Zimski sportovi

Slobodan pad Sharksa u večeri gostiju

Ivan Dominik • nedjelja, 04.03.2012.
Slobodan pad Sharksa u večeri gostiju

Večer gostiju je najbolji opis onoga što se u najpopularnijoj i najjačoj hokejaškoj ligi događalo tijekom noći sa subote na nedjelju. Od devet odigranih utakmica u obje konferencije čak je osam pobjeda otišlo na stranu gostujućih ekipa, a obraz domaćina obranili su Kingsi protiv Anaheima. Najzanimljivije je bilo u kanadskom derbiju gdje su palice ukrstili ekipe u borbi za doigravanje, Montreal i Toronto. Tampa i dalje napreduje zahvaljujući nevjerojatnom Stamkosu, Buffalo i Islandersi su iznenadili Canuckse i Bruinse, dok još uvijek loše rezultate nižu San Jose Sharksi.

U najvećem i najrazvijenijem gradu Kanade, Montrealu, odigran je još jedan derbi dviju momčadi iz Original six ere. Toronto Maple Leafsi su u četvrtom od pet zakazanih dvoboja protiv Canadiensa ove sezone ostvarili treću pobjedu i tako se približili toliko željenom doigravanju. Toronto je trenutno 12. u istočnoj konferenciji i zaostaje tri boda za zonom playoffa, dok su posrnuli Habsi nedavno pali na posljednje mjesto iste konferencije gdje i trenutno borave. Valja nadodati da je ova utakmica bila debi novog trenera Toronta, Randyja Carlylea, koji je nedavno u korist Brucea Boudreaua smijenjen s klupe Anaheima te njegova prva pobjeda na klupi Maple Leafsa.

Šestorka večeri

Pekka Rinne (NSH) 39 obrana, 40 udaraca, 97.5 posto
Brooks Orpik (PIT) 2 asistencije, 2 boda, +/-: 2
Alex Pietrangelo (STL) 2 asistencije, 2 boda, +/-: 1
Steven Stamkos (TBL) 2 gola, 2 boda
Mihail Grabovski (TOR) 2 gola, 1 asistencija, 3 boda
Rick Nash (CBJ) 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: 3

Sama utakmica je počela dobro za domaćine, Erik Cole je zabio sredinom prve trećine za 1:0, a ta je prednost stajala na semaforu sve do sedme minute druge trećine kada je izjednačio Matt Frattin. Preokret Leafsa je u trećoj trećini započeo i završio igrač utakmice Mihail Grabovski pogotkom za 2:1 gostiju. Bjeloruski je centar bio i asistent kod prvog gola svoje ekipe, a u posljednjoj minuti utakmice je svojim drugim golom zapečatio sudbinu Canadiensa i postavio konačnih 3:1. Gosti su u potpunost nadigrali domaćina čiji je vratar Carey Price skupio velikih 39 obrana, dok su igrači Montreala imali samo 22 udarca na cijelom susretu.

Tavares iznenadio Bruinse, Stamkos i dalje nezaustavljiv

Druge dvije utakmice koje su ranije odigrane na Istoku donijele su veliko iznenađenje Islandersa i važnu gostujuću pobjedu Lighteninga. NY Islandersi su u Bostonu napravili podvig i pobijedili s 3:2 drugo plasiranu ekipu konferencije. Izjednačena prva trećina je završila s 1:1 nakon kasnih golova Milana Lučića za domaće i jubilarnog desetog ovosezonskog zgoditka Josha Baileyja za Islese.

Druga je trećina odlučila susret jer je jedini gol završio na strani Bruinsa, a strijelac za momčad iz New Yorka bio je Matt Moulson. Sjajni i najbolji pojedinac gostiju, Evgenij Nabokov obranio je 32 udarca domaćih te bio prevaga u utakmici, međutim, sredinom posljednje trećine je u njegovoj mreži završio udarac Tylera Seguina. Kada se već ušlo u samu završnicu s izjednačenim rezultatom, pobjednički pogodak gostiju za 3:2 uspio je zabiti najbolji igrač Islandersa, John Tavares i tako dovršiti posao svoje ekipe.

Carolina Hurricanesi su ugostili momčad kojoj se ne smije više dogoditi kiks ako želi ući u doigravanje. Tampa je vrlo blizu playoffu, dok Canesi više i nemaju šansi. Gosti su u samom dvoboju uspjeli povesti i s pogotkom Tima Wallacea otići na prvi odmor s minimalnom prednošću. Međutim, igrači Caroline su u drugom periodu zabili tri vezana gola i doveli Tampu na rub ponora. Tada je na scenu stupio sjajni Steven Stamkos koji prvo zabija za 3:2, a nakon izjednačenja, koje je u trećoj trećini donio Teddy Purcell, svojim drugim pogotkom na utakmici u trećoj minuti produžetka Stamkos postavlja konačnih 4:3 svoje ekipe.

Gostima s Floride je ova pobjeda bila četvrta u nizu, a sedma u posljednjih deset utakmica, trenutno zaostaju samo dva boda za Winnipeg Jetsima, koji su osma ekipa Istoka, dok su Boltsi na desetoj poziciji. Stamkos je s dva nova gola došao do brojke od 47 golova, a ima i okruglih 80 bodova iz 65 utakmica kojima se izjednačio na vrhu ljestvice najboljih igrača lige s Evgenijem Malkinom, a i dalje je prvi topnik lige te najbolji u rubrici pobjedničkih golova ove sezone. Carolina je predzadnja momčad konferencije i davno se oprostila od doigravanja, a novi domaći poraz i nije neka velika novost.

