Rukomet

Brončani Kauboji vratili se prvenstvima

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 13.02.2012.
Brončani Kauboji vratili se prvenstvima
Foto: Davor Sajko

Hrvatski rukometni reprezentativci vratili su se svojim obavezama u klubovima. U nacionalnim prvenstvima, regionalnim natjecanjima i Ligi prvaka hrvatski rukometaši zapaženi su na parketu, pa poklonici "kockica" mogu u miru uživati u TV prijenosima i čekati olimpijske kvalifikacije.

Slavko Goluža iz konačnog je rostera za Europsko prvenstvo u Srbiji izostavio neke igrače koji su bili članovi Kockastog kutka, pa smo i mi malo osvježili popis. Od sad su na njemu Hrvoje Batinović, ali i Nexeov Robert Markotić.

U početnim utakmicama nove sezone oduševio je Denis Špoljarić, koji je za svoje Lisice dao i više no što je to bilo uputno s obzirom na ozljedu, a slijede Marin Šego i Jakov Gojun, koji su također odradili sjajne utakmice.

Igrač vikenda

Denis Špoljarić (Füchse): Legendarni ministar obrane zlatne generacije hrvatske rukometne reprezentacije i dalje oduševljava svojim nastupima u Njemačkoj. Berlinski sastav ne može zamisliti igru u obrani bez Špoljarića, što se odlično vidjelo u posljednjem dvoboju berlinskih Lisica u Ligi prvaka. Špoljarić je još u prvenstvenom dvoboju i minimalnom porazu protiv aktualnog prvaka Hamburga zaradio ozljedu Ahilove tetive te je bilo gotovo sigurno kako protiv Čehovskih Medveda neće niti nastupiti. Prvih 30 minuta tog dvoboja Špoljarić je prosjedio na klupi, a domaći sastav u tom je razdoblju igre primio čak 19 pogodaka. Na poluvremenu je trener Füchsea Dagur Sigurdsson razgovarao sa Špoljarićem te u dogovoru s 31-godišnjim obrambenim specijalistom, odlučio uvesti ga u igru. U nastavku susreta Rusi su uspjeli zabiti samo devet pogodaka i tako izgubiti susret u kojem su na poluvremenu vodili 17:19. Trener Sigurdsson ovako je po završetku utakmice komentirao: "Špoljarić nije uopće niti trebao igrati, no, žrtvovao se za momčad. On, ali i svi ostali igrači pokazali su veliki karakter, što nam je donijelo važnu pobjedu."

Ugodno iznenađenje

Marin Šego (CO Zagreb): Evidentno je kako forma Marina Šege u uzlaznoj putanji, što su odlične vijesti za Zagrebaše. Bez obzira na poraz u osmom kolu Lige prvaka na gostovanju u Švedskoj kod Sävehofa Šego je imao odličnu večer, obranio je 15 protivničkih udaraca i spriječio možda i uvjerljiviji poraz. Bitno je da Šego zadrži ovu razinu izvedbe jer se bliže one odlučujuće utakmice, u knockout fazi elitnog europskog rukometnog natjecanja.

Jakov Gojun (CO Zagreb): Varaždin je bio domaćin susreta 15. kola SEHE u kojem su snage odmjerili rukometaši hrvatskog prvaka, CO Zagreba, te banjalučkog Borca. Do pobjede je stigla hrvatska momčad, a Jakov Gojun svojoj je momčadi pomogao s pet postignutih pogodaka čime se našao među najboljim strijelcima. Zagreb je potom bio uspješan i u Kupu Hrvatske gdje je uvjerljivo svladao Osijek da bi u nedjelju u Ligi prvaka pretrpio poraz od Sävehofa. Gojun se i u ovom susretu u napadu pokazao vrlo dobrim te je bio drugi najbolji strijelac momčadi s novih pet pogodaka.

