Euro 2012. - Završnica, finale, 29.01.2012, 17:00 h
Srbija
Srbija 19:21 Danska
Danska

Danska uzela europsko zlato

Damir Žbulj • nedjelja, 29.01.2012.
Danska uzela europsko zlato
Foto: EPA

U uzbudljivom finalnom dvoboju, u kojoj su glavnu riječ vodili vratari na obje strane terena, Danska je ipak stigla do europskog naslova. Vodili su gotovo čitav susret, kontrolirali utakmicu i na kraju stigli do zasluženog slavlja i zlatne medalje. Srbima ostaje utjeha srebra, na prvenstvu gdje su kao domaćini ostvarili povijesni uspjeh.

SRBIJA - DANSKA 19:21 (7:9)

Beograd, Arena

Europsko prvenstvo 2012.; Finale

Suci: Abrahamsen / Kristiansen (NOR)

Srbija Stanić (15 obrana) Marjanac; Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović 1, Toskić 2, Ilić 2, Marković, Prodanović 4, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.
Izbornik: Veselin Vuković

Danska: Landin Jacobsen (19 obrana), Cleverly; Mogensen , M. Christiansen, Lauge Schmidt 2, L. Christiansen , Markussen 2, Eggert 3, Spellerberg 1, Svan Hansen, Lindberg 2, R. Toft Hansen 1, Sarup Sondergaard 1, H. Toft Hansen , M. Hansen 9, K. Nielsen
Izbornik: Ulrik Wilbek

Sedmerci: Srbija 2/3; Danska 1/1

Isključenja: Srbija 8 minuta; Danska 6 minuta

Kao što se moglo i pretpostaviti finalni obračun otvoren je nervozno, s dosta tehničkih pogrešaka, uz agresivnu obranu, ali i odličnim izdanjima vratara na obje strane terena. Vidljiva je bila nervoza domaćina u napadu, što su odlično iskoristili Danci i golovima Mikkela Hansena te Eggerta s krila otišli na 0:2.

Šešum ipak u Areni

Žarko Šešum stradao je u polufinalnom susretu protiv Hrvatske, od ruke (boce) vlastitih navijača. Uskraćeno mu je sudjelovanje u najvećem susretu njegove karijere, no, Šešum je ipak uspio stići na tribine i s povezom preko oka odgledati svoje kolege na terenu u borbi za zlato, ali i na kraju preuzeti srebro.

Srbija do prvog pogotka dolazi tek u šestoj minuti utakmice, Prodanović je s crte, nakon obrane vratara i grede, uspio pospremiti loptu u mrežu. Manojlović je Srbima donio izjednačenje, ali Skandinavci s dva uzastopna pogotka ponovno odlaze na +2, prednost koju su manje više uspješno čuvali do kraja poluvremena.

Imala je Srbija napad i priliku za izjednačenje u 20. minuti, no nervozna igra, puna tehničkih pogrešaka, uz loš učinak vanjskih pucača, omogućili su Danskoj da do 23. minute stigne do najveće prednosti dotadašnjeg dijela susreta, Hansen je ponovno topovski loptu poslao u srpsku mrežu, za +3 (5:8).

Fantastični su bili vratari i jedne i druge reprezentacije. Koliko god da se nevjerojatan čini podatak da je Stanić uhvatio 11 lopti, istom mjerom mu je u prvom poluvremenu uzvratio Landin Jacobsen, koji imao identičan broj obrana. Zaustavila je danska obrana najopasnije Srbe, Vujin je u prvom poluvremenu ostao bez pogotka (0/4), dok je Ilić jedini pogodak postigao s linije sedam metara u 25. minuti, dok je iz igre imao katastrofalnih 0/5. Na odmor se otišlo s prednošću danskih rukometaša od dva pogotka, na semaforu je bilo 7:9 za Skandinavce.

