Tenis

Karloviću nesretni tie-breakovi

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • petak, 03.02.2012.
Karloviću nesretni tie-breakovi
Foto: Kristijan Komarica

Iako je i treći put ovog tjedna odigrao dobar meč, Ivo Karlović nije napravio novi korak na PBZ Zagreb Indoorsu. U Karlovom trećem četvrtfinalu u glavnom hrvatskom gradu, jači je bio Rus Mihail Južnij, od kojeg je izgubio i u ranija dva međusobna susreta. Ovog puta su u korist Južnija presudila dva tie-breaka, u prvom i trećem setu...

Prilika je bila jako dobra. S obzirom na igru Ive Karlovića koju je ovog tjedna pokazao u Zagrebu, mogućnost da ovog puta napravi i korak više djelovala je bolje nego u ranija dva četvrtfinala na domaćem terenu, ali kao i 2006. i pretprošle godine, Ivo je i ovog puta ostao praznih ruku među posljednjih osam. U borbi za polufinale sedmog izdanja zagrebačkog Indoorsa, sa 7:6(10), 3:6 i 7:6(6) nadjačao ga je trećepostavljeni Rus Mihail Južnij, 39. na svijetu, u trileru koji je završio nakon dva sata i 42 minute.

"Uvijek kada izgubite nije lagano, ali objektivno, mogu reći da sam igrao dobro, najviše taktički", osvrnuo se Karlo poslije tijesnog poraza: "Možda sam promašio dva voleja koja su odlučivala, u prvom setu na jednoj set-lopti na bekhend strani i u tie-breaku kada sam odigrao dobro, ali nisam dovoljno zatvorio paralelu... Mogao sam i dobiti meč, odlučivali su poen-dva."

Nije pomogao ni prvi

Vezane vijesti

Karlo je izgubio meč u kojem je osvojio više poena od suparnika (114 - 104), imao je i 22 asa, 12 više nego Južnij, a nije bilo presudno ni sjajnih 83 posto ubačenog prvog servisa. Nije se mogao sjetiti kada se dogodio posljednji poraz s tako visokim postotkom: "Zbilja ne znam, možda davnih dana kad sam imao 11-12 godina i igrao s osnovne".

Ponovno nije išlo dalje od četvrtfinala, a za novu šansu sljedeće sezone, Ivo se nada da će uspjeti skinuti zagrebački urok "možda s vračarom". "Ima vremena, još sam mlad, a iduće godine, ako ništa drugo, potplatit ću nekoga s kim ću igrati u četvrtfinalu", našalio se na kraju.

Od dva seta koje je izgubio u tie-breaku, osmopostavljeni hrvatski adut je puno bolju priliku imao u prvom. Kod 2:2 je došao do prvog breaka u meču i držao tu prednost do završnice seta, gurajući Južnija pod dodatni pritisak u devetom gemu, kod zaostatka od 5:3. Nakon što je trećepostavljeni Rus imao 40:15, Karlo se vratio i izborio tri set-lopte, ali na sve tri se njegov suparnik izvukao dobrim serviranjem kada mu je bilo najpotrebnije.

Odmah potom, Južnij je odradio dotad najbolji gem na reternu i nije dao Karloviću veću priliku da kod 5:4 zaključi set na servisu. Kako je Rus tada odigrao, Ivo nije imao previše toga za predbaciti samom sebi zbog tog gema. Za novu šansu preostalo je čekati tie-break, a pokazalo se da ta šansa nije bila mala.

Karlo je u ranoj fazi tie-breaka dvaput propuštao mini-break prednosti, da bi kod 4:3 ponovno osvojio servis-poen suparnika i malo kasnije, kod 6:4, ispustio nove dvije set-lopte, prvu sa servisom. Kao i kada je bio suočen sa servisom hrvatskog aduta u desetom gemu, Južnij je i na toj set-lopti u tie-breaku reternirao dobro, tjerajući hrvatskog aduta da odigra volej koji se pokazao preteškim.