Forma u usponu

Petar Metličić (Celje PL): Bivši hrvatski kapetan uživa u nastupima u Sloveniji te je predvodnik mladoj momčadi koju su složili Celjani. Metličić je proteklih nešto malo više od tjedan dana nastupio u tri susreta. U dvoboju protiv 'hrvatskog' Maribora, gdje svoju rukometnu karijeru grade vratar Lončar, Svalina te bivši Zagrebaši Špelić i Tarabochia, u listu strijelaca se, uz odličnu igru, upisao četiri puta. Na gostovanju kod Ormoža zabio je tri pogotka, dok je u prvo susretu osmine finala Kupa pobjednika kupova, na gostovanju kod danskog Arhus Handbolda, u važnoj minimalnoj pobjedi sudjelovao sa čak sedam pogodaka te je bio prvo ime susreta.

Zlatko Horvat (CO Zagreb): Iza rukometaša Zagreba je zanimljiv početak sezone. Naime, prvo su u 15. kolu Regionalne rukometne lige u Varaždinu slavili nad banjalučkim Borcem, a kapetan Horvat ponovno se našao među najboljim strijelcima s pet postignutih pogodaka. Potom su Zagrebaši odigrali i Kup utakmicu u kojoj su uvjerljivo svladali Osijek da bi ove nedjelje zaigrali i u Ligi prvaka. Na gostovanju kod švedskog Sävehofa hrvatski prvak nije uspio upisati novu pobjedu već se kući vraća s porazom, no Horvat je ponovno bio najbolji u redovima Zagreba te je ukupno zabio sedam golova.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): Iza aktualnog njemačkog prvaka, HSV Hamburga, jest itekako uspješan tjedan s upisane dvije pobjede. Naime, protekle je srijede momčad Domagoja Duvnjaka ostvarila domaću pobjedu nad berlinskim Füchseom, a u toj je pobjedi Dule bio jedan od najboljih strijelaca s četiri postignuta pogotka, ali i čovjek odluke koji je svojim pogotcima u samoj završnici, zajedno s Vorijem, odveo HSV do pobjede. Ove je nedjelje, u Ligi prvaka, momčad HSV-a stigla i do pobjede nad St. Petersburgom, no Duvnjak se u ovom susretu nije upisao u strijelce.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): Reprezentativno lijevo krilo nije na najbolji mogući način iskoristilo svoju minutažu na Euro, pogotovo nakon ozljede Štrleka. U kockastom dresu jednostavno nije prikazao sve svoje kvalitete zbog kojih je jedan od najcjenjenijih krilni igrača njemačke rukometne Bundeslige. Po povratku iz Srbije u Njemačku, odigrao je bundesligaški All Star susret protiv njemačke rukometne reprezentacije. U odličnom izdanju potvrdio je svoj status atraktivnim potezima i golovima. Odmah po nastavku sezone u njemačkom nacionalnom prvenstvu predvodio je svoje Lisice na gostovanju kod aktualnih prvaka, ekipe HSV-a. Iako je u derbi susretu doživio minimalan poraz bio je jedan od najboljih na terenu sa šest postignutih pogodaka. Za vikend je Füchse na svom terenu igrao važan dvoboj osmog kola Lige prvaka protiv Čehovskih Medveda. Stigli su do pobjede koja im otvara vrata drugog kruga, a Ninčević je u pobjedi zabio čak sedam pogodaka, no, šteta što mu je za taj učinak trebalo čak 13 pokušaja.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Hrvatsko desno krilo na radu u rukometnoj Bundesligi sa svojom je momčadi, u 19. kolu njemačkog rukometnog prvenstva, stigao u goste rukometašima Grosswallstadta te se kući vratio s minimalnom pobjedom i novim bodovima. Ponovno je Zrnić bio među najboljim strijelcima svoje momčadi, naime, u pobjedu Gummersbacha ugradio je sedam pogodaka, njih četiri postigao je s linije sedam metara te je tek jednom bio neuspješan u izvođenju sedmeraca.

Željko Musa (Vive Targi Kielce): Čim je stigao, hrvatski je pivot "bačen u vatru", te je za Kielce postigao dva gola u pobjedi protiv Kwidzyna. Još je bolji bio u velikoj pobjedi Kielcea nad Olsztynom, kad je postigao pet golova, a konačni je rezultat bio visokih +20 (38:18). Musa je bio sjajan u Mađarskoj i u pobjedi svoje ekipe protiv Veszprema sudjelovao s pet golova.

