Nogomet

Slonovi po naslov nakon 20 godina

Josip Piršljin • nedjelja, 12.02.2012.
Slonovi po naslov nakon 20 godina
Foto: EPA

U 28. izdanju afričkog Kupa nacija večeras će se za titulu najbolje afričke momčadi boriti Obala Bjelokosti i Zambija. Slonovi će loviti svoj drugi naslov, prvi od 1992. godine, dok Zambija još uvijek nije bila na najvišem postolju.

Večeras ćemo doznati ime pobjednika Afričkog kupa nacija koji se ove godine održava u dvije zemlje, Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji. U finalu će se sastati Obala Bjelokosti, koja ima ulogu favorita, te Zambija koja se pomalo iznenađujuće našla u finalu. Utakmica će biti odigrana na stadionu d'Angondjé u glavnom gradu Gabona Librevilleu.

Obala Bjelokosti je dosad samo jednom bila afrički prvak, no bilo je to daleke 1992. godine. Slonovi su još jednom u povijesti igrali finale, a u Gabonu će pokušati opravdati ulogu favorita turnira i uzeti zlatnu medalju.

Izbornik Francois Zahoui je na ovo prvenstvo poveo vrlo jaku ekipu, a ističu se Yaya i Kolo Toure, Didier Drogba, Salomon Kalou, Gervinho, Emmanuel Eboue i Didier Zokora. U skupini njegova momčad nije imala previše problema, dobila je sva tri susreta.

U otvaranju je minimalno svladan Sudan, a potom su pali Burkina Faso i Angola s 2:0. Slonovi su tako s prvog mjesta u skupini prošli u četvrtfinale. Tamo su još uvjerljivije slavili protiv domaćina Ekvatorijalne Gvineje, a u polufinalu je pobijeđen Mali s 1:0. Obala Bjelokosti je tako u finale došla s pet čistih pobjeda, a što je posebno zabrinjavajuće za Zambiju, bez ijednog primljenog pogotka.

Zambija je imala sličan put do finala kao i njihovi večerašnji protivnici. Nisu niti jednom poraženi, a upisali su samo jedan remi u skupini protiv Libije. Svladali su Ekvatorijalnu Gvineju i Senegal, a potom u knockout fazi Sudan i favoriziranu Ganu.

Do svog trećeg finala u povijesti Zambiju su predvodili napadači Christopher Katongo i Emmanuel Mayuka. Njih dvojica su postigli po tri pogotka, te će zajedno s Drogbom, koji je također zabio tri puta, voditi bitku za najboljeg strijelca turnira.

Osim Mayuke koji igra za švicarski Young Boys i Chisambe Lungua koji nastupa za ruski Ural, niti jedan reprezentativac Zambije ne igra klupski nogomet u Europi. Veliki broj Zambijaca igra za kongoanski Mazembe koji je 2010. bio prvak Afrike i kasnije nastupio na Svjetskom klupskom prvenstvu, što znači da su uigrani i oslanjaju se na timski rad.

Izbornik Obale Bjelokosti Francois Zahoui respektira protivnika u finalu i smatra da njegov sastav očekuje teška utakmica: "Zambija je velika momčad i imaju jako dobre igrače. Entuzijastični su i igraju s velikim motivom, te nisu slučajno u finalu. Bilo je malo neočekivano, no zaslužuju biti tu", rekao je.

"Napravili smo veliku stvar samim time što smo u finalu, no naša sreća će biti potpuna tek ako osvojimo naslov. Samo smo jedan korak udaljeni od toga", optimističan je bio izbornik Slonova.

Napadač Zambije Katongo neće se zadovoljiti samo sa srebrom: "Sjajno je što smo došli do finala, no nećemo prepustiti Obali Bjelokosti trofej. Vjerujemo u svoje sposobnosti i kvalitete. Mnogi su predviđali da nećemo proći skupinu, no mi smo u finalu", kazao je.

Katongo je svjestan da su im večerašnji protivnici favoriti, ali smatra kako će to morati dokazati na terenu: "Respektiramo Obalu Bjelokosti koja ima odlične pojedince, no igra se 11 na 11. Nogomet se ne igra u medijima ili verbalno, već na terenu i ukoliko smatraju da su bolji od nas moraju to dokazati tako da nas pobijede što im neće biti nimalo lako", zaključio je Katongo, velika uzdanica Zambije.

U Librevilleu će večeras Obala Bjelokosti ili Zambija naslijediti Egipat koji je osvajao zadnja tri Kupa nacija i najuspješnija je reprezentacija po broju titula. Poražena momčad će priliku za osvetu imati već sljedeće godine kada prvenstvo ugošćuje Južnoafrička Republika.

Afrički kup nacija, finale:
Obala Bjelokosti - Zambija, 20:30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis13.02.2012. u 05:00
    svaka cast!
    cameosis
  • hanson12.02.2012. u 14:49
    E pa bilo je objavljeno jučer kaj dokazuje i vrijeme kad je objavljen moj post a to je jučer u 19:18.Da si to vidio nebi me popljuvao bez razloga.Gledao sam skoro svaku tekmu ovog prvenstva i bitnije mi je i zanimljivije od bilo koje europske nacionalne lige ili lige prvaka pa me to malo uvrijedilo
    hanson
  • greenhorn12.02.2012. u 14:38
    pise gore u datumu da je objavljeno u nedelu 8:30, tad se vidio i članak... lakse malo
    greenhorn
  • hanson12.02.2012. u 13:49
    greenhorn, mene također čude takve stvari! Da si bolje pogledao vidio bi da sam ovo napisao još jučer, tj da su još jučer objavili ovaj članak vjerojatno greškom. I onda kad su ga uklonili kad sam to napisao. Sad si sam sebi posrao u usta
    hanson
  • greenhorn12.02.2012. u 11:17
    meni se ipak cini da se tekma za 3. mjesto odigrala jucer jer sam ju gledao na europsportu + http://www.fifa.com/worldfootball/news/newsid=1582859.html a finale je danas u pol 9 također na eurosportu... cudi me sto neki pisu, a jos gore sto ljui to lajkaju bez ikakve provjere
    greenhorn