Rukomet

Mogu li Danci rastužiti Srbiju?

Marko Domljanović • nedjelja, 29.01.2012.
Mogu li Danci rastužiti Srbiju?
Foto: Dario Dodić

Večeras pada zastor na Europsko rukometno prvenstvo u Srbiji koje domaćini imaju priliku zatvoriti na za njih najljepši mogući način. Međutim, nešto će se sigurno pitati i Dance koji su nakon prvog kruga bili jedno od najvećih razočaranja turnira, a danas igraju u novom finalu.

Kada su prije 12 dana pobjedom upravo nad Danskom igrači Srbije pokrenuli rukometno ludilo u svojoj državi, malo tko se nadao da će se upravo te dvije reprezentacije naći u današnjem finalu. Danska je nakon utakmice sa Srbijom poražena i od Poljske pa su aktualni svjetski viceprvaci u drugi krug ušli bez bodova.

Ulrik Wilbek: "U prvom susretu protiv njih igrali smo presporo. Tu utakmicu smo izgubili zbog napada i tu ćemo sigurno nešto mijenjati, ali ne smijemo pretjerivati u inzistiranju na brzini. Moramo biti strpljivi. Vjerujem da se možemo suprotstaviti Srbima i njihovim navijačima."

I došli do finala kroz ušicu igle. Veliko je pitanje koja bi se momčad suprotstavila Srbiji da Landin nije imao dovoljno prisebnosti da na izdisaju utakmice s Makedonijom munjevito uposli Hansa Lindberga koji je pogodio za pobjedu sa zvukom sirene. Ili da Poljaci nisu u dramatičnoj završnici svladali Njemačku, a i Ugalde je lako mogao biti precizniji u posljednjem španjolskom napadu. Dance sreća na ovom prvenstvu itekako prati, a nju uvijek morate imati ako mislite doći do vrha.

S druge strane, Srbima ona dosad nije trebala u tolikoj količini. Suvereno su osvojili skupinu A, a zatim bodom protiv Njemačke i pobjedom nad Šveđanima osigurali polufinale. Kako je to završilo svi vrlo dobro znamo.

Dosadašnji susreti

Utakmica u skupini A bio je zapravo prvi susret Danske i Srbije na Europskim prvenstvima. 2006. godine u Švicarskoj Danska je igrala protiv Srbije i Crne Gore i upisala pobjedu od 33:29.

Dalibor Čutura: "Vjerujem da će nam podrška s tribina omogućiti u najmanju ruku izjednačenu završnicu. Uz malo sreće, možemo pobijediti Dance, a najviše trebamo paziti na njihove brze protunapade."

Što se tiče Svjetskih prvenstava, Danska i Srbija su se sastale na prošlogodišnjem natjecanju u Švedskoj gdje je Danska upisala pobjedu od 35:27. U prvoj fazi sastali su se i dvije godine ranije i to u Poreču, a Danci su i tu slavili sa 37:36.

Prednosti i mane Srbije

Glavni forte reprezentacije Srbije na parketu bit će granitna obrana kojoj nitko nije uspio zabiti više od 22 gola. Na golu je vrlo dobri Stanić kojeg se lako može razbraniti, a igrači poput Ilića i Vujina svakoj reprezentaciji mogu itekako zagorčati život. Naravno, tu je ogroman broj domaćih navijača koji će sasvim sigurno još malo pogurnuti svoju reprezentaciju u ključnim trenucima.

Međutim, nitko nije savršen pa tako i Srbija ima svojih mana. Igrači Veselina Vukovića malo golova primaju, ali ne možemo reći da puno više zabijaju. Napadi Srbije su dugi, ponekad na granici pasivnog, i često se zna dogoditi da nemaju odgovor na čvrstu i agresivnu obranu protivnika. Kako će to izgledati protiv tradicionalno brzih Danaca vidjet ćemo danas od 17 sati.

Prednosti i mane Danske

Nakon očajnog ulaska u turnir Danci su u svakom slučaju presretni što su u finalu. Danci su odavno poznati po svojoj brzini i to će biti njihovo glavno oružje u današnjem ogledu protiv teške protivničke obrane. Forma im je definitivno u usponu, a više puta su na ovom natjecanju dokazali da su miljenici sreće.

Veselin Vuković:"Spellerberg je dao Danskoj dubinu zbog njegovog širokog izbora rješenja za svaku situaciju. Ipak, mi namjeravamo koristiti istu strategiju kao i u prvoj utakmici, a primjetili smo još neke slabosti u njihovoj igri na utakmicama s Makedonijom i Španjolskom."

S druge strane, Srbi su već pokazali da znaju stati na kraj brzim danskim udarima i usporiti igru, a dogodi li se to opet Danska bi mogla imati problema s probijanjem fizički vrlo moćnih Srba. Obrana također djeluje dosta slabije od one koja ih čeka na drugoj strani budući da Danci u prosjeku na turniru primaju po 27 golova. Dogodi li se to i danas, teško će Wilbekovi igrači do pobjede.

Euro 2012., finale:
Srbija - Danska, 17:00

Euro 2012. - Završnica

finale

Srbija19:21Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 16:47
    Ne mogu Danci rastužiti Srbe čak i ako ih pobijede u današnjem finalu. To je prva medalja za Srbiju uopće na velikim rukometnim natjecanjima (ne računajući SFR Jugoslaviju). Shvatit će Srbi kolika je važnost osvojiti medalju na EP. A sad kojeg će ta medalja sjaja biti... Neću i ne želim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 16:08
    ajmo danciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000729.01.2012. u 14:24
    skrumpat ce se danci
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 14:14
    Tesko ce biti ponoviti ono nadahnuce i energiju s kojom su pobjedili hrvate. Dali su 100% + 10 % suci + 10% publika + 10% promašaji nemogućega od strane hrvata. Mada tako su i za Grcku nogometnu govorili na EP u Portugalu pa...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 12:56
    S obzirom na Danski tip rukometa, niz krumpiranja itd. oni su favoriti. Nekako imam osjećaj da će i oni dečki u reiffeisen majicama pomoći.
    Obrisan korisnik