Na standardnoj razini

Ivan Čupić (Rhein-Neckar Löwen): Čupić je dobru formu s Europskog prvenstva prenio i u klupske boje. U prvenstvenoj pobjedi njegovih Lavova kod Balingena sudjelovao je sa šest pogodaka, kolika je bila i razlika na kraju tog dvoboja. Za vikend je njegov sastav u prvom susretu osmine finala Kupa EHF-a gostovao u Švedskoj kod ekipe Eskilstuna Guif, vodeće njihovu nacionalnom prvenstvu. Pred uzvrat su ostvarili minimalnu 34:35 pobjedu, a hrvatsko reprezentativno desno krilo u taj rezultat ugradilo je tri pogotka.

Venio Losert (Ademar Leon): Španjolsko rukometno prvenstvo u 2012. je godini nastavljeno 16. kolom u kojemu je momčad Ademar Leona stigla na gostovanje Torrevieji, no kući se vratila tek s jednim bodom, a u gostujućem remiju hrvatski reprezentativni vratar nije upisao nijednu obranu. Proteklog su tjedna, pak, rukometaši Ademara odradili svoj susret 17. kola u kojem su stigli do nadasve uvjerljive pobjede nad Naturhouse La Riojom, a u kojoj je Losert imao ponešto za reći, naime, sakupio je deset obrana. Najveći uspjeh ove momčadi jest, pak, odličan nastup ovoga vikenda u Ligi prvaka gdje su na domaćem terenu stigli do minimalne, ali itekako vrijedne pobjede nad Karabatićem i ostatkom društva iz Montpelliera.

Denis Buntić (Vive Targi Kielce): U prvoj utakmici poljskog prvenstva, protiv Kwidzyna, Kielce je pobijedilo s 36:29, a najbolji je strijelac bio upravo desni vanjski hrvatske reprezentacije s devet golova. U drugom ovogodišnjem kolu Buntić je postigao dva zgoditka, a jednaki je broj golova upisao i u trećoj ovogodišnjoj pobjedi, u Mađarskoj protiv Veszprema (24:21).

Igor Vori (HSV Hamburg): Rukometaši akutalnog njemačkog prvaka, HSV Hamburga, u 19. su kolu rukometne Bundeslige ostvarili vrlo vrijednu pobjedu na domaćem terenu, naime, bili su bolji od berlinskih Lisica 24:23. Hrvatski kapetan u pobjedi svoje momčadi sudjelovao je s dva gola te se jednom za vrijeme utakmice na dvije minute našao i na klupi, no posebno je bio važan njegov pogodak u samoj završnici susreta koji je zajedno s onim Duvnjakovim praktički osigurao Hamburgovu pobjedu i približavanje Füchseu na bod zaostatka. U Ligi prvaka, ovoga vikenda, HSV nije imao nikakvih problema, naprotiv, upisao je uvjerljivu pobjedu nad ruskim St. Petersburgom. Hrvatski kružni napadač u novoj je pobjedi Hamburga sudjelovao s četiri gola.

Marino Marić (CO Zagreb): Momčad hrvatskog prvaka, RK CO Zagreba, u 15. je kolu SEHA lige stigla do pobjede nad Borcem iz Banja Luke, a u varaždinskoj se Areni Marino Marić tri puta upisao u strijelce. Zagrebaši su u hrvatskom Kupu ostvarili novu pobjedu, ovoga puta nad Osijekom, da bi potom otputovali u Švedsku. U osmom kolu Lige prvaka rukometaši Zagreba poraženi su od Sävehofa, a Marić je svojoj momčadi pomogao s četiri gola.

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Aktualni njemački prvak, HSV Hamburg, u proteklom je tjednu ostvario dvije vrlo vrijedne pobjede. U njemačkom je rukometnom prvenstvu osigurao domaću pobjedu nad Füchse Berlinom, a Blaž Lacković u nju je ugradio dva gola. Liga prvaka ove je nedjelje HSV odvela u goste St. Petersburgu, no i tamo je Hamburg bio bolji, i to uvjerljivo bolji. Lac je, pak, u novoj pobjedi svoje momčad zabio četiri gola.

