Košarka

Odlični Spanoulis za prolaz Olympiakosa

Dino Brumec • četvrtak, 01.03.2012.
Odlični Spanoulis za prolaz Olympiakosa
Foto: EPA

U iznimno važnoj utakmici Olympiakos je dočekao Galatasaray, a Grcima je za prolaz bila potrebna pobjeda od najmanje dva poena razlike. Domaćoj momčadi to je i uspjelo, posebno zahvaljujući odličnoj partiji Vassilisa Spanoulisa koji je predvodio svoju ekipu do presudnog slavlja. Konačan rezultat bio je 88:81 za Olympiakos.

Večeras su se u iznimno bitnoj utakmici susrele momčadi Olympiakosa i Galatasaraya. Grci su trebali dobiti s najmanje dva poena razlike kako bi prošli među posljednjih osam ovog natjecanja, a to bi bilo sedmi put zaredom da im je to pošlo za rukom. Vrijedi također izdvojiti da je najbolji strijelac turske momčadi u ovogodišnjoj Euroligi Lukša Andrić s nešto više od deset poena po utakmici.

Silovito su počeli Grci. Jedva je prošla minuta igre, a već su vodili 7:0, uz odličnu igru Spanoulisa. Na sredini prve dionice Olympiakos je vodio 18:8, a Spanoulis je već u tom vremenu ostvario šest poena, tri asistencije i jednu ukradenu loptu, a gotovo svaki napad Grka išao je preko njega.

Tijekom cijele prve četvrtine turska je momčad igrala podosta lošu obranu i Grci su dolazili do poena praktički kako god su htjeli. Printezis i Dorsey koristili su asistencije svog beka i punili su koš gostiju koji se jednostavno nisu snalazili. Prva četvrtina završila je potpuno zasluženim vodstvom Olympiakosa 24:14.

Zanimljivo da je nakon 11 minuta igre Spanoulis zabilježio već petu asistenciju, ali Turci su se lagano, početkom druge dionice, počeli približavati. U 13. minuti rezultat je bio 26:22 za Grke, što i nje bio velik zaostatak za Galatasaray, s obzirom na viđeno u prvih deset minuta. U sljedećim minutama domaćini su se opet pokušali odvojiti, ali Turci se nisu dali i gledatelji su mogli svjedočiti odličnoj utakmici.

Nakon 17 minuta igre Turci su došli na samo -3 (33:36), a ključ za primicanje bila je bolja obrana. Ipak, u tom razdoblju Turci su promašili četiri uzastopna slobodna bacanja, a u spomenutom negativnom nizu sudjelovao je i Lukša Andrić. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom Olympiakosa 43:35, a posljednju tricu za domaćine postigao je odlični Spanoulis koji je u prvih 20 minuta ostvario 11 poena, šest asistencija, dvije ukradene lopte te po jednu blokadu i skok.

U prve dvije minute drugog dijela igrala se luda košarka i gotovo svaki napad na obje strane završavao je koševima. U tim trenucima dogodila se grozna stvar za goste jer se ozlijedio Lucas koji je bio apsolutno najbolji igrač turske momčadi na toj utakmici i do tog trenutka ubacio je 13 poena, uz tri asistencije.

U 27. minuti, nakon trice Lakoviča, gosti su došli na samo poen zaostatka (53:54), ali Grci su ubrzo uzvratili serijom 10:0 i na taj su način "došli do zraka". Na odmor se otišlo vodstvom Grka od devet razlike (67:58), a Galatasarayu je ostala još jedna četvrtina za preokrenuti situaciju.

Tijekom prvih nekoliko minuta posljednje četvrtine Grci su održavali prednost od desetak koševa razlike, ali Galatasaray nije odustajao i pokušavao je smanjiti prednost protivnika. Ipak, četiri i pol minute prije kraja Grci su nakon nekoliko uzastopno pogođenih slobodnih bacanja došli na +9 (77:68) i činilo se da je utakmica riješena.

Nakon što je Lakovič položio za -7 (72:79), Spanoulis je postigao još jednu tricu i tako je definitivno prelomio ovaj dvoboj. Završilo je 88:81, a Spanoulis je ubacio 20 poena, a uz to imao je i osam asistencija, tri skoka i četiri ukradene lopte te je potpuno opravdao sva očekivanja. Za Grke je još Printezis ubacio 16 koševa, dok je Law je utakmicu završio sa 14 poena. Možda i najbolji pojedinac kod gostiju bio je hrvatski centar Lukša Andrić koji je ostvario 15 poena i šest skokova, dok je Lucas do svoje ozljede ubacio 13 poena.

Euroliga, Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Anadolu Efes65:82CSKA Moskva
Olympiakos88:81Galatasaray
1CSKA Moskva 51+96
2Olympiakos 33-14
3Galatasaray 33-17
4Anadolu Efes 15-65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Anadolu Efes65:82CSKA Moskva
Olympiakos88:81Galatasaray
1CSKA Moskva 51+96
2Olympiakos 33-14
3Galatasaray 33-17
4Anadolu Efes 15-65

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.03.2012. u 08:21
    Ako mi je necega zao uz F1 sto ne mozemo gledati vise na nasim televizijama to je europska kosarka. Gdje je nestalo zanimanje tv urednika za ovaj divan sport i to posebice danas kad se europska kosarka mjenja na bolje ? Ja vjerujem,ne,ja sam siguran da bi ovakve utakmice sigurno nasle publiku kod... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10801.03.2012. u 23:22
    Znaci ovako: od Eurolige od nasih su se nakon ove faze takmicenja oprostili za ovu godinu: Zoric, Peric, Barac, Tomic, Bogdanovic, Ukic, Tomas, Pop, te Spahija i Peras (jel' sam koga zaboravio?). Steta, malo previse, pog. jer su mnozina od njih kljucni (i cesto izvrsni) u njih. ekipama. Jedini je... [više na forumu]
    narada108