 12:8 (4:5, 4:1, 3:1, 1:1)

Europsko prvenstvo, Eindhoven, Polufinale:

Srbija: Soro, Šaponjić 1, Gocić, V. Udovičić 2, Ćuk 1, Pijetlović, Nikić, Aleksić 2, Rađen, Filipović 3, Prlainović 1, S. Mitrović 2, B. Mitrović, Izbornik: D. Udovičić.

Italija: Pastorino, Perez, Gitto, Figlioli 1, Giorgetti 1, Felugo 1, Figari 2, Gallo 3, Presciutti, Fiorentini, Aicardi, Lapenna, Volarević, Izbornik: Campagna.

Suci: Levin (Izrael), Teixido (Španjolska)

Igrač više: Italija 3/14, Srbija 5/11.

Peterci: Italija -, Srbija 1/2

Prvo polufinale na europskom vaterpolskom prvenstvu u Eindhovenu igrali su Srbija i Italija, u reprizi prošlogodišnjeg finala Svjetskog prvenstva. Italija je odigrala dobro prve minute susreta, ali tome je pripomogao i srpski vratar Soro. Inače jedan od najboljih na svijetu, večeras je potpuno zakazao i primao svakakve golove u prvoj četvrtini, nakon koje je rezultat bio 5:4 za Italiju.

Izbornik Dejan Udovičić odlučio se između četvrtina mijenjati golmane. Soro je otišao na klupu, a umjesto njega ušao Branislav Mitrović. On je ulio malo sigurnosti u srpsku obranu, koja je bitno popravila svoj učinak u ostatku utakmice i preokrenula dvoboj.

Nakon dva uzastopna pogotka Srbije, Italija je izjednačila na 6:6, dvije minute prije kraja poluvremena i idućih osam minuta nije uspjela zatresti protivničku mrežu. U tom periodu su Srbi zabili čak pet puta i pobjegli na nedostižnih 11:6. Upravo taj jedanaesti pogodak zabio Filip Filipović iz peterca, nakon što je protiv istog protivnika u finalu Svjetskog prvenstva čak dvaput promašio sa pet metara.

Talijani su u posljednjih osam minuta ušli sa -4, nakon što je Figari prekinuo veliku seriju Srbije i zabio za 11:7. Pri tom rezultatu, u zadnjoj četvrtini Prlainović je promašio peterac i Talijani su pet minuta prije kraja uspjeli smanjiti na 11:8. Pokušali su izabranici Alessandra Campagne doći na dva gola minusa, no Srbija se dobro branila i Aleksić je dvije minute prije kraja zaključio utakmicu zabivši za 12:8.

Najbolji je kod Italije bio Gallo, koji je zabio tri gola, ali sva tri u prvoj četvrtini, dok je na golu bio Soro. Kod Srbije je, pak, najbolji bio Filipović, koji je također upisao tri pogotka. Srbija će tako u nedjelju igrati finale i pokušati vratiti europski naslov, nakon srebra iz 2008. i bronce iz 2010. S druge strane, Italija će u borbi za treće mjesto pokušati nastaviti seriju medalja, nakon srebra s Europskog prvenstva u Zagrebu i zlata sa Svjetskog prvenstva u Šangaju.

EP 2012., završnica

polufinale

Italija8:12Srbija
Crna Gora14:13 *Mađarska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012., završnica

polufinale

Italija8:12Srbija
Crna Gora14:13 *Mađarska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.01.2012. u 06:44
    veličasna pobjeda.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2012. u 22:30
    Prvi mec sa Crnogorcima je bio nebitan, e sada je bitan.
    Obrisan korisnik