Mirko Alilović (Veszprem): Mađarski prvoligaši, i hrvatski vratar Alilović s njima, dobro su krenuli u nastavak sezone i slavili na gostovanju kod Tatabanye s 34:21. Alilović je imao 11/23 odnosno 48 posto obrana. U utakmici Lige prvaka protiv Kielcea Alilović međutim nije briljirao te je upisao svega tri obrane od 11 šuteva pa ga je trener zamijenio Nandorom Fazekasom u 16. minuti pri 5:8.

Manuel Štrlek (CO Zagreb): Banjalučki Borac, u sklopu 15. kola Regionalne lige, stigao je u goste Zagrebu, no u Areni u Varaždinu, bolji je bio aktualni hrvatski prvak. Proteklog je tjedna Zagreb odigrao i susret Kupa u kojem je stigao do uvjerljive pobjede nad Osijekom, a Manuel Štrlek u tom se susretu pokazao najefikasnijim sa sedam postignutih pogodaka. Međutim, dobar niz Zagreba prekinut je u nedjelju porazom u osmom kolu Lige prvaka od švedskog Sävehofa u kojem se Štrlek jednom upisao u strijelce.

Robert Markotić (Nexe): Desni vanjski našičkog rukometnog kolektiva je zajedno s Nexeom odlično započeo sezonu. Nexe je nadigrao Metalurg Line Červara u 15. kolu SEHA lige s 29:27, u čemu je Markotić sudjelovao s dva pogotka, a potom je odigrana i sjajna utakmica u Njemačkoj, u osmini finala Kupa EHF-a (poraz 31:33), u kojoj je Markotić upisao četiri gola.

Renato Sulić (Veszprem): U prvoj ovogodišnjoj utakmici Veszprema u mađarskom prvenstvu, Sulić je u pobjedu ugradio tri svoja gola, uz stopostotni učinak. Protiv Kielcea u Ligi prvaka je i hrvatski pivot imao loš dan te od četiri šuta ni jedan nije završio u golu iza Marcusa Cleverlyja. Kielceov je vratar inače imao sjajan dan i obranio 45 posto šuteva na svoj gol.

Forma u padu

Marko Kopljar (CO Zagreb): Kopljar je na Euru u Srbiji pokazao kako je ipak spreman na terenu napraviti velike stvari. No, najvažnije pitanje za njega je kako zadržati konstantu takvih nastupa. Evidentno je kako je Kopljar, uz Balića na terenu puno bolji igrač, vjerojatno je i umor učnio svoje, što se najbolje vidjelu u susretu Lige prvaka u Švedskoj, gdje je u izostanku ozlijeđenog Balića i nezaliječenog Špilera, Kopljar izgledao poprilično izgubljen.

Drago Vuković (Lübbecke): Vuković se također nakon odrađenih reprezentativnih obveza prvo posvetio revijalnom All Star dvoboju njemačke rukometne Bundeslige. Zaigrao je u početnom sastavu Zvijezda, te je na kraju tom susretu zabio i tri pogotka. No, u prvom prvenstvenom dvoboju nakon pauze njegov Lübbecke poražen je kod Magdeburga, a Vuković je protivničke vratare svladao samo dva puta.

Damir Bičanić (Chambery): Loše je Chambery ušao u sezonu te je u 14. kolu Ligue Nationale poražen s visokih 18:30 kod Dunkerquea, a Bičanić je postigao tri gola. Potom je u 15. kolu francuskog prvenstva Chambery gostovao kod Selestat Alsacea i pobijedio s 32:27, u što je Bičanić ugradio tri gola, a momčad se ponadala da ima nade protiv Barcelone, u osmom kolu Lige prvaka. No, upisan je visoki poraz, 19:30, u kojem je Bičanić i opet imao tri gola. U prvoj je utakmici protiv Barcelone u Španjolskoj Bičanić imao osam golova, poraz je bio svega -3 (25:28), pa je jasno da će hrvatski reprezentativac morati poraditi na svojoj formi.

