Zimski sportovi

Jetsi deklasirali Floridu

Ivan Dominik • petak, 02.03.2012.
Jetsi deklasirali Floridu

Devet je utakmica odigrano u najjačoj hokejskoj ligi svijeta u uzbudljivoj večeri s četvrtka na petak. Najimpozantniji rezultat sigurno je pobjeda Winnipega nad Floridom od visokih 7:0, a valja izdvojiti i derbi između Vancouvera i St Louisa gdje su neočekivano lako pobijedili Canucksi. San Jose i dalje tone, šok je doživio Colorado, bljesnuo je David Krejči, a Ryan Miller je ušao u zavidnu vratarsku formu.

Prva utakmica večeri u kojoj napetosti, uzbudljivosti i zanimljivosti nije nedostajalo, bila je između starih rivala na Istoku, Bostona i New Jerseyja. Bruinsi, druga momčad lige je ugostila ekipu iz Newarka te je rano u prvoj trećini povela s 2:0. Međutim, drugi je period u potpunosti pripao Devilsima koji su golovima Parisea, Eliaša i Clarksona anulirali prednost koju su stvorili David Krejči i Tyler Seguin te su i poveli s 3:2. U trećem je dijelu Krejči svojim drugim golom izjednačio rezultat i odveo utakmicu u produžetak, u kojem je također zabio, ostvario hattrick te ostavio dva boda u Bostonu. Osim odličnog Čeha, zaslužan je za pobjedu odličnom igrom bio i kanadski Srbin Milan Lučić s dvije asistencije.

Pobjede favorita na Istoku

Posrnuli Montreal Canadiensi ugostili su ekipu iz Minnesote koja sve teže odgovara zahtjevima za ulazak u doigravanje. U interesantnoj i efikasnoj su utakmici Habsi pobijedili tek nakon raspucavanja, a u regularnom je dijelu bio 4:4. Domaći su u trećoj trećini imali vodstvo od 4:1, ali se Wild vratio zabivši tri gola u posljednje četiri minute utakmice. najzaslužniji za povratak gostiju bio je Matt Kassian s dva gola, dok je domaće do pobjede vodio David Desharnais, koji je osim gola i dvije asistencije jedini bio precizan u shootoutu. Montreal je unatoč pobjedi ostao posljednja momčad Istoka, dok je Wild 12. na Zapadu, ali i mnogo bliže prvoj osmorki od kanadskog kluba.

Spor start u utakmicu u kojoj su bili izraziti favoriti za visoku pobjedu, imali su Philadelphia Flyersi. U goste im je došla ekipa NY Islandersa, koja je pretposljednja na Istoku te je uspjela i povesti zgoditkom Josha Baileyja. Međutim, Flyersi su se probudili i preokrenuli rezultat već u prvoj trećini golovima Reada i Meszarosa. Islesi su uspjeli doći do izjednačenja u drugoj trećini, a strijelac je ponovno bio Bailey, no to je bilo sve od njih, jer je domaća momčad opravdala ulogu favorita te do kraja utakmice sigurno došla do pobjede.

Već u tih drugih 20 minuta je rezultat bio 4:2 jer su nakon izjednačenja Jaromir Jagr i opet Read doveli svoju momčad u sigurno vodstvo. Treća je trećina ponovno otišla na stranu domaćih za koje su zabijali Scott Hartnell i Sean Coutuier, dok je za konačnih 6:3 zabio mladi Kyle Okposo. Philadelphia je i dalje peta, ali se ovom pobjedom primakla Penguinsima na samo dva boda zaostatka, dok Islandersi lagano završavaju ovu sezonu.

New York Rangersi se muče, ali i dalje pobjeđuju. Tijesno su sinoć svladali osrednju ekipu Caroline s 3:2, a ponovno je na vrhuncu bila obrana. Hurricanesi su na domaćem ledu uspjeli povesti suradnjom svoja dva najbolja igrača. Eric Staal je uposlio Jeffa Skinnera koji je pogodio mrežu Martina Birona, međutim, Rangersi su se brzo vratili pogocima Artema Anisimova i sjajnog Mariana Gaborika koji je prvi gol asistirao Rusu. Sve to se dogodilo u drugoj trećini jer u prvih 20 minuta nije bilo uzbuđenja vrijednih spomena, a u trećem je periodu dovrše posao Rangersa za koje je zabio Brandon Prust te odlučio utakmicu. Do kraja su Canesi uspjeli samo smanjiti gubitak golom Jayja Harrisona, no pobjeda od 3:2 je zadovoljila ekipu iz "Velike jabuke".

Sedmica u mreži Panthersa, ponovno sjajan Ryan Miller

Najzanimljivija utakmica odigrana je u Kanadi gdje su domaći Winnipeg Jetsi svoj dvoboj s Floridom učinili središnjim ogledom dana. Panthersi, koji su treći na Istoku, došli su po novu pobjedu protiv izravnog suparnika za to mjesto, a doživjeli su visok i neočekivan poraz od pomalo nestvarnih 7:0. Početak susreta nije davao takve naznake jer su Jetsi poveli s 2:0 u prvoj trećini i do treće nije bilo golova, ali se u posljednjih 20 minuta utakmice gostujuća ekipa raspala na čelu s vratarem Theodoreom.

Šestorka večeri

Ryan Miller (BUF) – 39 obrana, 100 posto
Fedor Tjutin (CBJ) – 1 gol, 1 asistencija, 2 boda
P.K. Subban (MTL) – 1 gol, 1 asistencija, 2 boda
Evander Kane (WPG) – 2 gola, 2 asistencije, 4 boda
David Krejči (BOS) – 3 gola, +/-: 2, 3 boda
Marian Gaborik (NYR) – 1 gol, 1 asistencija, 2 boda

U trećoj trećini su Jetsi na "krilima" Evandera Kanea zabili dva gola, a osim njega koji je dvaput zabio i asistirao, se istaknuo i standardni Blake Wheeler s golom i asistencijom. 16 minuta je bilo dovoljno domaćima da "demoliraju" Floridu, a tom su pobjedom skočili na osmo mjesto Istoka ispred Capitalsa te su zasad u zoni playoffa. Sjajan je na vratima Winnipega bio i češki golman Ondrej Pavelec s 33 obrane, ali je sinoć njegov napad bio na vrhuncu.

Samo 24 sata nakon što je zaustavio 43 pokušaja Anaheima u pobjedi Buffala od 2:0, Ryan Miller je ponovio shutout i protiv posrnulih San Jose Sharksa. Buffalo je u gostima pobijedio momčad Todda McLellana s minimalnih 1:0, a iako je već u prvoj trećini svoj 13. gol sezone zabio Drew Stafford za vodstvo Sabresa, apsolutni je junak bio američki vratar Miller koji je skupio 39 obrana. Bila je to peta takva utakmica Millera ove sezone, a ovim su slavljem Sabresi došli na deseto mjesto Istoka te za zonom doigravanja zaostaju četiri boda. San Jose je i dalje sedmi u suprotnoj konferenciji, ali mu se nekoliko klubova već opasno približilo.

Šok u Denveru, Canucksi bolji u derbiju, prekinuta serija Coyotesa

Colorado Avalanche je doživio neobjašnjiv i nedopustiv poraz od posljednje i najslabije momčadi lige, Columbus Blue Jacketsa. Avsi su imali inicijativu, a ova im je pobjeda bila imperativ, budući da se nalaze u gustoj borbi za doigravanje, međutim, ruski je bekovski par imao druge planove. Jacketsi su golovima svoja dva najbolja braniča, Fedora Tjutina i Nikite Nikitina, s 2:0 pobijedili domaću ekipu koja je ostala bez gola zahvaljujući sjajnom Steveu Masonu, koji je obranio njihova 33 udarca. Jacketsima je to bila tek 19 pobjeda u 64 utakmice, dok je Colorado pobjedom mogao maknuti Dallas s osmog mjesta konferencije, ali se ovako nalazi na desetoj poziciji iste.

Izravni dvoboj za doigravanje na Zapadu gdje još gotovo nijedna momčad nije sigurna, igrali su Phoenix Coyotesi i Calgary Flamesi. Gosti iz Alberte su uspjeli ostvariti pobjedu od 4:2 te prekinuti nepobjedivost "Kojota" od šest utakmica zaredom. Već u prvoj trećini su Cammalleri, Glencross i Jokinen zapečatili sudbinu Coyotesa, a do kraja ogleda je briljirao Miikka Kiprusoff, koji je na vratima gostiju obranio 29 udaraca. Povratak domaćih pokušali su u drugoj trećini režirati Raffi Torres i Michal Roszival koji su golovima smanjili vodstvo gostujuće ekipe. Međutim, 47 sekundi prije kraja je na prazan gol zabio Jarome Iginla i potvrdio pobjedu svog Calgaryja.

U svojevrsnom derbiju zapadne konferencije sastale su se prva i četvrta momčad lige, Vancouver i St Louis. Canucksi su kod kuće lakše od očekivanog s 2:0 pobijedili Bluese, a najviše im je u tome pomogao sjajni Roberto Luongo, koji je s 29 obrana ostvario svoj 58. shutout karijere. Za domaće su mrežu Briana Eliotta pogađali Alexandre Burrows i Chris Higgins u trećoj trećini. "Bluzeri" su izjednačeni po bodovima s Detroitom koji je sada drugi, ali imaju utakmicu više, dok su neprikosnoveni Canucksi i dalje najbolja momčad cjelokupne lige.

NHL liga, 1.3.2012.:
Boston – NJ Devils 4:3 (OT)
Montreal – Minnesota 5:4 (SO)
Philadelphia – NY Islanders 6:3
Carolina – NY Rangers 2:3
Winnipeg – Florida 7:0
Colorado – Columbus 0:2
Phoenix – Calgary 2:4
Vancouver – St Louis 2:0
San Jose – Buffalo 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!