Tenis

Veiću ne leži Žemlja

Ivor Krapac • srijeda, 01.02.2012.
Veiću ne leži Žemlja
Foto: FaH

Antonio Veić je i treći put u isto toliko njihovih međusobnih susreta pretrpio poraz od Grege Žemlje. Nakon što su se dosad dvaput sastajali na Challengerima na zemljanoj podlozi, novi dvoboj dogodio se u srijedu u prvom kolu PBZ Zagreb Indoorsa i kao i prethodna dva, ponovno je riješen u dva seta - no, ovog puta s puno jačim Antonijevim otporom 25-godišnjem slovenskom tenisaču...

Prvo kolo zagrebačkog dvoranskog ATP turnira ove godine nije donijelo sreću nijednom hrvatskom predstavniku s pozivnicom. Kristijan Mesaroš i Dino Marcan doživjeli su poraze u prva dva dana, dok je u srijedu u Ledenoj dvorani Doma sportova ispao i Antonio Veić, kojega je u dva tie-breaka, sa 7:6(5) i 7:6(6), nadjačao Slovenac Grega Žemlja, 121. na svijetu.

Hrvatska je, tako, ostala s još trojicom predstavnika na Indoorsu. Ivan Ljubičić i Ivo Karlović već su se probili u osminu finala, u kojoj će Ljubičić igrati u posljednjem meču srijede u Ledenoj protiv Michaela Berrera, a Karlović u četvrtak protiv Izraelca Dudija Sele. Četvrti nositelj Ivan Dodig će u srijedu ne prije 17:45 sati biti u akciji u prvom kolu, u kojem ga čeka Turčin Marsel Ilhan.

Sela preokretom do Karla

Ivo Karlović će se u četvrtak za proboj u četvrtfinale boriti s Izraelcem Dudijem Selom, 73. na svijetu, koji je u prvom kolu slavio s 3:6, 6:3 i 6:2 protiv ljevorukog Nijemca Andreasa Becka. Kako je Karlo u utorak rekao nakon pobjede nad Blažom Kavčičem, Sela mu je nešto draži izbor od Becka, a ta želja mu se i ispunila.

Dodatnu zanimljivost ovom dvoboju dat će i značajna razlika u visini između njih dvojice. Ivo je, znamo, s 208 cm najviši tenisač na Touru, dok je Izraelac sa svojih 175 cm među nižima. Dosad su jednom već igrali, 2008. u drugom kolu Australian Opena, kada je hrvatski adut slavio sa 6:7(5), 6:4, 6:3 i 6:1.

Bude li poslijepodne u prvom kolu uspješan protiv Marsela Ilhana, u četvrtak će u osmini finala igrati i Ivan Dodig. Prođe li Ivan, među posljednjih 16 će mu s druge strane mreže biti Španjolac Guillermo Garcia-Lopez (77.), kojeg je lani u Zagrebu pobijedio u polufinalu, na putu do kasnijeg naslova.

Veić u ogledu sa Žemljom nije uspio uzvratiti Slovencu za poraze na zemljaškim Challengerima 2010. u četvrtfinalu talijanske Caltanissette (6:2, 6:2) i u prošlogodišnjoj osmini finala Rijeke (6:4, 6:3). Ovog puta odigrali su izjednačeniji meč, dug dva sata, a Antonio je bolju priliku imao u drugom setu.

U prvoj dionici nije bilo gubitaka servisa, a jedine dvije break-lopte imao je slovenski igrač, s 30:40 i prednošću na Veićevom servisu u drugom gemu. Žemlja tada nije došao do značajnog rezultatskog plusa, ali to je nadoknadio u tie-breaku, s ključnim mini-breakom za vodstvo od 4:2. Do kraja seta nije popustio na svojim servis-poenima.

Antonio je krenuo puno bolje u drugi set, uz rani break na putu do 3:0, sa samo dva izgubljena poena u ta tri gema. No, Žemlji nije trebalo dugo da se vrati. Kod zaostatka od 3:1 nadokadnio je break minusa, s dvije Veićeve dvostruke pogreške u tom gemu, dok je odmah potom zadržao servis u zahtjevnom gemu, sa spašene nove dvije break-lopte Hrvata s pozivnicom (15:40).

Prije drugog tie-breaka, domaći adut imao je dobru priliku i u osmom gemu, kada je Žemlja držao za 4:4 poslije nove dvije Veićeve break-lopte, 30:40 i prednosti, da bi zatim sve što je izvukao naplatio u završnici seta.

U novom tie-breaku Antonio je bio u prednosti samo jednom, kod 3:2, ali bez mini-breaka viška. Slovenac je svoju prvu priliku za osiguranje pobjede ispustio kod dvije povezane meč-lopte kod 6:4, od kojih je prvu imao sa servisom, a nakon što se Veić vratio do 6:6, odlučujućim se pokazao Žemljin mini-break za 7:6. Slovenski tenisač potom je dovršio stvar na novom servis-poenu na meč-lopti.

Antonio je, tako, ostao bez mogućnosti da ponovi svoj najbolji rezultat na zagrebačkom Indoorsu, četvrtfinale iz 2009. godine, kada je među posljednjih osam izgubio od Marina Čilića. Ovo mu je bilo treće uzastopno startno ispadanje u glavnom hrvatskom gradu, nakon što je '10. u prvom kolu u završnici prvog seta predao Ivi Karloviću, dok ga je lani u tijesna tri pobijedio Alex Bogomolov Jr., s 2:6, 7:6(4) i 7:6(2).

PBZ Zagreb Indoors, 1.2.2012., prvo kolo:
Žemlja (Slovenija) - Veić (Hrvatska, WC) 7:6(5), 7:6(6)
Sela (Izrael) - A. Beck (Njemačka) 3:6, 6:3, 6:2
Garcia-Lopez (Španjolska) - Evans (Velika Britanija, Q) 6:4, 1:6, 6:1.

Parovi, prvo kolo:
Bracciali/Rosol (Italija/Češka) - Delgado/Marray (Velika Britanija) 6:7(4), 7:5, 10:8.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!