Klupa, tribina, doktori

Ivano Balić (CO Zagreb): Balić je na Euro u Srbiju otišao načet ozljedom prepona, da bi se po povratku u Hrvatsku mučio i s ozljedom lakta, ali i s distorzijom zgloba. Nije odigrao niti regionalni susret protiv Borca, niti dvoboj Hrvatskog kupa u Osijeku. Na gostovanje u Švedsku nije niti otputovao te se u susretu s čvrstim skandinavskim protivnikom vidjelo koliko njegova igra i prisustvo na parketu nedostaju Zagrebašima. Igra u napadu bila je spora, bez ideje, smišljene organizacije. Ovim porazom od Sävehofa drugo mjesto nije kompromitirano, no, bez obzira na rezultate u posljednja dva kola u skupini koji su pred Zagrebašima, najvažnije će biti da se do osmine finala u potpunosti oporavi i Balić, kao i ostatak vanjske linije, jer će hrvatski prvak bez njih imati malo šanse za prolaz.

Tonči Valčić (CO Zagreb): Kraj prošle sezone, ali i čitava ova sezona neće ostati u dobrom sjećanju Tončiju Valčiću. Od operacije slijepog crijeva, do problema i ozljeda s leđima te distorzije zgloba, stariji Valčić nikako da zaigra na vrhunskoj razini. Zdravstveni problemi udaljili su ga od reprezentacije, a s obzirom na trenutno stanje, na gostovanju u Švedskoj kod Sävehofa mogao je pomoći ekipi samo u nekim obrambenim zadaćama. Njegov izostanak vidljivo je veliki hendikep za CO Zagreb, a hrvatskom prvaku ostaje nada kako će se Valčić ipak donekle oporaviti do knockout faze Lige prvaka, gdje će njegove usluge biti itekako potrebne.

Hrvoje Batinović (Split): Zbog vremenskih nepogoda, Splićani ove godine još nisu imali prilike odigrati ni jednu utakmicu Premijer lige. Otkazali su 16. kolo, kojeg su u Varaždinu trebali igrati protiv Varteks di Caprija, a onda su otkazali i 17. kolo, u kojem su trebali ugostiti Goricu. Utakmica protiv Marine Kaštela u osmini finala Kupa Hrvatske također je otkazana, no zbog toga što u dvorani nema grijanja. Zato ćemo na prvi uvid u Batinovićevu formu nakon Europskog prvenstva pričekati dok malo zatopli, a već u srijedu će Split odigrati Kup s Marinom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov14.02.2012. u 19:24
    nije istina da je dempa odbio poziv u reprezentaciju! nisu ga zvali. losert je bolji golman od šege, a to je jedino važno. sve ostalo pada u vodu.
    irilov
  • Obrisan korisnik14.02.2012. u 15:29
    Šegi dati više šanse u repki. Kad se Alilović inatio Šego nas je izvukao u dvije tekme protiv Španjolske u kvalifikacijama za EP. Nakon toga on poziva Loserta, svaka čast ali njemu je 36 godina tako da priča o pomlađivanju pada u vodu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2012. u 02:48
    Denis Špoljarić, puno puno prerano otpisan. Iskreno vjerujem da ne bi dobili 14 golova na dignutu ruku protiv srbije da je minisat obrane bio na terenu!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2012. u 02:08
    Usput, od kud ove priče da Špoljarić nije prihvatio poziv u repku? Ja sam čuo baš suprotno od jednog novinara koji je navodno pričao s njim nakon objave popisa. On tvrdi da je Špoljarić bio totalno razočaran jer ga nisu nazvali. Sumnjiva mi je ta priča o njegovom odbijanju reprezentacije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2012. u 02:05
    Ja ne znam tko je od navedenih novinara pratio Gojuna zadnje utakmice. On je bio katastrofalan. Posebno protiv Borca, a članak sugerira da je bio dobar (WTF?!?). Jest, zabio je 5 golova, no postotak šuta je bio loš, izgubio je puno lopti itd. Općenito trom i bezidejan u napadu. Vanjska linija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik