Košarka

Zadrani došli pomrsiti račune Mravima

Ante Zovko • srijeda, 15.02.2012.
Zadrani došli pomrsiti račune Mravima
Foto: Kristijan Komarica

Polufinale Kupa Krešimira Ćosića u Trnskom donosi reprizu finala iz 2011. godine, ali i obračun starih rivala što se Kupa tiče. Ozljedama pokošeni Zagreb CO i dalje je favorit u utrci za svoj treći uzastopni naslov, dok bi i Zadar mogao biti bez svog glavnog aduta.

Zagreb CO, branitelj naslova u Kupu, igrat će u Trnskom, gdje odrađuje treninge, prvu službenu utakmicu ove sezone. Zadnji put su službeno bili domaćini u završnici Prvenstva Hrvatske protiv Cedevite.

Dosad u Kupu Krešimira Ćosića

Zagreb je triput osvajao Kup Krešimira Ćosića. Dva od tri posljednja trofeja u Trnskom su spremili u posljednje dvije godine, 2010. u finalu protiv Cibone, a prošle godine protiv Zadra. Treći naslov datira iz 2008., kad je protivnik u finalu bila Cibona. Mravi su još četiri puta bili u finalu. Prvi put, 1998., poraženi su od Zadra kojem je to bio prvi naslov, 2006. i 2007. opet od istog protivnika, a 2009. od Cibone.

Zadar je osvajao Kup šest puta. Kao što je spomenuto, prvi naslov u samostalnoj Hrvatskoj Zadru je bio upravo Kup Krešimira Ćosića, 1998. (protiv Zagreba). Nakon toga slavio je 2000., 2003. i 2005. protiv Cibone, a 2006. i 2007. protiv Zagreba. Zadrani su prvi put igrali finale u drugom izdanju Kupa kad su poraženi od tadašnje Slobodne Dalmacije Split, a onda 2001. i 2002. (od Cibone), 2004. od Split Croatia osiguranja te 2011. od Zagreba.

Mravi su prilično pokošeni ozljedama zbog kojih će trener Vladimir Androić opet morati kemijati sa sastavom. U prvom redu radi se o kapetanu i najboljem igraču Krunoslavu Simonu, a uz njega će neostajati i razigravač Vedran Morović. Upitan je nastup Seana Maya koji je dogovorio transfer u Montegranaro, dok je nešto pozitivnija vijest da se vraća Damir Mulaomerović koji je zadnjih dana imao virozu.

Neizvjesna financijska situacija u klubu, priznaje Androić, poljuljala je samopouzdanje kod igrača, pa se momčad u ABA ligi muči i protiv objektivno slabijih klubova. ""Evidentno je da s boljim protivnicima odigramo bolje nego sa slabijima. To nas prati cijele sezone i ako ćemo gledati unatrag na to na kraju sezone, zažalit ćemo za nekim porazima koje smo doživjeli protiv nešto slabijih protivnika", rekao je trener.

Zadar je u lanjskom polufinalu bio priča dana. Tada je morao igrati s rezervnom postavom i svladao favoriziranu Cedevitu, što je bila nemala senzacija. Kasnije je poražen s prvom momčadi od Zagreba, a ove godine ambiciozni Zadrani imaju priliku za revanš.

Poruka Mravima poslana je u četvrtfinalu kad je na Višnjiku pala Cibona, a motiva kod Zadra ne bi trebalo nedostajati budući da želi poslati poruku da je spreman vratiti se u regionalno društvo.

Najveći problem kod gostiju je mogući izostanak Gorana Vrbanca koji je bio najzaslužniji za četvrtfinalnu pobjedu. U ponedjeljak je ozlijedio skočni zglob i od tada nije trenirao. Prema riječima trenera Aleša Pipana, "ne izgleda dobro".

Protivnik je skautiran, a Pipan ističe najvažnije obrambene zadatke: "U posljednje vrijeme im igra dosta ovisi o Kasunu i ostalim centrima, koji su jaki, iskusni i dobro igraju ispod koša. Cilj nam je zaustaviti njihovu unutarnju igru, no znamo i da su vrlo opasni iza linije 6,75. Ako ih krene trica, teško ih je zaustaviti. Prvi cilj nam je zaustaviti njihovu tricu i Kasuna ispod koša."

Trenerski dvoboj

Na klupama dvaju polufinalista bit će strani treneri. Srbin Vladimir Androić preuzeo je Zagreb CO početkom ove sezone od Ivice Burića, kojem je bio pomoćnik, nakon katastrofalnog starta u ABA ligi i Kup mu je prvi mogući trofej s Mravima. Slovenski stručnjak Aleš Pipan također će biti u prilici osvojiti prvi trofej na klupi svog sadašnjeg kluba kojeg vodi od početka ove sezone.

Najjače karike

S obzirom na izostanak Simona, najkorisnijeg igrača u momčadi, kod Zagreba je to onda Mario Kasun. Robusni centar bit će i prema priznanju Zadrana glavna opasnost. Kasun svakome može ubaciti dvadesetak poena, a i u posljednjoj je utakmici protiv Zlatoroga imao double-double učinak.

Ako bude igrao, što je još upitno zbog ozljede, Goran Vrbanc bit će sigurno označen kao glavna zadarska opasnost. On je u četvrtfinalu Ciboni zabio 44 poena i nikako ga se ne smije shvatiti olako.

Skriveni aduti

Nekoliko puta ove sezone Mravima je pomogla učinkovita trica. To se ponajprije odnosi na Damira Rančića kojeg je teško zaustaviti ako mu proradi šut iza tricaške linije. Zoran Vrkić imat će pak dosta motiva za dokazivanje u svojem debiju u zadarskom dresu. Kako Zagrebova vanjska linija i nije poznata po sjajnoj obrani, vjerojatno će dobiti dosta prostora za dokazivanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2012. u 13:04
    50:50 su izgledi...zadrani su napaljeni, a kk mafija bez maya i simona!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2012. u 12:21
    što ti je čudno dok je kk Zagreb u pitanju? dok su došla dva lika neki dan u trnsko kupiti ulaznice za kup, ovi koji tamo rade samo su se u čudu gledali i nisu imali pojma...
    Obrisan korisnik
  • vlacng15.02.2012. u 11:19
    Zar nitko nema informacije koliko su ulaznice..
    vlacng