Zimski sportovi

Video: Chara bolji od Alfredssona

Ivan Dominik • ponedjeljak, 30.01.2012.
Video: Chara bolji od Alfredssona

Više nego lijep vikend priuštili su svim obožavateljima hokeja najbolji sportaši današnjice u tom sportu. U kanadskom glavnom gradu Ottawi, odigran je 59. All Stars susret, a uz njega su gledatelje hokejaši zabavljali u individualnom natjecanju večer prije. Središnji dio vikenda bila je utakmica između momčadi koju je birao aktualni kapetan pobjednika Stanley kupa, Zdeno Chara, te ekipe kapetana Ottawa Senatorsa, Daniela Alfredssona. Vrlo atraktivna i zanimljiva utakmica, premda većinom vremena izjednačena, otišla je na stranu izabranika "Velikog Z-a", rezultatom 12:9.

U prepunoj Scotiabank Place dvorani u kanadskoj prijestolnici, Kanađani i svijet mogli su svjedočiti susretu ponajboljih hokejaša današnjice. U All Stars utakmici koplja su ukrstili jedan od najboljih hokejaških braniča posljednjih nekoliko godina, Zdeno Chara, i jedan od najboljih Švedskih hokejaša u povijesti, Daniel Alfredsson sa svojim biranim društvom. Nakon što je Chara slavio u subotnjem individualnom natjecanju, sreća mu se osmjehnula i u nedjelju, kada je taj uspjeh ponovio u središnjem događaju vikenda.

Novi Charin rekord

Zdeno Chara postavio je novi rekord u jačini udarca u individualnom natjecanju održanom u subotu. Pak je pucao jačinom od 108.8 milja na sat (oko 174 km/h) i tako srušio svoj osobni rekord koji je postavio prošle godine.

Charinu momčad su s klupe vodili treneri njegovog Bostona predvođeni glavnim trenerom Claudeom Julienom dok su "Alfievom" ekipom zajedničkim snagama dirigirali treneri Rangersa, John Tortorella i Sharksa Todd McLellan. Utakmica je odigrana u čast prerano preminulog hokejaša i osnivača poznatog kanadskog prehrambenog lanca Horton's, Milesa Gilberta "Tima" Hortona, čija je tvrtka bila glavni pokrovitelj "zvjezdanog" vikenda.

Budući da su glavni akteri i kapetani dviju momčadi svoje suigrače birali prema nacionalnim i prijateljskim odnosima, tako su i započeli utakmicu. Alfredsson je započeo sa švedskim "rendžerom" Henrikom Lundqvistom na vratima, a za Charu je među stative stao vratar Detroit Red Wingsa, mladi Jimmy Howard. Nakon početnih ispitivanja snaga, na ledu je postalo i više nego vatreno.

Prva trećina

Prvu je trećinu, a i samu utakmicu, pogotkom otvorio Slovak Marian Gaborik, u petoj minuti na fantastičnu asistenciju prvog picka All stars drafta, Pavela Datsyuka. Samo minutu kasnije vodstvo Charine momčadi udvostručio je još jedan Slaven, po bodovima trenutno najbolji igrač NHL-a, Evgeni Malkin. "Geno" je odličnim potezom spremio pak iza Lundqvistovih leđa. Za 3:0 pogodio je ponovno popularni "Gabby", na izvanredno dodavanje zemljaka Mariana Hosse, samo šest minuta nakon svog prvoga zgoditka, tako da je momčad Zdena Chare nakon prve šestine utakmice imala veliko vodstvo.

Međutim, kako su brzo stekli to vodstvo, istom su ga brzinom i izgubili. U nepune četiri minute, momčad Daniela Alfredssona vratila se u rezultatski egal. Prvo je pogodio ponajbolji igrač Senatorsa, Jason Spezza, na dodavanje Dana Girardija, zatim je svoj jedini gol na utakmici zabio još jedan Šveđanin, Henrik Sedin, a izjednačenje s kojim se otišlo na prvi odmor polučio je pogotkom jedini igrač NY Islandersa John Tavares, sedam minuta prije kraja trećine.

Mogli su "Alfievi" momci potpuno okrenuti utakmicu da je najbolji izvođač penala iz prethodne večeri, Steven Stamkos, zabio jedan takav nakon što ga je Dion Phaneuf povukao palicom, međutim najboljeg strijelca lige u atraktivnom je pokušaju zaustavio Howard.

Druga trećina

Druga trećina počela je sličnim scenarijem kao i prva. Gaborik je zabio svoj treći pogodak na drugu asistenciju Hosse, već u drugoj minuti nastavka, a na njega se nadovezao centar Toronta, Joffrey Lupul, koji je uz igrača Philadelphije Flyersa Scotta Hartnella bio komentatorska veza CBC-a na ledu. U osmoj minuti probudio se kapetan Buffalo Sabresa, Jason Pominville, koji je zatresao mrežu novog vratara u momčadi Chare, Careya Pricea, inače prvog golmana Montreala. Tada je na scenu stupio Alfredsson koji s dva brza pogotka dovodi svoju ekipu u prvo vodstvo na utakmici.

Individualno natjecanje

U subotu su se natjecali hokejaši u atraktivnosti, jačini udarca, brzini itd. Osim Chare oduševili su Patrick Kane i Steven Stamkos u pucanju penala, a pridružio im se i Corey Perry. U tradicionalnoj utrci vratara pobijedio je golman LA Kingsa Jonathan Quick ispred Jimmyja Howarda.

