Zimski sportovi

Sam Gagner među velikanima

Piše:Mirza Seferagić • nedjelja, 05.02.2012.
Sam Gagner među velikanima

Napadač Edmonton Oilersa Sam Gagner fantastičnom se predstavom protiv Chicago Blackhawksa uvrstio među velikane NHL-a. Gagner je iznenadio sve oko sebe kada je u pobjedu Oilersa od 8:4 ugradio čak četiri pogotka i četiri asistencije te je tako postao tek 13. igrač u povijesti lige s ostvarenih osam bodova na jednoj utakmici, a izjednačio je i klupski rekord koji su prije njega dijelili velikani Wayne Gretzky te Paul Coffey.

Dvadesetdvogodišnji Kanađanin Sam Gagner ostvario je nešto što nije pošlo za rukom velikanima poput Marka Messiera, Bobbyja Hulla, Bretta Hulla, Gordieja Howea ili Mikea Bossyja. U svojim dosadašnjim karijerama to nisu uspjeli ostvariti ni Sidney Crosby ni Alex Ovečkin. Svakom poznavatelju hokeja na ledu sva ova imena znače nešto jer su svi ovi igrači ostavili veliki trag u NHL-u, svi osim Gagnera. Upravo je zato ova veličanstvena utakmica Gagnera iznenadila sve koji prate NHL jer biste prije očekivali ovakvu predstavu od nekih drugih današnjih zvijezda, a nikako od Gagnera.

Godine 2007. Gagner je bio prvi izbor Oilersa na Draftu, a prije ove utakmice od početka sezone odigrao je 43 utakmice u kojima je postigao tek pet pogodaka, 17 asistencija i 21 bod. A onda su u goste Oilersima stigli Blackhawksi koji su nakon vodstva od 2:0 mogli samo gledati Gagnera kako nadmašuje svaki njihov novi potez ili pogodak. Gagner je postao tek 13. igrač u povijesti lige kojemu je pošlo za rukom ostvariti osam bodova na jednoj utakmici te se tako uvrstio među velikane poput Waynea Gretzkog, Maria Lemieuxa, Paula Coffeyja i Mauricea "Rocketa" Richarda. Gagner je ujedno i prvi igrač s osam bodova na utakmici u regularnom dijelu nakon 23 godine, a posljednji igrač kojem je to pošlo za rukom bio je Mario Lemieux 1989. godine.

Sportnet je za Vas ponovno zavirio u prošlost kako bi vas podsjetio na neke od najvećih individualnih dostignuća u povijesti NHL-a.. Lista igrača s ostvarenih osam bodova na jednoj utakmici nije velika, no na njoj su neka od najvećih imena hokeja na ledu.

Darryl Sittler - 10 bodova (šest golova i četiri asistencije)

Samo je jedan igrač u povijesti lige ostvario preko osam bodova na jednom susretu, a ovaj rekord ostvario je legendarni napadač Toronto Maple Leafsa Darryl Sittler 7. veljače, 1976. godine u pobjedi Maple Leafsa nad Boston Bruinsima od 11:4. Sittler je tu sezonu završio s postignutim 41. pogotkom, 59 asistencija te okruglih 100 bodova. Dvije godine poslije ostvario je svoju najbolju sezonu postigavši 45 golova, 72 asistencije te 117 bodova što mu je te sezone bilo dovoljno za treće mjesto na listi vodećih po bodovima, a ispred njega bili su legendarni Guy Lafleur (132 boda) iz Montreal Canadiensa te Bryan Trottier (123 boda) iz New York Islandersa.

U 15 sezona provedenih u NHL-u Sittler je, igrajući za Maple Leafse, Philadelphia Flyerse te Detroit Red Wingse, ukupno postigao 484 pogotka, 637 asistencija te 1,121 bod u 1,096 odigranih susreta. U Kuću slavnih primljen je 1989. godine, a 2003. godine njegov dres s brojem 27 umirovili su Toronto Maple Leafsi. Naravno, njegovih 10 bodova protiv Bruinsa i dalje stoje kao rekord lige.

Maurice "Rocket" Richard - 8 bodova (pet golova i tri asistencije)

Prvi igrač kojem je pošlo za rukom ostvariti osam bodova na jednoj utakmici bio je legendarni napadač Montreal Canadiensa te jedan od najboljih napadač ikada Maurice Richard. Richard je 28. prosinca 1944. godine u pobjedi Canadiensa nad Detroit Red Wingsima od 9:1 ugradio pet pogodaka i tri asistencije. Richard je svih 18 sezona proveo u Canadiensima koje je odveo do čak osam naslova uključujući i rekordnih pet u nizu između 1955. i 1960. godine.

Richard je ujedno bio i prvi igrač kojem je pošlo za rukom postići 50 golova u prvih 50 utakmica od početka sezone te je bio prvi igrač s 500 ili više postignutih golova u NHL-u. U karijeri je odigrao 978 utakmica u kojima je postigao 544 pogotka, 421 asistenciju te 965 bodova. U doigravanju je odigrao još 133 utakmice te je upisao 82 pogotka, 44 asistencije te 126 bodova.

Richard je preminuo 27. svibnja 2000. godine u 78. godini života nakon teške borbe s rakom abdomena, a na njegovom sprovodu u Montrealu pojavilo se 115.000 ljudi.

Mario Lemieux - 8 bodova (tri puta u karijeri)

Veliki Mario Lemieux je jedini igrač u povijesti lige kojem je pošlo za rukom ostvariti osam bodova na čak tri različite utakmice, a sva tri puta to je ostvario u istoj sezoni. Prvi put je to postigao u pobjedi njegovih Pittsburgh Penguinsa nad St. Louis Bluesima od 9:2, a Lemieux je upisao dva pogotka te šest asistencija. Samo dva mjeseca kasnije u pobjedi nad New Jersey Devilsima od 8:6 Lemieux je postigao pet golova uz tri asistencije, a ta utakmica zapamćena je po još jednom fenomenalnom dostignuću ovog velikana jer je Lemieux na ovom susretu postigao pet pogodaka iz svih pet mogućih načina te je tako postao jedini igrač u povijesti lige kojem je to pošlo za rukom. Lemieux je pogodio u situaciji s istim brojem igrača na ledu, u situaciji s igračem manje, u situaciji s igračem više, iz kaznenog udarca, a na koncu i u praznu mrežu. To je jedan od onih rekorda koje će jako teško itko ikada nadmašiti. Ovih osam bodova je ujedno i posljednji put da je jedan igrač to ostvario u regularnom dijelu sezone, sve do Gagnera.

25. travnja 1989. godine u doigravanju protiv Philadelphia Flyersa Penguinsi su upisali pobjedu od 10:7, a Lemieux je još jednom ostvario pet golova i tri asistencije. Ova sjajna sezona bila je i najbolja Lemieuxova, a ujedno i jedna on najboljih individualnih sezona u povijesti lige jer je SuperMario u 76 odigranih susreta postigao čak 85 golova, 114 asistencija te čak 199 bodova.

Lemieux je u karijeri odigrao ukupno 915 utakmica u kojima je postigao 690 golova, 1033 asistenije te čak 1723 boda.

Wayne Gretzky - 8 bodova (dva puta u karijeri)

Vjerojatno najveći igrač u povijesti hokeja na ledu, Wayne Gretzky dva je puta u svojom veličanstvenoj karijeri ostvario osam bodova na jednoj utakmici. 19. studenog 1983. godine Gretzky je protiv New Jersey Devilsa upisao tri pogotka i pet asistencija za pobjedu od 13:4, a 4. siječnja 1984. godine protiv Minnesota North Starsa Gretzky je postigao četiri pogotka i četiri asistencije, a Oilersi su u sjajnoj utakmici slavili s 12:8.

Lista Gretzkyjevih rekorda u NHL-u je nevjerojatna. Nakon završetka karijere držao je ili dijelio s drugim igračima čak 61 NHL rekord što je rekord i samo o sebi. Gretzky je u karijeri postigao 894 pogotka, 1.963 asistencije te čak 2.857 bodova nastupajući za Edmonton Oilerse, Los Angeles Kingse, St. Louis Bluese te New York Rangerse.

Gretzky je jedini igrač u povijesti s ostvarenih 200 ili više bodova u jednoj sezoni, a to mu je pošlo za rukom čak četiri puta u karijeri. U sezoni '81./'82. Gretzky je upisao 92 pogotka (NHL rekord) i 120 asistencija za 212 bodova u 80 odigranih susreta. U sezoni '83./'84. u 74 susreta postigao je 87 golova, 118 asistencija te 205 bodova. Sezonu kasnije odigrao je 80 utakmica u kojima je postigao 73 gola, 135 asistencija i 208 bodova, a sezonu nakon ove upisao je 52 gola, 163 asistencije (NHL rekord) te čak 215 bodova (NHL rekord).

Paul Coffey - osam bodova (dva gola i šest asistencija)

Tom Bladon i Paul Coffey su jedini braniči u povijesti lige koji su uspjeli upisati osam bodova na jednoj utakmici. Bladonu je to pošlo za rukom 11. prosinca 1977. godine u pobjedi njegovih Philadelphia Flyersa nad Cleveland Baronsima, jednom od najslabijih momčadi u povijesti, od 11:1. Bladon je postigao četiri pogotka i četiri asistencije te je tako srušio rekord velikog Bobbyja Orra koji je četiri godine ranije u slavlju Boston Bruinsa nad NY Rangersima od 10:3 upisao tri gola i četiri asistencije te sedam bodova.

Devet godina poslije Coffey je u slavlju nad Detroit Red Wingsima od 12:3 upisao dva pogotka i šest asistencija te je tako izjednačio klupski rekord kojeg je držao Wayne Gretzky. Njima dvojici se sada priključio i Sam Gagner kao jedini Oileri s ostvarenih osam bodova na jednoj utakmici.

Coffey je iste sezone postavio novi rekord za pogotke u jednoj sezoni kada su u pitanju braniči. Coffey je sezonu '85./'86. završio sa čak 48 postignutih golova, 90 asistencija te 138 bodova. Tako je srušio rekord Bobbyja Orra koji je u sezoni '74./'75. postigao 46 pogodaka. Orr još uvijek drži rekord po broju ostvarenih bodova za braniče u jednoj sezoni jer je 1971. godine sezonu završio s 37 pogodaka, 102 asistencije te 139 bodova.

Coffey se sa svojih 396 golova, 1.135 asistencija i 1.531 bodom nalazi na drugom mjestu svih vremena za braniče, a ispred njega su samo brojke velikog Raya Bourquea (410 golova, 1.169 asistencija te 1.579 bodova).

Na listi igrača s ostvarenih osam bodova na jednoj utakmici nalaze se još i Bert Olmstead, Bryan Trottier, Bernie Nicholls, a, osim Kanađana, jedini stranci kojima je ovo pošlo za rukom u NHL-u bili su braća iz Slovačke Peter i Anton Štastny te Šveđanin Patrik Sundstrom.

Braća Štastny svojih su osam bodova osvarili na istoj utakmici. 22. veljače 1981. godine u slavlju njihovih Quebec Nordiquesa nad Washington Capitalsima od 11:7. Peter je upisao četiri pogotka i četiri asistencije dok je Anton sudjelovao s tri pogotka i pet asistencija. Njihovih 16 bodova na ovoj utakmici stoji kao rekord za braću u NHL-u.

Peter je otac Paula Štastnog, reprezentativca SAD-a, koji trenutačno uspješno igra za Colorado Avalanche (nekad Quebec Nordiques), a Paul nosi isti broj (26) kojeg je nosio i njegov otac. Njegov drugi sin, Jan, trenutačno nastupa za Thomas Sabo Ice Tigerse u njemačkom DEL-u.

Svaki od ovih igrača ostvaio je svoj trag u povijesti NHL-a, a sada to vrijedi i za Gagnera koji je pravi dokaz da nikada ne treba prestati vjerovati u sebe i da se uvijek isplati davati sve na svakoj utakmici. Gagner je nakon utakmice izjavio: "Mislim da je ovo jedina situacija u kojoj se moje ime može spomenuti uz imena Waynea Gretzkog ili Paula Coffeyja. Velika mi je čast imati ovakvu večer i osjećam ponos kada se moje ime spominje uz sve te velikane, makar i na jednu noć", rekao je te opisao kako je došao do brojke od osam bodova u ovoj utakmici: "Kada pogledate na koji su način igrali ti velikani koji si nikada nisu postavljali limite onda moram reći kako sam i ja večeras odlučio svaki put na led izaći spreman za odraditi svoj posao, bez ikakvih limita. Nisam htio stati niti nakon dva-tri boda već sam želio nastaviti s takvom igrom do kraja susreta. Moram se zahvaliti i svojim suigračima u liniji koji su radili odličan posao svojim dodavanjima".

Foto: Wikipedia, Bridget Samuels

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.02.2012. u 20:44
    Ne lupetaj gluposti! jedan je THE GREAT ONE!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2012. u 20:39
    Strašan podvig!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2012. u 13:02
    <3Mario Lemieux<3 najveći igrač SVIH vremena!!! Paul Coffey najbolji branič ikad, a svaka čast Samu Gagneru, zanimljivo je da je on rođen 89' kad je posljednji put postignut ovaj skor od 8 golova u jednoj tekmi i to od strane Magnificent Onea =))))))
    Obrisan korisnik