Tenis

Tko je razočarao, a tko iznenadio?

Piše: Vedran Babić • utorak, 31.01.2012.
Tko je razočarao, a tko iznenadio?
Foto: EPA

Prvi Grand Slam sezone "pospremljen" je u arhivu i red je da ukratko rezimiramo najzanimljivije događaje poslije dva tjedna uzbuđenja "down under"...

Bio je to još jedan Australian Open za pamćenje. Iz dana u dan, iz meča u meč intenzitet se dizao, dvoboji su postajali sve kvalitetniji, neizvjesniji, dramatičniji, dulji. U polufinalu muškog dijela turnira ponovno su se našla četiri vodeća tenisača svijeta, a kulminacija se dogodila u nedjelju navečer kada su Novak Đoković i Rafael Nadal odigrali najduži Grand Slam finale u povijesti.

Viktorija Azarenka smijenila je Caroline Wozniacki s prvog mjesta WTA ljestvice, a australski ponos sačuvali su nova zvijezda Bernard Tomic i veteran Lleyton Hewitt. Malobrojna hrvatska "kolonija" nije se proslavila.

Malo o pobjednicima

Novak Đoković polako, ali sigurno ulazi u povijesne knjige tenisa. U nedjelju (tj. ponedjeljak po lokalnom vremenu s obzirom da je meč završio u 1 i pol iza ponoći) je osvojio svoj peti Grand Slam u karijeri i treći u nizu. Isto tako, to mu je bila treća titula u Melbourne Parku, a to je nešto što je samo rijetkima pošlo za rukom. Osim njega, samo su Mats Wilander, Andre Agassi i Roger Federer osvojili taj turnir tri puta ili više.

Njegov put do naslova nije bio toliko uvjerljiv kao prošle sezone kada je izgubio samo jedan set, no snaga koju je prikazao čak i onda kada nije sve išlo željenim putem samo su nanovo potvrdili njegov status najboljeg na svijetu u ovom trenutku. Hewitt mu je uzeo set, Murray i Nadal po dva, no iz sva tri meča izašao je kao pobjednik i ponovno bacio svoju domovinu u trans.

Kod djevojaka, nova prva tenisačica svijeta je Bjeloruskinja Viktorija Azarenka. Nakon što je gotovo godinu dana Dankinja Wozniacki bila vodeća na ljestvici i nakon što su joj mnogi osporavali taj status s obzirom da nije osvojila Grand Slam, sada nitko ne smije imati prigovor na Azarenku.

Na WTA završnici u Istanbulu prošle godine 22-godišnja Bjeloruskinja u finalu je izgubila od Petre Kvitove, no ovaj put veliki joj naslov nije izmakao iz ruku. U Wimbledonu prošle godine plasirala se u prvo Grand Slam polufinale (također poraz od Kvitove), a u svom prvom finalu odmah je otišla i do samog kraja. U finalu je deklasirala Mariju Šarapovu, a u polufinalu je eliminirala braniteljicu naslova Kim Clijsters. Zaslužena pobjednica, nema se tu što dodati.

Daleko od toga da je Azarenka trenutno najbolja tenisačica svijeta, baš kao što ni Wozniacki nije bila najbolja dok je bila prva. Ženski tenis nepredvidiv je kao nikada dosad i lako je moguće da do kraja sezone bude još nekoliko promjena na vrhu. Najbolje kandidatkinje su apsolutno Kvitova i Šarapova, a možda "izroni" i netko iz drugog plana.

Najbolji mečevi

U muškoj konkurenciji bilo je puno više kandidata za ovu rubriku. U drugom tjednu svaki meč je bio sve bolji i bolji, no i u prvom tjednu bilo je nekoliko upečatljivih mečeva (Tomic - Verdasco, Isner - Nalbandian). Najviše uzbuđenja bilo je od četvrtfinala nadalje, a meč Đokovića i Nadala bio je šlag na tortu. Iako kvalitativno to nije bio meč na razini nekih prijašnjih međusobnih dvoboja, sama činjenica da je trajao gotovo šest sati (5.53) i tako postao najduži meč u povijesti Australian Opena i najduži Grand Slam finale u Open eri dovoljna je da se nađe u ovoj kategoriji. Bio je to i prvi finale na Australian Openu odigran pod krovom nakon što je kiša počela padati krajem četvrtog seta.

Clijsters i Na Li odigrale su najbolji, najuzbudljiviji meč ženskog dijela turnira. Iako je uzela prvi set i imala 6:2 u tie breaku drugog, Kineskinja nije uspjela napraviti posljednji korak i plasirati se u četvrtfinale. Uz to, sredinom prvog seta Clijsters je ozlijedila gležanj, ali je kompletirala fantastičan preokret. Bila je to i repriza lanjskog finala. I tada je u tri seta slavila Belgijka.

