Tenis

Ljubičić klimavo, ali uspješno

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • ponedjeljak, 30.01.2012.
Ljubičić klimavo, ali uspješno
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Ljubičić nije imao jednostavan posao u prvom ovogodišnjem nastupu na PBZ Zagreb Indoorsu. Prvopostavljeni hrvatski adut je u prvom kolu naišao na tvrd orah u liku Slovaka Karola Becka, kojeg je slomio tek u završnici trećeg seta, kada je došao do svojeg jedinog breaka u meču...

Ivan Ljubičić još nikad nije izgubio na startu zagrebačkog dvoranskog ATP turnira, nije ni ove godine, ali ovog ponedjeljka mu nije išlo lako. Na povratku na turnir na kojem je 2006. otišao do kraja, a u naredne dvije sezone bio finalist, Ljubo je na početnoj prepreci našao put do pobjede u tri seta, sa 7:6(5), 3:6 i 6:3 protiv Slovaka Karola Becka, 100. na svijetu, protiv kojeg mu u pravilu ne ide glatko.

Od tri prethodna međusobna susreta prije Zagreba, Slovak je dobio jedan, 2004. u Milanu, dok je Ivan svoje dvije pobjede proslavio u tri seta, '04. na Masters 1000 turniru u Torontu i godinu potom ponovno na milanskom dvoranskom turniru. Ovog ponedjeljka je prošao u dvoboju koji je i Becku nudio dovoljno prilika da s terena otiđe sretan.

U prvom setu nije bilo gubitaka servisa, a u svojim servis-gemovima je opasnije živio Ljubo, koji je na putu do tie-breaka spasio i dvije break-lopte. U tie-breaku je, pak, hrvatskom adutu bio dovoljan samo jedan mini-break, do kojega je došao rano, dok je do kraja seta ostao čvrst na servisu. Iskoristio je treću set-loptu, na servis-poenu kod 6:5, uz Beckov retern koji je s dodirom mreže otišao izvan terena.

Zabio 16 asova

Na putu do pobjede, Ljubo može biti najzadovoljniji serviranjem, ako je već igra u prvom meču na turniru mogla biti i bolja. Zabio je 16 asova i imao vrlo visokih 70 posto ubačenog prvog servisa, što ga je čuvalo da se u ponedjeljak ne nađe u ozbiljnijim problemima.

Drugi set nije okončan kako se Ljubo nadao. Beck je s ključnim breakom kod 4:3 izborio odlučujuću dionicu, a u posljednjem setu imao je priliku kakvu zapravo i ne smijete propustiti kod 1:1. Došao je do dvije break-lopte (15:40) i na prvoj imao nekoliko opcija na mreži na koju ga je privukao Ljubičić, ali odabrao je za njega najgoru. Lob je otišao izvan terena i dao prvom nositelju priliku da izvuče taj zahtjevan gem, što je Ivanu potom i pošlo za rukom.

Slovački tenisač nije iskoristio svoju najbolju priliku, a za razliku od njega, Ivan je napravio što mu je trebalo kada je na servisu suparnika kod zaostatka od 4:3 došao do svoje prve dvije i jedine dvije break-lopte u meču. Iskoristio je drugu, pa gem kasnije bez poteškoća priveo meč kraju na servisu za pobjedu.

U osmini finala Ljubičić će se sresti s boljim iz dvoboja Nijemca Michaela Berrera i švicarskog kvalifikanta Marca Chiudinellija, koji će igrati u utorak.

Osim što je dobio, Ivan je u ponedjeljak doznao i da je u njegov dio ždrijeba ušao Jürgen Melzer, koji je zbog kašnjenja s prijavom i odbijene molbe za pozivnicom morao kroz kvalifikacije. Melzer, trenutno 41. na svijetu, dovršio je kvalifikacijski posao pobjedom u austrijskom dvoboju s Martinom Fischerom u trećem kolu, a na startu glavnog ždrijeba čeka ga ogled s Nijemcem Philippom Petzschnerom, partnerom u paru.

Dođu li obojica tako daleko, Ljubičić i Melzer srest će se u četvrtfinalu.

PBZ Zagreb Indoors, 30.1.2012., prvo kolo:
Ljubičić (Hrvatska, 1) - K. Beck (Slovačka) 7:6(5), 3:6, 6:3
Bachinger (Njemačka) - Van der Merwe (JAR) 6:3, 6:3
Lacko (Slovačka) - Starace (Italija) 7:6(2), 6:7(4), 6:3

Kvalifikacije, treće kolo:
Melzer (Austrija, 1) - Fischer (Austrija) 6:3, 6:4
Chiudinelli (Švicarska, 8) - De Voest (JAR, 2) 5:7, 6:4, 6:4
Evans (Velika Britanija) - Bohli (Švicarska) 4:6, 6:4, 6:0
Viola (Italija, 4) - Lajović (Srbija, 7) 6:4, 6:2

Parovi, prvo kolo:
Draganja/Škugor (Hrvatska, WC) - Kubot/Stahovsky (Poljska/Ukrajina, 4) 6:4, 3:6, 10:5
Karlović/Moser (Hrvatska/Njemačka) - Bogomolov Jr./Parrott (Rusija/SAD) 2:6, 6:1, 11:9

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!