Legendarni kapetan Senatorsa prvi je zgoditak i izjednačenje postigao predivnim prodorom kroz četiri igrača, a osim Pricea, driblinzima je savladao Kimmu Timonena i Ryana Sutera. Za vodstvo od 6:5 zabio je samo 91 sekundu kasnije izvrsnom "tic-tac-toe" akcijom koju su mu pripremili blizanci Sedin, ali je minutu i pol prije kraja druge trećine iza leđa novog vratara Jonathana Quicka za 6:6 zabio Patrick Kane. Asistenciju potpisuje centar Edmonton Oilersa, Jordan Eberle.

Treća trećina

Novi vratari stali su na golove u posljednjih 20 minuta ogleda najboljih hokejaša današnjice. Za Slovaka Charu bio je to njegov suigrač i rekorder po postotku obrana u NHL-u, Tim Thomas, a za Team Alfredsson branio je nekadašnji "senator", trenutačno najbolji golman lige i vratar St. Louis Bluesa, Brian Elliot. Najefikasniju trećinu golom je otvorio Amerikanac Phil Kessel odmjerenim udarcem, nakon što ga nije uspio zaustaviti Keith Yandle. Nedugo zatim Tavares je pronašao još jednog igrača Ottawe, Milana Michaleka, koji pogotkom vraća stvari na početak.

Daniel Alfredsson: "Bio je ovo izvrstan vikend i fenomenalna utakmica. Ne zamjeram Timu Thomasu što mi nije dozvolio da postanem MVP i nema ljutnje. Nikad nisam bio sretniji s izgubljenom utakmicom, a navijači u Ottawi su razlog zbog kojeg još uvijek igram. Ne mogu obećati da ću igrati i sljedeće sezone, mogu s 50 posto sigurnosti reći da ću igrati još jednu godinu, ali za drugih 50 posto zadužena je moja supruga".

Ponajbolji tamnoputi hokejaš u povijesti, Jarome Iginla, Malkinovu je asistenciju pospremio u gol za 8:7 Charine momčadi, međutim još jedno poravnanje rezultata donio je Claude Giroux dvije minute kasnije. Osam minuta prije kraja Charin tim krenuo je po pobjedu i s tri gola stvorio nenadoknadivu prednost. Prvo je Hossa backhandom zabio kroz noge Erika Karlssona, a potom se i sam Chara na prvu asistenciju i četvrti bod Gaborika, upisao u strijelce. Za prvo vodstvo od tri gola razlike, odnosno 11:8 zabio je šest i pol minuta prije kraja utakmice, jedini igrač Anaheim Ducksa, Corey Perry na asistenciju isto tako jedinog igrača Calgary Flamesa na utakmici, Jaromea Iginle.

Na 11:9 smanjio je Daniel Sedin na vrhunsko dodavanje brata Henrika i još jednog "Šveda", kapetana Alfredssona, koji je na kraju ostvario učinak od dva gola i jedne asistencije. Konačnih 12:9 postavlja četiri i pol minute prije kraja Joffrey Lupul svojim drugim pogotkom. Alfredssonova je momčad mogla ostvariti bolji rezultat da su se više trudili pobijediti nego pomoći svom kapetanu da postane MVP. U tome ga je ponajviše spriječio Tim Thomas uz pomoć vratnica koje su "Alfie" i njegovi suigrači prečesto pogađali. Marian Gaborik je proglašen najkorisnijim igračem utakmice, a Thomas je postao prvi vratar u povijesti s četiri pobjede zaredom u All Stars utakmicama.

Komentar utakmice

Utakmica je obilovala vrhunskim individualnim potezima, obrane nisu briljirale niti se igralo agresivno. Međutim, napadački je utakmica bila na najvišoj razini, a završila je bez ijednog isključenja. Treba napomenuti da je ovaj All Stars protekao bez najvećih zvijezda današnjeg hokeja, Sidneya Crosbyja, koji je još uvijek ozlijeđen te Jonathana Toewsa i najboljeg 18-godišnjeg rookieja Ryana Nugenta-Hopkinsa koji su također ozlijeđeni.

Alex Ovečkin je imao dozvolu lige za nastup na ovom All-Star susretu, međutim Rus je odlučio kako to ne bi bilo u redu prema drugim igračima jer nije želio biti u centru pažnje. Naime, Ovečkin je nedavno suspendiran na tri utakmice zbog pretjerane grubosti nad Čehom Zbynekom Michalekom, a u tu suspenziju mu spada i ovaj susret najboljih igrača NHL-a. Ovečkin je rekao kako obožava igrati na All-Star susretima, no smatrao je da će svojim prisustvom zasjeniti ostale igrače te da će glavna tema medija i navijača biti razlog zbog kojeg je napadaču Washington Capitalsa dopušten nastup.

Bio je ovo prvi All Stars bez "Ovija" nakon 2006. godine, a Crosbyju je ovo četvrti propušteni zaredom. Dogodine će se ovaj vikend održati u Columbusu u Nationwide Areni, a ovogodišnji je spektakl pratilo preko 20.000 ljudi u dvorani i stotine tisuća diljem svijeta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!