Srbija je u nastavak krenula bez isključenog Manojlovića, a Danci do 34. minute koriste zbunjenost domaćina te s dva uzastopna pogotka Markussena odlaze na 'velikih' 7:11. No, domaćin, nošen podrškom publike s tribina Arene, stiže na -2, da bi se, nakon isključenja Svan Hansena, pogotkom Toskića s crte, prišuljao i na samo pogodak zaostataka. Uz malo više prisebnosti Ilića, koji je zapucao (odlično mu je obranio Landin) sedmerac, mogli su i do izjednačenja.

Učinak igrača

Nove europske prvake predvodili su sjajni vratar Landin Jacobsen s 19 obrana, Mikkel Hansen zabio je devet pogodaka iz 13 pokušaja, čime je bio glavni napadački pokretač danskih rukometaša. Kod poraženih, Stanić je imao odličnih 15 obrana, ali podbacili su katastrofalni Ilić (2/11), koji je prije finalnog dvoboja bio proglašen najkorisnijim igračem ovog Europskog prvenstva te Vujin, koji je bio gotovo jednako loš, s dva pogotka iz osam pokušaja (2/8). Prodanović je zabio četiri, Vučković tri, što nije bilo dovoljno za uspjeh.

No, umjesto potpunog priključka Srbije, Danci su na krilima svog vratara ipak ponovno stigli do ugodnije prednosti. Ilić je, bez obzira na jedan pogodak u tom razdoblju, nastavio s lošom igrom, nervoza se proširila i na ostatak ekipe, a nakon njegove izgubljene lopte u 47. minuti utakmice kontru je realizirao Lindberg, za ponovno velikih četiri pogotka prednosti (12:16).

Ipak, Srbi nisu popustili, zaigrali su još agresivnije u obrani, probali su i s 5-1, koja je dobro funkcionirala te su isprovocirali greške i brze šuteve Danaca. Na ulazu u posljednjih deset minuta, pogotkom Vujina sa sedam metara dolaze na samo pogodak zaostatka (15:16) osiguravši neizvjesnu završnicu. Međutim, sjajan je u tim minutama, kao i u čitavoj utakmici, bio Danac Mikkel Hansen, koji je hladnokrvno pucao iz svih pozicija, preuzimao odgovornost i većinom pogađao srpsku mrežu.

U posljednje dvije minute ulazi se s dva pogotka viška danskih rukometaša, no ovo nije bila Ilićeva večer. Nije realizirao posljednju šansku za srpski priključak, a Mikkel Hansen je dokrajčio protivnika, za europsko zlato i veliko slavlje Danaca.

Danska rukometna reprezentacija tako se drugi puta u povijesti popela na europski vrh. Najbolja na Starom kontinentu bila je još i 2008. godine, kada je u finalnoj utakmici u Norveškoj svladala Hrvatsku.

Euro 2012. - Završnica

finale

Srbija19:21Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 17:08
    ako su šajkače deo narodne nošnje onda ste bre trebali i opanke navući
    Obrisan korisnik
  • Mihalj30.01.2012. u 11:42
    ajd dobro. što se tiče sudaca moraš priznati da je u velikoj predosti ekipa koja 2 minute može kružiti oko obrane u odnosu na ekipu kojoj već nakon 20 sekundi suci dižu ruku
    Mihalj
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 11:37
    ...Sportskom forumu. (htedoh napisati)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 11:35
    Ma daj bre, nemoj to mešati jedno s drugim. A i rekao sam ti da su te kape deo srpskog folklora od mnogo pre nego što je došlo do bilo kakvog nemilog događaja. I ne bih više o tome na soprtskom forumu....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 11:32
    Navikli smo mi odavno da nas sudije kradu, u svim sportovima! Na OI se teže plasirati nego proći grupnu fazu takmičenja kad bude mnogo smešnih reprezentacija, evropsko prvenstvo je daleko najkvalitetnije po koncentraciji jakih repki. Dobro, domaćinstvo sigurno znači i pomaže, al pomoć sudija nismo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik