Košarka

Cibona prekratka protiv Partizana

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • subota, 25.02.2012.
Cibona prekratka protiv Partizana
Foto: FaH

Kao i nedavno protiv Maccabija, Cibona je u ABA ligi ponovno imala priliku za zvučni "skalp", ali niti ovog puta nije došla do pobjede. U 19. kolu je u Domu Dražena Petrovića gostovao Partizan i riješio utakmicu u produžetku, po sličnom receptu kao što su na istom mjestu slavili i Izraelci. Cibona je u završnici regularnog dijela susreta imala napad za pobjedu, a nakon što je držao loptu cijelo vrijeme, promašajem za dvicu propustio ga je Khalid el-Amin...

U lijepo popunjenom Domu Dražena Petrovića, iako ne do posljednjeg mjesta, Cibona je pretrpjela poraz protiv Partizana u 19. kolu ABA lige. Beograđani su u Zagrebu slavili s 83:77, uz odluku u dodatnih pet minuta, u kojima je glavnu ulogu imao gostujući razigravač i ove subote najraspoloženiji igrač Dominic James.

S druge strane, Cibona je imala priliku slaviti uz napad u posljednjih 18 sekundi posljednje četvrtine. Khalid el-Amin pokušao je sve sam, ali nije mu ušao težak šut, s bacanjem unatrag, pa je Partizan dobio novu priliku, koju je i iskoristio u dodatnih pet minuta.

Ozljeda Davora Kusa

Cibona je najveći dio drugog poluvremena igrala bez Davora Kusa, koji je ozlijedio zadnju ložu u 26. minuti i više se nije vraćao na parket. Dogodilo se u nesretnom trenutku, poslije jedne izgubljene lopte Cibosa, nakon koje je Kus počeo šepati kraj parketa i potom otišao na klupu, koja je bila na suprotnoj strani terena.

Kako Khalid el-Amin još uvijek ima poteškoća s igranjem u visokom ritmu kako utakmica ide dalje, za Vukove je to bio ozbiljan hendikep.

Poslije poraza, Jasmin Repeša žalio je zbog izgubljene utakmice, ali i zbog "balkanske močvare u kojoj se nalazimo", spominjući gazde koje nije želio imenovati nezadovoljan suđenjem dvojice Slovenaca, Damira Javora i Romana Kolara, te Crnogorca Zdravka Rutešića, koji su zaista imali niz odluka poslije kojih možete gledati zbunjeno i u čudu. Bilo ih je na Ciboninu štetu, što je iritiralo navijače i nekoliko puta tjeralo igrače Vukova da se bune, bilo ih je i na drugoj strani, iako je Repeša istaknuo da bi "zaista volio vidjeti da Cibona ima ovakvo suđenje u Beogradu".

Početak utakmice bio je obostrano obrambeno čvrst. Poslije gostujućeg otvaranja tricom Bertansa, Cibosi su mini-serijom od 7:0 između druge i četvrte minute okrenuli na 9:5, uz koš i dodatno bacanje Antwaina Barboura za tih četiri razlike nakon što je Amerikanac bio fauliran na ulazu. Momčad Jasmina Repeše držala se u prednosti još koju minutu, a vjerojatno bi iz domaćeg kuta sve izgledalo povoljnije da Barbour nije promašio dva vanjska šuta, jedan vrlo teško, bez da je pogodio i tablu, a jednom je bio neuspješan i na ulazu, što je spriječilo Vukove da drže Beograđane na još većoj distanci.

U drugoj polovici prve četvrtine Partizan je povezao seriju od 8:0, zaključenu s dva slobodna bacanja Marka Čakarevića, za preokret na 16:11 u osmoj minuti. Na prvom dvominutnom predahu na semaforu je stajala ista razlika, 18:13 za goste iz Beograda.

Nakon što su stvari krenule u lošijem smjeru za Cibonu od pete minute, Vukovi su nakratko usporili pad mini-serijom od 5:0 za poravnanje na 18:18 početkom druge dionice, ali Partizan je odmah uzvratio svojim nizom. Uz ubačaje Mačvana i Raduljice iz reketa i tricu Božića, Beograđani su napravili svojih 7:0 i u 15. minuti poveli s dotad najvećih sedam razlike (25:18), poništivši nalet Vukova s otvaranja četvrtine, tijekom kojega je, između ostalog, Pavle Marčinković podignuo navijače na noge blokadom na puno višem gostujućem centru Raduljici.

Završnica prvog poluvremena donijela je novi Cibonin nalet. Nakon što su gubili s 29:22 u 17. minuti, Vukovi su obavili jako dobar posao sa zonskom obranom i protiv zone koju je tada igrao i Partizan, sa sveukupnom serijom od 10:0 za preokret na 32:29. U tom razdoblju pomogle su trice Rudeža i Zubčića, a na 15-minutni predah otišlo se s tek nešto manjom prednosti Cibosa, s 32:31 na semaforu.

Kroz cijelu treću četvrtinu, koja je donijela nekoliko preokreta, ni jedni ni drugi nisu vodili s više od šest poena prednosti, koliko je u 27. minuti imao Partizan (45:39). U završnu dionicu ušlo se s 54:52 za goste, da bi rano u toj četvrtini Beograđani prvo otišli na 58:52, a Vukovi uzvratili svojom serijom od 8:0 za preokret na 60:58.

