Tenis

Španjolci odlučuju u Buenos Airesu

Ivor Krapac • nedjelja, 26.02.2012.
Španjolci odlučuju u Buenos Airesu
Foto: EPA

Kao i u protekle tri sezone, i ove će godine pobjednik ATP turnira na zemljanim terenima Buenos Airesa biti španjolski tenisač. U nedjeljnom finalu srest će se vodeći nositelji, sunarodnjaci David Ferrer i Nicolas Almagro, a Ferrer će u taj ogled s vrlo visokom prednošću u međusobnom omjeru, s dobivenih svih osam susreta njih dvojice...

Poslije pobjeda Tommyja Robreda iz 2009., Juana Carlosa Ferrera iz '10. i Nicolasa Almagra lani, naslov na ATP turniru u glavnom argentinskom gradu će i ove sezone završiti u rukama Španjolca. Za titulu će se boriti prvi nositelj David Ferrer i drugopostavljeni Almagro, prošlogodišnji pobjednik, koji su u subotnjem polufinalnom programu slavili uz različitu potrošnju energije.

Ferreru je bilo puno lakše. David Nalbandian, posljednji argentinski adut, pao je sa 6:1 i 6:4 za samo sat i četiri minute igre, u meču u kojem je prvopostavljeni Španjolac došao do dva breaka u prvom i još jednog u drugom setu, a u svojim servis-gemovima nije bio suočen s break-loptom. Argentinac je osvojio samo sedam poena protiv servisa, tek jedan u prvom setu.

Ferrer - Almagro 8-0

Ferrer je protiv svojeg španjolskog finalnog suparnika još bez poraza. Dobio je svih osam mečeva, uključujući i pet na zemlji - na toj su se podlozi lani susretali triput, u Acapulcu, Barceloni i Bastadu, a samo u jednom od tih dvoboja Almagro je osvojio set, uz poraz sa 7:6(4), 6:7(2) i 6:2 u finalu Acapulca.

Prvog nositelja u nedjelju čeka njegovo 27. ATP finale u karijeri. Od dosadašnjih 26, slavio je u 12, a posljednju, 12. titulu osvojio je početkom aktualne sezone u Aucklandu. U Buenos Airesu je jednom već bio finalist, prije dvije godine, kada ga je nadjačao Juan Carlos Ferrero.

Nicolas Almagro pamti ovaj turnir po lanjskoj pobjedi, a do prilike da je ponovi došao je s polufinalnih 6:4, 3:6 i 7:5 protiv šestog nositelja, Švicarca Stanislasa Wawrinke, koji je, tako, drugu godinu zaredom zaustavljen u istoj fazi u glavnom argentinskom gradu. Prošle sezone ga je u polufinalu nadjačao Juan Ignacio Chela.

Almagro je osigurao pobjedu u napetoj završnici trećeg seta, u kojoj je prvo spasio break-loptu kod 5:5, Wawrinkinu jedinu u toj dionici, da bi gem kasnije došao do breaka koji je zaključio ovaj meč. Na terenu su bili dva sata i 22 minute.

Drugopostavljenom Španjolcu slijedi 16. finale na ATP turnirima, a njegov postotak uspješnosti u završnim mečevima je puno bolji nego Ferrerov, s omjerom 11-4. Posljednji naslov osvojio je prošlog tjedna u Sao Paulu i u nedjeljni meč ući će sa sveukupno deset pobjeda zaredom, računajući i dvije u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa protiv Kazahstana. Kao i Buenos Aires i Sao Paulo, i taj reprezentativni susret igrao se na zemlji, pa je Almagro ove sezone još bez poraza na svojoj najdražoj podlozi, s čistih 10-0.

Nedjeljno finale je na rasporedu ne prije 20 sati po našem vremenu.

ATP Buenos Aires, 25.2.2012., polufinale:
Ferrer (Španjolska, 1) - Nalbandian (Argentina) 6:1, 6:4
Almagro (Španjolska, 2) - Wawrinka (Švicarska, 6) 6:4, 3:6, 7:5.

Parovi, polufinale:
Mertinak/Sa (Slovačka/Brazil, 2) - Machado/Ramirez Hidalgo (Portugal/Španjolska) 7:5, 4:6, 10:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!