Košarka

Jeremy neočekivani junak Knicksa

Piše:Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 09.02.2012.
Jeremy neočekivani junak Knicksa
Foto: EPA

New York Knicksi proživljavaju iznimno turbulentnu sezonu. Porazi koji dolaze u valovima, loša obrana i neuigran napad koji je, barem do sada, bio glavna uzdanica trenera D'Antonija. Problem je što D'Antoni nikako nije mogao pronaći glavu napadačke igre. Hoće li Jeremy Lin sve to promijeniti i još važnije - tko je uopće Jeremy Lin?

Da ste kojim slučajem, ničim izazvani, zadnjih tjedan dana proveli pod zemljom zatvoreni u atomsko sklonište i nakon toga 9. veljače odlučili izaći i provjeriti sinoćnje NBA rezultate, vidjeli bi da su Knicksi svladali Wizardse 107:93 i to bez Anthonyja i Stoudemirea i s Jeremyjem Linom na poziciji razigravača, pomislili biste:

"Koliko, pobogu, loši mogu biti ovi Wizardsi?"

Naravno, ako ste donekle pratili što se događa oko Knicksa zadnjih tjedan dana, na njihovu novu pobjedu bi se tek začuđeno priupitali:

"Koliko, pobogu, dobar može biti ovaj Lin?"

Najnovija NBA senzacija nespremne je uhvatila ne samo kompletnu sportsku javnost, već i samog Mikea D'Antonija koji ove sezone očajnički vapi za razigravačem. Ali Jeremy Lin nije od jučer.

Možda ga se sjećate kada su ga u prosincu otpustili Golden State Warriorsi. Ili kada su ga u predvečerje sezone otpustili Houston Rocketsi.

Vjerojatnije vam ime odzvanja još od prošle godine kada su ga Warriorsi poslali u razvojnu ligu. Ili možda od sredine siječnja ove godine kada su ga u razvojnu ligu poslali Knicksi.

Navijačima Knicksa sigurno još odzvanja "Jeremy spoke in class today..." Legendarna stvar Pearl Jama koja je vrištala Madison Square Gardenom dok je Lin Netsima zabijao 25 poena, podijelivši usput sedam asistencija uz pet skokova i dvije ukradene lopte.

Seemed a harmless little f*ck...

Nakon Netsa Lin je u pobjedi nad Jazzerima imao 28 poena uz osam asistencija. U srijedu navečer je protiv Wizardsa upisao 23 poena uz deset asistencija i četiri skoka.

U svega tri utakmice Lin je postao priča broj jedan u najpopularnijoj košarkaškoj ligi na svijetu. Još prošlog mjeseca igrao je u razvojnoj ligi za Erie Bayhawkse gdje je upisao triple -double. Njihov trener Jay Larranaga njeguje napad koji je praktički jednak onom D'Antonijevom s velikim naglaskom na pick igru.

NBA skauti među Linovim najvećim kvalitetama ističu upravo način na koji igra pick & roll. D'Antoni ga je s tim na umu i doveo u Knickse, ali ovakvu povratnu informaciju zasigurno nije očekivao.

"Ovo je zabavno. Lijepo je kada možeš nacrtati akciju i pomisliti kako bi ona uistinu mogla i uspjeti", reći će D'Antoni nakon pobjede nad Utah Jazzom.

23-godišnji razigravač visok 191 centimetar Amerikanac je podrijetlom s Tajvana odakle su njegovi emigrirali sredinom 70-ih. Odrastao je u Palo Altu u Kaliforniji gdje je pohađao srednju školu, nakon čega je otišao na sveučilište Harvard. Prvi je NBA igrač s tog sveučilišta nakon 1953./1954.

Nakon srednje škole nije dobio ni jednu ponudu za stipendiju. Nakon sveučilišne karijere nije izabran na draftu 2010.

"Mislim da, kako bi ljudi shvatili moju igru, moraju me gledati više nego jednom jer neću napraviti ništa spektakularno ili osobito atletično."

Svoju srednjoškolsku momčad predvodio je do omjera 32-1, a na sveučilištu je dva puta izabran u prvu momčad Ivy lige. U srpnju 2010. odlučio je kao nedraftirani novak potpisati za Golden State Warriorse za koje je navijao kao dječak. Na području Zaljeva Lin je itekako popularan igrač među tamošnjom azijskom zajednicom. Ima vlastitu web stranicu koju su njegovi obožavatelji napravili još i prije nego što je ušao u NBA.

Lin je svoju prvu sezonu u NBA-u proveo na potezu između Warriorsa i Reno Bighornsa, momčadi u NBA razvojnoj ligi za koju je bilježio prosjek od 18 poena, 5,8 skokova i 4,3 asistencije. 9. prosinca Warriorsi su ga otpustili kako bi oslobodili prostor pod salary capom. 12. prosinca pokupili su ga Rocketsi koji su ga 12 dana kasnije otpustili kako bi mogli potpisati Samuela Dalemberta.

Lin je cijelo ovo vrijeme igrao s nezaštićenim ugovorom vrijednim gotovo 800.000 dolara koji je postao zaštićen tek u utorak 7. veljače. Cijelo ovo vrijeme spavao je na trosjedu u dnevnoj sobi svoga brata.

D'Antonijev sustav u velikoj mjeri ovisi o razigravaču. Neuvjerljiv Toney Douglas i još uvijek nespremni Baron Davis, predvode niz problema momčadi Knicksa koja je trenutno na omjeru 11-15. Upravo se ozlijedio Carmelo Anthony, a Stoudemire izbiva zbog obiteljske tragedije.

Lin se za sada, na parketu i izvan njega, doima iznimno inteligentnim mladićem koji je vrlo dobro svjestan svog okruženja. Igra pametno i efikasno, raznovrstan je, odličan u skoku i veoma dobar kradljivac lopti. Na početku sezone sjedio je na kraju klupe Knicksa, a sada se nametnuo kao prvi play momčadi.

Teško je vjerojatno da Lin može ovako ubojit ritam zadržati tijekom cijele sezone. To je D'Antoniju i manje bitno jer njemu je najvažnije da ima jedinicu koja zna što radi. Linova natprosječna efikasnost u pick igri bit će od osobite koristi kada se u momčad vrati Stoudemire koji je ponajbolji krilni centar lige upravo u tom segmentu igre, a koji je ove sezone, dolaskom Chandlera u reket, najviše propatio.

Također je teško povjerovati da bi Lin i van radara newyorških medija podigao ovakvu pompu. Činjenica da ovo što radi radi upravo u legendarnom Gardenu i pod reflektorima "Velike Jabuke", podiže njegovu priču na jednu višu razinu. Pomaže i nevjerojatno entuzijastična kineska zajednica u SAD-u.

Da glasovanje za All-Star utakmicu već nije zatvoreno...

Iako Pearl Jamov Jeremy svjedoči jednu drugu, tragičnu priču, izvadimo li sljedeće stihove na trenutak iz konteksta cijele pjesme, možemo primijetiti da se, trenutno, veoma dobro slažu i s pričom Jeremyja iz New Yorka:

King Jeremy the wicked ruled his world...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.02.2012. u 08:36
    Where amazing happens !!! Od tandema Melo-Amare dobili smo Chandlera i Lyna,jednostavno nevjerojatno. Chandlera sam ionako jako cijenio kao centra i dalje mislim da je jedan od boljih u NBA,ali za ovog momka nikad u zivotu nisam cuo iako pratim i college kosarku. Sad je sve na igracima jer smatram... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2012. u 20:48
    inače, do utorka lin uopće nije imao zagarantiran ugovor s knicksima te zbog nesigurnosti oko statusa spava kod brata u dnevnom boravku :D valjda ce si sad moć priuštit vlastiti krevet
    Obrisan korisnik
  • Rocky9309.02.2012. u 20:35
    Kao navijača Knicksa raduje me što su konačno pronašli pravog playa,jer ako nemaš playa nemaš nikakve šanse za naslov. Vidjet ćemo kako će to izgledati kada se vrate Melo i Amare,ali Lin pokazuje veliki talen i u jako kratko vrijeme je pridobio povjerenje navijača u Gardenu.Sa velikim zanimanjem ću... [više na forumu]
    Rocky93
  • Obrisan korisnik09.02.2012. u 20:21
    Navijačima Knicksa sigurno još odzvanja "Jeremy spoke in class today..." Mario....MASSIVE RESPECT...Generacija X očito postoji i nakon '82....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2012. u 19:54
    Najveci problem Knicksima je da u prvoj petorci imaju dva igraca koji ne igraju obranu. Melo ne zeli igrati obranu, a Amare ne zna igrati obranu (njega vec gledam godinama, i to je zastrasujuce koliko je on neinteligentan igrac kada govorimo o obrani). Zato nije cudo da Knicksi igraju bolje bez... [više na forumu]
    Obrisan korisnik