Kada je četiri i pol minute do kraja, kod 61:61 na semaforu, Goran Suton dobio petu osobnu, Cibona je ostala s Tomašem Hamplom kao jedinim pravim centrom, a s Čehom u petorci domaćina ušli smo u posljednju minutu. Poslije trice Harpera, na semaforu je tada stajalo 68:67 za Vukove.

Partizan kao magnet

Trebao je doći Partizan da se Dom Dražena Petrovića na Ciboninoj utakmici ove sezone napuni gotovo do kraja. Došlo je oko 5.000 ljudi, a iako sva mjesta nisu bila popunjena, oni koji su bili na tribinama stvorili su lijepu atmosferu i pomagali Repešinoj momčadi u lovu na pobjedu.

Valjda će se do kraja sezone ovakva slika dogoditi još koji puta.

Cibona je u završnih 60 sekundi imala priliku vjerojatno riješiti utakmicu i prije šanse koju nisu iskoristili u posljednjem napadu. Kod minusa od 68:67 Partizan je dvaput promašivao, ali i dvaput uzimao skok u napadu, što je Jasmin Repeša kasnije izdvojio kao jedan od ključeva poraza. Nakon tih napadačkih skokova, u pokušaju blokade Barbouru je dosuđen prekršaj na Mačvanu, poslije kojega je gostujući krilni centar ubacio jedno od dva slobodna i poravnao na 68:68.

Posljednji napad regularnog dijela utakmice igrao se s nižim petorkama, nakon što je Repeša umjesto Hampla uveo Zubčića, koji je tada figurirao kao centar, dok je Vlada Jovanović izvukao Katića i stavio "četvorku" Mačvana na centarsku poziciju. No, u tom napadu je jedini koji je imao loptu bio Khalid el-Amin. Amerikanac je probao, promašio je šut, a trener Cibosa je poslije utakmice kazao da mu zbog toga ne može puno zamjeriti.

U produžetku su gosti rano otišli do 72:68, uz dva Mačvanova pogođena slobodna bacanja na tom putu, poslije dvojbenog dosuđenog prekršaja Zubčiću u skoku. Cibona se s četiri El-Aminova poena vratila do 72:72 tri i pol minute do kraja dodatnog perioda, no sa serijom ubačaja Dominica Jamesa gosti su poslije toga odjurili bez pozdrava. Posljednju šansu za zadržavanje u utakmici Vukovi su propustili Zubčićevom promašenom tricom kod zaostatka od 79:74, nešto više od minutu i pol do kraja.

Na putu do pobjede, Partizan je najviše dobio od Jamesa, koji je završio s 28 poena i četiri asistencije, dok je Milan Mačvan imao 23 poena i 12 skokova. Gledajući strijelce, Cibosi su bili prilično ujednačeni, a dvoznamenkasti broj poena ubilježili su jedino Amerikanci Barbour (11) i Harper (10).

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

19. kolo

Široki Brijeg72:64Zlatorog Laško
Crvena zvezda87:74Zagreb
Cibona77:83 *Partizan
Krka62:69Budućnost VOLI
Radnički88:76Petrol Olimpija
Cedevita98:72Helios Domžale
Maccabi Tel Aviv85:64Vršac
1Maccabi Tel Aviv 241+419
2Cedevita 197+266
3Partizan 197+229
4Budućnost VOLI 178+103
5Široki Brijeg 1511+79
6Petrol Olimpija 1412-43
7Cibona 1313+31
8Radnički 1214-18
9Zagreb 1214-110
10Crvena zvezda 1115-17
11Krka 917-95
12Vršac 719-208
13Helios Domžale 719-272
14Zlatorog Laško 224-364

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.02.2012. u 12:09
    Suci su sudili loše, ali bilo je grešaka na obje strane...pogledajte u produžetku dva faula na El Aminu koja su dosudjena i jos par njih...Generalno, suci loše sude cijelu ligu i košarka se pretvorila u "sport za pussy" jer ne smiješ nekoga niti pogledati već je faul... Nadam se da će se malo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Gomez6925.02.2012. u 22:54
    protiv sudaca se nije moglo !
    Gomez69
  • vlacng25.02.2012. u 21:14
    Ma prokleti slovenci uvijek nas pokradu, pa onaj faul zubcica ne znam kak je uopce mogao postojati ako je macvan bio na njemu i njega vukao, u produzetku su nas totalno potukli...
    vlacng
  • Master Yoda25.02.2012. u 20:39
    uzaludno je sad pričat o svemu što se dogodilo, ali je zanimljiva izjava repeše: "zaista bih volio vidjeti da Cibona ima ovakvo suđenje u Beogradu". i ja bi volio to vidjeti pa da vidimo što bi partizan imao reći na to
    Master Yoda
  • narada10825.02.2012. u 20:32
    realno gledano poslije povrede Kusa i foul trouble-a Sutona i Rozica (e to treba analizirati!) Cibona je igrala u B-postavi sa Zubcicem izvan forme nakon povrede i El-Aminom kao "playem" (jao onaj zadnji napad- kako neznas kako se vuce foul?). Prema tome je stvarno cudo da je tekma bila u egalu. To... [više na forumu]
    narada108