Zimski sportovi

Video: Nevjerojatni Evgeni Malkin

Ivan Dominik • nedjelja, 12.02.2012.
Video: Nevjerojatni Evgeni Malkin

Zgusnuti raspored u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta ponudio je ljubiteljima hokeja čak 12 utakmica u subotu navečer. Odigrana su čak tri kanadska derbija u kojima su uspješniji bili gosti, Rangersi su ostali vodeća momčad Istoka, a igrane su utakmice između momčadi različitih konferencija. Što se tiče poretka klubova, treba naglasiti daljnji pad Chicaga i Minnesote te rast Penguinsa, koji su i dalje bez Sidneyja Crosbyja.

Sinoć je u Američko-kanadskoj ligi odigran tucet utakmica u kojima su domaći i gosti podjednako podijelili pobjede. Na Istoku je aktualni prvak Boston dočekao neugodnu momčad iz zapadne konferencije, Nashville Predatorse. U tvrdoj je utakmici domaćin na kraju slavio nakon shootouta, a Bruinsi su pobijedili zahvaljujući pogocima Tylera Seguina te igrača utakmice, Patricea Bergerona.

Florida Panthersi su u Newarku pobijedili domaće Devilse, a po jedan gol u svakoj trećini zabili su Sean Bergenheim, Kris Versteeg i Mikael Samuelsson. Međutim, najbolji je kod Panthersa bio vratar Clemmensen, koji je primio samo jedan gol. Islandersi su u produžetku, pogotkom švicarskog kapetana Marka Streita, nadvisili Los Angeles. U tvrdoj je utakmici već konstantno na vrhunskoj razini bio golman Islesa, Evgeni Nabokov koji je obranio 34 udarca gostujuće momčadi.

Malkinova simultanka u 400. nastupu

Utakmicu s najviše pogodaka, njih čak 13 odigrali su igrači Penguinsa i Jetsa u Pittsburghu. Nevjerojatnu noć u kojoj je ostvario čak pet bodova i to drugi put ove sezone, imao je veličanstveni Rus, Evgeni Malkin, kojem je sinoćnja utakmica bila 400. u regularnom dijelu lige. U pobjedi od 8:5, Geno je zabio pogodak te ostvario četiri asistencije čime trenutno ima vrhunskih 485 bodova. Poznato je da većinu sezone Pittsburgh igra bez Sidneyja Crosbyja te da Malkin gotovo cijelo to vrijeme ''vuče'' ekipu, ali u ovoj je utakmici imao i veliku pomoć suigrača.

Ryan Callahan o hattricku

''Nadam se da ćemo nastaviti ovako. Bit je rast u igri i stvaranje prilika za gol. Danas smo uspjeli zabiti i iskoristiti naše šanse i moramo nastaviti tako. Powerplay je danas bio naša jaka strana i bit će nam najjača karika u doigravanju. On je veliki dio naše igre i nadam se da će nam ići dobro i u narednim utakmicama.''

Osim trenutno najboljeg igrača lige, odličnu partiju pružio je i branič Kris Letang zabivši jednom, a asistiravši dvaput. Malkinova ''desna ruka'' kroz cijelu je sezonu James Neal, koji je u ovoj utakmici zabio svoj 29 pogodak sezone, a ostvario je dva boda. U velikom se stilu vratio Jordan Staal, koji je također bio ozlijeđen. Također je po jednom zabio i asistirao, a čak četiri boda uz jedan pogodak dodao je Chris Kunitz. Jubilej je osim Malkina imao i Richard Park, Korejac s putovnicom SAD-a, koji je zabio Jetsima svoj 100. pogodak u 721. nastupu za neku NHL momčad.

Osim Pittsburgha koji lagano raste u formi i Winnipega koji lovi playoff, veliku utakmicu su u Philadelphiji odigrali Flyersi i New York Rangersi. Veliku je večer uz Malkina imao i kapetan ekipe iz Velike jabuke, Ryan Callahan, koji je zabio hattrick. Pomoć je imao u liku Mariana Gaborika i Brada Richardsa, a Rangersi su se ovom pobjedom učvrstili na prvom mjestu Istoka te su se na samo bod približili vodećem sastavu lige, Detroit Red Wingsima.