Karlović je u nastavku tie-breaka imao još dvije set-lopte, obje protiv servisa, završivši s ukupno sedam koje je Južnij spasio u prvoj dionici. Rus je, pak, iskoristio svoju treću, uz ključni mini-break kod 11:10, kada je novim odličnim reternom protiv prvog servisa natjerao Ivu na još jedan teški volej, pa to naplatio prolazom forhendom.

Lacko u prvom polufinalu

Uz Južnija i Berrera, u polufinale se probio i 24-godišnji Slovak Lukaš Lacko, 97. na svijetu, koji je nedavno na Australian Openu u prvom kolu pobijedio Ivana Ljubičića, s preokretom nakon dva seta zaostatka u tom meču.

Lacko je u Melbourneu krenuo u kvalifikacijama i kasnije došao do trećeg kola prvog Grand Slam turnira sezone, a s tri pobjede u Zagrebu, dohvatio je svoje prvo ATP polufinale u karijeri. U četvrtinalu je sa 6:4 i 6:4 bio jači od sedmog nositelja, Nizozemca Robina Haasea.

U drugom setu nije bilo toliko napeto. Odlučujućim se pokazao Karlovićev break za vodstvo od 5:3, dok je odlučujuća dionica prolazila bez veće prijetnje serverima na bilo kojoj strani do osmog gema, 4:3 za Južnija, kada je Ivo spasio tri break-lopte. Trećepostavljeni Rus imao je 15:40 i prednost, no Karlo se sva tri puta izvukao asom.

U tie-breaku koji je zaključio meč hrvatski adut se dvaput vraćao nakon mini-breaka zaostatka, uključujući i tri spašene meč-lopte poslije minusa od 6:3, uz posljednju na servis Južnija. No, treći nositelj izborio se za novu priliku kod 7:6, a iskoristio ju je bekhend-reternom nakon kojega je Ivo ponovno morao igrati teški volej. Na žalost hrvatskog aduta, završilo je u mreži.

Ruski tenisač je, tako, ponajprije odličnim reterniranjem kroz cijeli meč prošao u polufinale, u kojem ga u subotu čeka Michael Berrer. Ljevoruki Nijemac došao je korak do svojeg trećeg uzastopnog zagrebačkog finala s 5:7, 6:4 i 6:4 protiv još jednog ljevaka, Austrijanca Jürgena Melzera, koji je ove godine svoj put u Zagrebu počeo u kvalifikacijama.

"Reternira odlično, to je njegova igra, retern i bekhend, ali je i servirao odlično", zaključio je Karlo priču o izgubljenom četvrtfinalu protiv Južnija: "Nisam se uspio izmicati na njegov drugi servis jer je dobro servirao na vani, ali opet, mogao sam dobiti sva tri seta. Nije se dogodilo, ali što sad, idemo dalje i fokusirat ću se na dubl sutra".

PBZ Zagreb Indoors, 3.2.2012., četvrtfinale:
Berrer (Njemačka) - Melzer (Austrija, Q) 5:7, 6:4, 6:4
Južnij (Rusija, 3) - Karlović (Hrvatska, 8) 7:6(10), 3:6, 7:6(6)
Lacko (Slovačka) - Haase (Nizozemska, 7) 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.02.2012. u 20:10
    Drago mi je što je ispao... Iako je Hrvat, po meni igra najruzniji tenis svih vremena... Ne volim ga gledati...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2012. u 09:14
    Cestitke Karlu na odlicnoj igri-malo je falilo i srece u odlucujucim trenucima ali ne moze mu se nis zamjerit-on je cijelo vrijeme igral svoju igru i nije odustajal od toga ni za milimetar-steta kaj to nije nagrađeno pobjedom ali vec ce se to Karlu vratit ako nastavi ovak igrat!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2012. u 00:35
    steta,bas sam mislio da ce do finala dogurat makar.
    Obrisan korisnik
  • vlacng04.02.2012. u 00:22
    Ne mogu se oteti dojmu da jedino inteligencija prijeci njegov napredak
    vlacng
  • Obrisan korisnik03.02.2012. u 23:16
    Pogledao sam desetke karlovićevih mečeva u životu, a ne sjecam se da je ikada igrao ovako dobro, na trenutke briljantno, a reza....
    Obrisan korisnik