Najveća iznenađenja

Na ovogodišnjem Australian Openu nije bilo senzacija, no Sara Errani i Mihajl Kukuškin ipak su napravili najveća iznenađenja. Errani je barem nakratko izišla iz sjene Francesce Schiavone i Flavije Pennette i dogurala do četvrtfinala, svog najboljeg rezultata na Grand Slamu. Na tom putu eliminirala je Petrovu, Cirsteu i Zheng i onda pružila solidan otpor Kvitovoj.

Kazahstanac Kukuškin već je i otprije znao biti nezgodan po bolje rangirane igrače. U Brisbaneu ove godine namučio je Andyja Murraya i onda u Melbourneu ubilježio tri sjajne pobjede (Garcia-Lopez, Troicki, Monfils), od čega posljednje dvije u pet setova. U osmini finala ponovno se sastao s Murrayem, ali je poslije dva lako izgubljena seta predao meč zbog ozljede. Na ljestvici je "skočio" za nešto manje od 30 mjesta i sada je 64. Najbolji plasman mu je 56. mjesto.

Najveća razočarenja

Caroline Wozniacki sigurno je razočarana nakon još jednog propalog pokušaja da dođe do svog prvog Grand Slam naslova, no objektivno najveća razočarenja svojim navijačima priredili su Samantha Stosur i Mardy Fish. Nakon osvojenog US Opena prošle godine, Stosur se očito nije još naučila nositi s golemim pritiskom australske javnosti kako treba. U prvom kolu naletjela je na raspoloženu Rumunjku Soranu Cirsteu i izgubila u dva seta.

Američki tenis davno nije bio na ovako niskim granama. Potvrdio je to i Fish, osmi na svijetu, porazom u drugom kolu od Alejandra Falle u tri seta iako je očekivao daleko bolji rezultat u Melbourne Parku. Andy Roddick morao je predati u drugom kolu, a John Isner ispao je u trećem. Bilo je to prvi put poslije 1973. godine da Amerikanci nisu imali svog predstavnika u drugom tjednu Australian Opena.

Hrvati(ce), više sreće drugi put

Australian Open 2012. bio je jedan od najlošijih ikada iz hrvatske perspektive. Ne samo što je Hrvatska imala samo četiri predstavnika, što je daleko najmanja brojka u posljednjih nekoliko godina, već i troje od njih nije vidjelo drugo kolo.

Marin Čilić otkazao je nastup zbog ozljede, Ivan Ljubičić čuvao se za Melbourne i onda upisao bolan poraz od slovačkog kvalifikanta Lukaša Lacka nakon što je vodio 2:0 u setovima i s breakom u trećem. Ivan Dodig je na dva gema od poraza od Portugalca Frederica Gila predao, a Petra Martić je izgubila od Kai-Chen Chang iz Kineskog Tajpeha. Mirjana Lučić i Antonio Veić nisu prošli kvalifikacije, a hrvatski obraz osvjetlao je jedino Ivo Karlović.

32-godišnji "Div sa Šalate" završio je proteklu sezonu s dva naslova na Challengerima, a i početak 2012. svakako je ohrabrujuć. Nakon poraza u drugom kolu Dohe, Ivo je u Melbourne Parku izbacio Melzera i Berlocqa prije nego što je u tri seta izgubio od Rogera Federera. U tie breaku prvog seta imao je set loptu na servisu. Da je to iskoristio, tko zna kako bi se meč dalje razvijao

Ivo se očito vraća u formu i to je dobra vijest za novog Davis Cup izbornika Željka Krajana. Čilićev nastup još uvijek je pod velikim upitnikom nakon što je Međugorac otkazao PBZ Zagreb Indoors, Dodig je i prije dolaska u Melbourne imao problema s ozljedama na prva dva turnira pa bi vrlo lako upravo Karlović mogao biti glavni hrvatski adut u Japanu.

U juniorskoj konkurenciji Filip Veger ostvario je najveći uspjeh. U konkurenciji parova igrao je za naslov s Čehom Adamom Pavlasekom, ali bolji od njih u finalu su se pokazali četvrti nositelji Liam Broady i Joshua Ward-Hibbert. U singlu 17-godišnji Veger ispao je u prvom kolu, baš kao i Franko Miočić, a Borna Ćorić i Iva Mekovec eliminirani su u drugom kolu.

Miočić je sa Slovakom Fabianom izgubio u četvrtfinalu parova, a Mekovec s Francuskinjom Suvrijn u prvom kolu. 15-godišnja Donna Vekić, nova velika nada hrvatskog tenisa, ispala je u prvom kolu pojedinačnog turnira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!