Calgary obranio čast domaćina u kanadskim derbijima

Čak tri sinoćnja dvoboja po rasporedu su donijela susrete momčadi koje dolaze iz Kanade. Prvi su se u glavnom gradu zemlje javorova lista sučelili domaći Senatorsi i mlada ekipa Edmontona. U napetoj i uzbudljivoj utakmici su pobjedu od 4:3 odnijeli gosti, no tek nakon dodatnih pet minuta. Pogotkom Taylora Halla nakon samo 17 sekundi produžetka Oilersi su iz kanadske metropole odnijeli dva boda, a najzaslužniji je za slavlje bio vratar Nikolaj Habibulin, koji je skupio 39 obrana. Za Ottawu su po običaju dobro igrali Karlsson, Spezza, Michalek i Alfredsson.

U Torontu su na led izašli ljuti suparnici iz Original six ere. Najveći derbi svjetskog hokeja dobili su gostujući Canadiensi protiv Maple Leafsa i to s velikih i ponižavajućih 5:0. Carey Price je obranivši 32 udarca domaćih polučio shutout, a pet je različitih strijelaca pokvarilo noć umirovljenja broja 13 u Torontu, kojim su se Maple Leafsi željeli zahvaliti jednom od najboljih Šveđana koji je ikada klizao u NHL-u, Matsu Sundinu. Presudila je druga trećina koju s Habsi dobili s 4:0, a prednjačio je u njoj Tomaš Plekanec.

Nakon dva poraza domaćih u Torontu i Ottawi, čast je domaćina na veselje svojih pristaša obranio Calgary protiv Vancouvera u Alberti. Flamesi su teško nakon raspucavanja izvojevali pobjedu nad Canucksima, a pobjedu im je svojim obranama donio Miikka Kiprusoff. Iako su Mike Cammalleri i Roman Horak zabijali za vodstvo domaćina, Canucksi su se oba puta vraćali, no pobjednički je gol iz penala u trećoj seriji zabila najveća legenda kluba, Jarome Iginla i večer je za ''Vatrene'' bila potpuna.

Osmi poraz Blackhawksa u nizu

Phoenix je petom pobjedom zaredom zadržao posljednju poziciju na Zapadu koja vodi u doigravanje, a usto je nanio osmi uzastopni poraz Chicagu, koji je još uvijek šesti. Bilo je 3:0 za Coyotese, premda je Chicago bio bolji na ledu. Međutim, ukazao se vratar domaćih, Mike Smith koji je obranio svih 38 udaraca, a za ''Kojote'' su pogađali Vrbata, Gordon i Chipchura.

Četvero plasirani St Louis je na domaćem ledu pobijedio treći puta u nizu, a posljednja je ''žrtva'' bio ''borac'' za doigravanje, Colorado. Nakon produžetka su Bluesi led napustili uzdignutih ruku, a iako je Carlo Colaiacovo zabio odlučujući gol, junak susreta je s tri boda i dva gola bio David Perron. 41 obrana Semjona Varlamova nije pomogla Avalancheu.

Šestrorka večeri

Mike Smith (PHX) – 38 obrana, 100 posto
Mark Streit (NYI) – 1 gol, 1 bod, +/-: 1
Kris Letang (PIT) – 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: 3
David Perron (STL) – 2 gola, 1 asistencija, 3 boda
Evgeni Malkin (PIT) – 1 gol, 4 asistencije, 5 bodova
Ryan Callahan (NYR) – 3 gola, 3 boda

Osim Chicaga, u velikoj je krizi i Minnesota koja je iskliznula iz zone koja vodi u doigravanje. Posljednji poraz, a ujedno i treći u nizu doživjela je momčad Wilda protiv posljednje plasiranog Columbusa. Xcel Energy Center je dvama pogocima utišao R.J. Umberger, a u obrambenom je dijelu golman Steve Mason s 34 obrane pomogao Jacketsima u pobjedi od 3:1.

Buffalo je nakon nekoliko pozitivnih rezultata kod kuće izgubio od Tampe s 2:1. Presudna je bila druga trećina u kojoj je golom i asistencijom vodeći strijelac lige Steven Stamkos odveo suigrače do pobjede, koju je kasnije počasnim pogotkom ublažio kapetan domaćih Sabresa, Jason Pominville.

NHL, subota, 11.2.2012.:
Boston - Nashville 4:3 (SO), New Jersey - Florida 1:3, NY Islanders - LA Kings 2:1 (OT), Philadelphia - NY Rangers 2:5, Pittsburgh - Winnipeg 8:5, Ottawa - Edmonton 3:4 (OT), Buffalo - Tampa Bay 1:2, Toronto - Montreal 0:5, St Louis - Colorado 3:2 (OT), Minnesota - Columbus 1:3, Phoenix - Chicago 3:0, Calgary - Vancouver 3:2 (SO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.02.2012. u 16:18
    Zašto nitko ne komentira NHL???
    Obrisan korisnik