Fleury zaustavio Avse, Miller Canuckse

Jedan od dva susreta na Zapadu koja su odigrana između momčadi iz obje konferencije bio je i ogled Pittsburgha i Colorada u Denveru. Domaći Avalanche će što prije željeti zaboraviti ovaj dvoboj jer su ih jaki Pensi nadigrali s visokih 5:1. S pet različitih strijelaca prevladao je kolektiv Penguinsa, a najbolji je pojedinac bio vratar Marc-Andre Fleury skupivši 36 obrana. Počasni gol je za domaćine zabio Matt Hunwick, ali nište im nije pomoglo jer je momčad iz Pittsburgha u velikom naletu, ustalila se na četvrtoj poziciji Istoka i ima pet pobjeda zaredom, dok je Colorado deseta ekipa Zapada s tri boda zaostatka za zonom doigravanja.

Buffalo Sabresi su se također približili na dva boda zaostatka od posljednjeg mjesta koje vodi u drugu fazu natjecanja. Treću pobjedu zaredom, a šestu u posljednjih deset utakmica ostvarili su Sabresi veliki podvigom u gostima kod Vancouver Canucksa. U efikasnoj utakmici je ekipa iz Buffala nadigrala prvu momčad lige s 5:3, a najviše se s dva gola kod gostiju istaknuo Finac Ville Leino. Pomogao je i vratar Ryan Miller s 32 obrane, dok je s druge strane Cory Schneider imao njih 20. Premda je za Canuckse prvi put za tu franšizu dva gola zabio David Booth, nisu domaćini njegovu dobru večer uspjeli iskoristiti pa su doživjeli tek 17. poraz u 66. utakmici sezone.

Rick Nash spojio dvije pobjede Columbusa, domaći poraz Florida Panthersa

Posljednja momčad lige, Columbus Blue Jacketsi, gotovo ni matematički na mogu ući u doigravanje pa su odlučili pomrsiti račune ekipama koje se za isto bore. Nakon trijumfa protiv Colorada prije par dana, drugu pobjedu zaredom ostvarili su Jacketsi protiv, u posljednje vrijeme vrlo dobrog, Phoenixa i to s visokih 5:2 u Arizoni. Igrač utakmice je bio Rick Nash, najveća zvijezda Columbusove momčadi, koji je uz dva gola ostvario i jednu asistenciju. Coyotesi su golovima Whitneyja i Korpikoskog uspjeli do kraja druge trećine anulirati prednost gostiju koju je stvorio Nash, no u posljednjih je 20 minuta Columbus nanizao tri zgoditka i iznenađujuće slavio.

Florida je također momčad koja vrlo lako može ostati bez doigravanja, premda se sada nalazi na trećoj poziciji Istoka. Drugi poraz u nizu doživjeli su Panthersi u svom Sunriseu protiv vrlo jakih Nashville Predatorsa, koje je i ovog puta predvodio finski vratar Pekka Rinne, skupivši pomalo nestvarnih 39 obrana. Jedini igrač domaćih koji je pak uspio poslati iza njegovih leđa bio je poljska pridošlica iz New York Rangersa, Wojtek Wolski. Međutim, s druge strane su za Predatorse zabijali Andrei Kosticin, Mike Fisher i David Legwand pa su gosti lako došli do pobjede od 3:1. Obje su momčadi unatoč ovoj utakmici ostale na svojim pozicijama, Florida je treća u istočnoj konferenciji, dok je Nashville peti u zapadnoj.

Sharksi i Ducksi sve više tonu

Momčad koja je do nedavno bila treća na Zapadu, San Jose Sharksi, trenutno se nalazi na sedmoj poziciji konferencije i to samo s bodom prednosti nad ekipama izvan zone koja vodi i playoff. Po četvrti put ove sezone su Sharksi poraženi od St Louis Bluesa, a ovog puta im se to dogodilo na domaćem ledu. Mizernih 19 udaraca domaćih nije bilo dovoljno za pobjedu nad četvrtom momčadi lige, premda je Torrey Mitchell uspio svladati Jaroslava Halaka. Međutim, ništa više nije mogla domaća ekipa kojoj su tri gola utrpali raspoloženi Bluzeri, kod kojih se najviše istaknuo T.J. Oshie.

Laku su pobjedu zabilježili LA Kingsi protiv Anaheim Ducksa, koji su sve udaljeniji od doigravanja i previše osciliraju. Do druge pobjede u nizu su Kingse predvodili bivši Flyersi, Jeff Carter s dva zgoditka i Mike Richards s tri asistencije. Kingsi su ta momčad koja prijeti Sharksima i Starsima na sedmom i osmom mjestu konferencije jer imaju samo bod manje od te dvije ekipe. Anaheimu do playoffa nedostaje velikih sedam bodova, a nastavak sezone će pokazati jesu li Ducksi spremni napraviti čudo.

NHL liga, 3.3.2012.:
Boston – NY Islanders 2:3
Montreal – Toronto 1:3
Carolina – Tampa Bay 3:4 (SO)
Florida – Nashville 1:3
Phoenix – Columbus 2:5
Colorado – Pittsburgh 1:5
Vancouver – Buffalo 3:5
LA Kings – Anaheim 4:2
San Jose – St Louis 1:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.03.2012. u 17:07
    Toronro je veći i razvijeniji od Montreala, tek toliko :)
    Obrisan korisnik