Zimski sportovi

Gagner srušio i Red Wingse

Ivan Dominik • nedjelja, 05.02.2012.
Gagner srušio i Red Wingse

Mnogo dobrog hokeja u subotnjim utakmicama NHL lige vidjeli su obožavatelji diljem svijeta. Čak 12 susreta ponudilo je nekoliko derbija i par iznenađenja. U velikoj formi je centar Oilersa, Sam Gagner, koji je i ovoga puta bio igrač utakmice u pobjedi svog Edmontona nad vodećom momčadi lige, Detroitom. Osim njega briljirali su i vratari, a do promjena na tablicama konferencija, ovoga puta nije došlo.

Pittsburgh Penguinsi došli su u goste Bostonu te slavili uz briljantnu partiju golmana Marca-Andrea Fleuryja. Mladi kanadski vratar obranio je 28 udaraca Bruinsa, a Pensima su pobjedu od 2:1 donijeli Malkin i Cooke.

Šestorka večeri

James Reimer (TOR) - 49 obrana – 100%
Dennis Wideman (WSH) – 1 gol, 1 bod
Victor Hedman (TBL) – 1 asistencija, 1 bod
Ilja Kovaljčuk (NJD) – 1 gol, 2 asistencije, 3 boda
Sam Gagner (EDM) – 2 gola, 1 asistencija, 3 boda
Martin St Louis (TBL) – 3 gola, 3 boda

U večeri u kojoj su gosti i domaćini po pola podijelili pobjede, na Istoku je ipak više utakmica otišlo na stranu gostujućih ekipa. Tako je prilično iznenađujućom lakoćom gostujući Washington pobijedio Canadiense u Montrealu uz zamjetnu partiju Aleksandra Semina, koji je jednom zabio i asistirao, dok je Tomas Vokoun u pobjedi od 3:0 zabilježio treći shutout sezone.

Od šest pobjeda gostiju treba izdvojiti i iznenađenje Devilsa koji su u Philadelphiji pobijedili Flyerse sa 6:4, a do 44. minute su vodili s čak 6:0. Utakmicu je osim nekoliko kardinalnih sudačkih grešaka obilježio Ilja Kovaljčuk, koji je zabilježio hattrick Gordiea Howea. Radi se o ostvarivanju asistencije, gola s igračem manje te tučnjave u kojoj je Rus ''razbio'' mladog Braydena Schenna. Koviju su se pridodali Patrik Eliaš i Kurtis Foster.

Jedan rekord je srušen na Istoku u utakmici klubova s dna tablice. Vratar Buffala, Ryan Miller srušio je rekord po broju pobjeda za tu franšizu, koji je držao legendarni Čeh Dominik Hašek. To je američkom vrataru bila 235. pobjeda u dresu Buffala, a Sabresi su u gostima u New Yorku pobijedili Islanderse na penale, 4:3.

Sam Gagner je poslije utakmice izjavio:
''Ovo je velika pobjeda za nas, pogotovo zbog načina na koji smo ju ostvarili i preokreta u posljednjim trenutcima utakmice. Znao sam da neću imati još jednu utakmicu s osam bodova, ali i nakon što su bodovi prestali dolaziti od moje strane, moja napadačka linija je nastavila biti kreativna. Osjećam se dobro kako igram, pun sam samopouzdanja i želim nastaviti pridonositi momčadi.''

Hurricanesi su kao domaćini okrenuli vodstvo LA Kingsa te slavili pogotkom Jeffa Skinnera početkom trećeg perioda. Jiri Tlusty je anulirao vodstvo gostiju za koje je zabio Slovenac Kopitar, a tako je Carolina ostvarila drugu pobjedu zaredom. U Tampi je predstavu ''ukrao'' Martin St Louis zabivši ti pogotka, a Vincent Lecavalier mu je asistirao sva tri gola te je jednom i sam zabio. Tako je Lightening pobijedio Pantherse i pomogao Washingtonu u borbi za vrh divizije Southeast.

U velikom kanadskom derbiju je gostujući Toronto u glavnom gradu pobijedio Senatorse s čak 5:0. S golom i dvije asistencije je Ottawu ''demolirao'' Phil Kessel, međutim najbolji pojedinac susreta bio je vratar Maple Leafsa, James Reimer, koji je obranio nevjerojatnih 49 udaraca. U prvoj utakmici Zapada, Vancouver je okrenuo vodstvo Colorada i pobijedio s 3:2 na penale, golom Masona Raymonda. Iako je Avalanche vodio, utakmicu je izjednačio Kevin Bieksa pogotkom za 2:2, 35 sekundi prije kraja ogleda.

Bertuzzijeva noć

Veteran na lijevom krilu Detroit Red Wingsa, Todd Bertuzzi, zabio je protiv Edmontona dva gola od čega mu je prvi bio 300. u karijeri. 37-godišnji ''Veliki Todd'' dosad je u NHL-u odigrao 16 sezona, a u 1067 utakmica je ostvario 740 bodova.

U ostalim utakmicama zapadne konferencije je ponovno vrhunski odigrao Sam Gagner, koji je nakon Chicaga srušio još jednog velikana lige, Detroit Red Wingse. Gagner je zabio dva gola i ostvario tri boda u ludoj utakmici, no iako je u kaznenim udarcima svoj pokušaj pretvorio u pogodak, ključan je za pobjedu bio gol povratnika u momčad Oilersa i najboljeg rookieja lige Ryana Nugenta-Hopkinsa u šestoj seriji. Detroit je vodio s 4:3 okrenuvši vodstvo domaćih iz prve trećine, međutim, 39 sekundi prije kraja je izjednačio Jordan Eberle i okrenuo smjer susreta. To je Detroitu bio prvi poraz na penale u posljednjih šest takvih utakmica, a u zadnjih deset utakmica su osim sinoć izgubili samo jedanput.

Nashville je kao domaćin pobijedio St Louis Bluese, a to je i mogući susret u doigravanju. Finski vratar Pekka Rinne ostvario je 11. pobjedu zaredom, a u napadačkom mu je dijelu pomogao Martin Erat ostvarivši tri boda. Dallas je u izravnom sudaru za posljednje mjesto doigravanja pobijedio Minnesotu na penale, a za pobjedničku su momčad najbolje prikazali Mike Ribeiro i golman Kari Lehtonen. Phoenix je kod kuće dobio Sharkse uz dva gola Laurija Korpikoskog.

NHL liga, subota 04.02.2012., rezultati:
Boston – Pittsburgh 1:2, Philadelphia – New Jersey 4:6, Montreal – Washington 0:3, Colorado – Vancouver 2:3 (SO), Ottawa – Toronto 0:5, NY Islanders – Buffalo 3:4 (SO), Carolina – Los Angeles 2:1, Tampa Bay – Florida 6:3, Nashville – St Louis 3:1, Dallas – Minnesota 2:1 (SO), Phoenix – San Jose 5:3, Edmonton – Detroit 5:4 (SO).

Foto: Wikipedia, Bridget Samuels

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!