Košarka

Rubio se potvrdio

Piše:Dino Brumec • utorak, 07.02.2012.
Rubio se potvrdio

Debitirao je u seniorskoj košarci već sa 14, a sa 17 godina bio je na Olimpijskim igrama u Pekingu. Cijeli život mora slušati priče o svojem talentu i o lošem šutu. Malo ga se uzdiže u nebesa, malo ismijava, a on uživa u košarci i u razigravanju momčadi. Nije on novi Pete Maravich, nije mu niti blizu po stilu igre; on je Ricky Rubio i već je sada jedan od najboljih europskih igrača i jedan od najboljih svjetskih playmakera. Ne treba više čekati eksploziju njegovog talenta, on je gotov igrač.

Europa je prvi put čula za mladog košarkaša Rickyja Rubija negdje 2005. kada je počeo raditi prve profesionalne korake u španjolskom prvoligašu Joventutu. Naravno da je već svojom prvom utakmicom srušio jedan rekord, postao je najmlađi igrač u povijesti španjolske lige, a to natjecanje jedno je od najjačih u europskoj košarci.

Kao mladac rušio je sve rekorde u europskoj juniorskoj košarci, a uskoro je i kao senior i profesionalac ravnopravno igrao s i protiv igrača koji su bili gotovo dvostruko stariji od njega. Legendarne su one utakmice u kojima je bila "općenarodna uzbuna" kad je Rubio ulazio u igru, a protivnički playmakeri potpuno su mijenjali način igre jer "mali dobro krade".

Kasnije je došao u Barcelonu i brojke su nekako počele padati. Prvo se tiho počelo pričati o "neostvarenom talentu", a ti šapati kasnije su poprimali sve veće razmjere. U Kataloniji je bio prvi razigravač, ali njegova igra nije se razvijala u očekivanom smjeru.

A zaboravljalo se da se radi o 17-godišnjaku.

Nebo je granica

Još kao najmlađi potencijal, na Europskom prvenstvu za kadete 2006. godina Rubio je pokazao da mu je uvjerljivo najveća kvaliteta raznovrsnost. Tamo je bio prvi strijelac, skakač, asistent i kradljivac lopti na prvenstvu. Isto tako, imao je najviše izgubljenih lopti, a ta boljka pratit će ga sve ove godine, do danas. Na tom prvenstvu Rubio je imao 15 godina i smatralo ga se možda i najvećim talentom u povijesti europske košarke. Možda je dovoljno navesti brojke koje je imao u polufinalnom srazu s Hrvatskom – 19 poena, deset skokova, 13 asistencija i 11 ukradenih lopti. A tek finale protiv Rusije – 51 poen, 24 skoka, 12 asistencija i sedam ukradenih lopti.

U sljedećim godinama Rubio je potvrđivao svoj talent, a timska košarka bila je ono u čemu se najbolje snalazio. Teško je od njega očekivati da bude Dražen Petrović ili Michael Jordan; neće on vjerojatno nikad biti igrač u kojeg će suigrači polagati nadu da sam riješi utakmicu. Neće on kao Reggie Miller zabiti osam poena za devet sekundi.

On će umjesto toga dodati, i još jednom dodati. Pa će ukrasti loptu i onda je baciti svom krilnom centru na alley-oop. A nakon toga će izgubiti loptu i promašiti tricu jer i to je sastavni dio Rubijeve košarke koja je prepuna rizičnih poteza. Samo pitajte Dirka Nowitzkog kako je igrati protiv Rubija.

Ove sezone napokon je stigao u najjaču košarkašku ligu na svijetu i odmah ga je dočekao lockout. Nakon što su se vlasnici i igrači uspjeli dogovoriti oko "dva posto" ukupnog NBA kolača, ludnica je krenula, a s njome i Rubio. U prve dvije utakmice Minnesote zabio je po šest poena i nije se moglo očekivati da će uslijediti eksplozija. Ipak, u trećoj utakmici je proigrao. Iako je njegova momčad izgubila od vjerojatno najjače ekipe u ligi, Miami Heata, Rubio je postigao 12 poena i zabilježio odličnih 12 asistencija, uz šut za tricu 2/2.

Novi veliki playmaker

"Rubio vidi akcije prije negoli se i dogode", o mladom Španjolcu rekao je vjerojatno najbolji košarkaš današnjice LeBron James. To je strašna stvar, veliki kompliment od sjajnog igrača. Ali, zanimljiv je i sadržaj tog citata.

Malo playmakera se u posljednjih desetak godina odlikovalo takvim karakteristikama, a najprije na pamet padaju Jason Kidd i Steve Nash. Razigravanje momčadi prva je zadaća ovih jedinica, ali vrlo važan segment je i organizacija igre. Tu je Rubio prvak, gotovo rame uz rame s Kiddom i Nashom. Postoji mnogo playeva koji su znali odlično asistirati, ali imali su problem s funkcioniranjem svojih momčadi. Dovoljno je reći "Stephon Marbury".

Igrač s ponajboljim pregledom igre u povijesti košarke zasigurno je bio John Stockton. Njegove asistencije i ukradene lopte kao i sposobnost vođenja momčadi školski su primjeri kako bi trebao igrati jedan play takvog tipa.

Rubio po stilu igre neodoljivo podsjeća na Stocktona, a znakovita činjenica je i to što je mladi Španjolac trenutačno četvrti asistent (8,9) i treći kradljivac lopti (2,33) u NBA ligi. A tek je u svojoj prvoj NBA sezoni i ima još mnogo prostora za napredak, posebno u šutu. Ostaje pitanje hoće li Rubio pronaći svojega Karla Malonea, igrača koji je spreman iskoristiti asistencije španjolskog playmakera i do vrha napuniti protivnički koš. Je li ga već pronašao? Za sada "duet" Rubio – Kevin Love jako lijepo djeluje i funkcionira.

Velika sreća za europsku i svjetsku košarku je što je Rubio rođen u Španjolskoj, a ne u nekoj državi koja ne njeguje talente poput njega. Dobro da se nije rodio u državi u kojoj prvak države u košarci ne želi da mu najveći europski talent uopće igra. Jer danas sigurno ne bi bio u NBA ligi, niti bi bacao loptu Nowitzkom kroz noge.

Rubio je sjajan mladi košarkaš koji je već sad igra kao zvijezda najjače košarkaške lige na svijetu. I dugo je već "tu negdje" pa svi zaboravljamo možda i najvažnije. Tek mu je 21 godina i ovo mu je prva NBA sezona. Kolike su još velike utakmice pred njim...

(foto: wikipedia.org, autor: Elemaki)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBATeme tjedna

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00809.02.2012. u 17:32
    joj dajte, kak ne kuzite, ne moze zagreb zrtvovat vrhunske klupske rezultate za nekog prosjecnog mulca, osim toga, najbolje se uci kosarka gledajuci je s klupe, ne vidite kako nam to savrseno uspjeva zadnjih 20ak godina?
    johnny008
  • Obrisan korisnik09.02.2012. u 10:56
    da, sreća rubijeva, što je rođen u špa, a ne u Hr, jer bi u tom slućaju, trenutno bio zamjena kusu u ciboni ili muli u zagrebu. igrao bi 5-10 minuta po tekmi, uz opasku trenera, 'kako ima tek 21 godinu, ne treba ga prerano baciti u vatru, da ne izgori:)))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2012. u 00:25
    Velika sreća za europsku i svjetsku košarku je što je Rubio rođen u Španjolskoj, a ne u nekoj državi koja ne njeguje talente poput njega. Dobro da se nije rodio u državi u kojoj prvak države u košarci ne želi da mu najveći europski talent uopće igra. Jer danas sigurno ne bi bio u NBA ligi, niti bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov07.02.2012. u 16:28
    samo jedna opaska mladom autoru- sve ok, ali rubio još nije gotov igrač, posebno ne kao plej, on će još dosta napredovat, i o tom potencijalnom napretku zapravo ovisi oće li moć, kako je neko gore pisa, vodit svoju ekipu u kontinuitetu. inače, ovo lito je bija u splitu, srea san ga u gradu, on, dva... [više na forumu]
    irilov
  • Obrisan korisnik07.02.2012. u 15:31
    Svaka čast za Rubija mlad je on još ima puno za naučit a i tek mu je prva sezona u NBA. A da se mene pita Šarić bi u igri KK Zagreba ima minimalno 25-30 min jer je strašan potencijal za Hrvatsku, a onim "stručnjacima" neka se otvore oči i neka napokon vide šta imaju u rukama.
    Obrisan korisnik