Košarka

Efes poražen u derbiju, Bogdanović odličan

Marko Domljanović • nedjelja, 04.03.2012.
Efes poražen u derbiju, Bogdanović odličan
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Najzvučniji susret 20. kola turskog košarkaškog prvenstva bio je sudar euroligaša Anadolu Efesa i Galatasaraya u kojem su na kraju do iznimno vrijedne pobjede došli gosti. Fenerbahče je uz novu odličnu partiju Bogdanovića stigao do pobjede kod Turk Telekoma, a Tofas je upisao domaći poraz od Banvita uz najslabiju partije Žuže još od listopada prošle godine.

Derbi kola između Anadolu Efesa i Galatasaraya bolje su otvorili domaćini koji na početku bježe na 10:2, ali Galatasaray malo kasnije uzvraća serijom 12:0 i prelazi u vodstvo koje je na kraju prve četvrtine iznosilo 18:19. Dobro izdanje gostiju nastavljeno je i u drugoj dionici tijekom koje njihova prednost polako, ali sigurno raste i na poluvremenu iznosi 34:43.

U trećoj četvrtini Efes je zaigrao nešto bolje i uspio malo smanjiti zaostatak pa se u posljednjih deset minuta ulazi s 52:58. U 36. minuti domaćini su se približili na samo 57:60, ali najprije Lakovič, a zatim i dvojac Gordon - Shipp odvode Galatasaray do pobjede od 65:74 kojom su Efesu nanijeli drugi uzastopni poraz.

Efesu poništena pobjeda

Utakmica 17. kola između Aliage Petkim i Anadolu Efesa poništena je na prigovor domaćina nakon jedne sudačke pogreške. Naime, Vujačiću je nakon pretrpljenog prekršaja ukazana pomoć što je značilo da je izašao iz igre i nije smio pucati slobodna bacanja, a kako je on to ipak učinio bez da su suci reagirali, žalba Aliage je uvažena. S obzirom da je susret završen rezultatom 72:76, bacanja su u završnici igrala veliku ulogu pa je repriza na rasporedu 15. ožujka.

Kod pobjednika je najbolji strijelac bio Shipp s 18 koševa, Gordon je dodao 16, a Lakovič 11. Lukša Andrić ostao je za nešto manje od 20 minuta na šest koševa, ali uz odličnih 11 skokova. Kod domaćina je najviše zabio Tunceri, 14 koševa, a Vujačić je dodao još 12. Stanko Barać je za nepunih sedam minuta upisao samo jedan poen.

Fenerbahče je u dramatičnoj završnici zadržao priključak za vrhom nakon pobjede kod Turk Telekoma. Vrlo izjednačeno prvo poluvrijeme završilo je rezultatom 34:37, ali domaćini u trećoj četvrtini preokreću stvari pa se u posljednju četvrtinu ušlo s 57:53. Fenerbahče brzo dostiže svoje protivnike i utakmica je potpuno izjednačena sve do same završnice gdje je Spahijina momčad pokazala više mirnoće i slavila 76:78.

Pobjednike je po broju koševa predvodio Bogdanović koji je unatoč samo jednoj trici iz sedam pokušaja završio utakmicu s 22 poena. Pratio ga je Preldžić s 14 koševa i sedam skokova, a Roko Ukić zabio je samo četiri poena uz dvije asistencije dok Marko Tomas nije nastupio. Kod domaćina je najviše zabio Washington koji se zaustavio na 16 ubačaja.

A domaći poraz Tofasa protiv Banvita označio je i kraj Žužine velike serije u kojoj je hrvatski centar na svakoj od posljednjih 14 utakmica upisivao dvoznamenkast broj koševa. Ovaj put odigrao je samo osam minuta i zabio četiri koša. Banvit je svoju pobjedu najavio već u prvom poluvremenu nakon kojeg je imao 32:44, ali Tofas se nije predavao i u završnici susreta stiže na samo 70:72. Ipak, nakon toga domaćini više ne postižu ni koša, a primaju ih šest pa na kraju gosti dolaze do nove pobjede.

Pobjednike je sa 16 koševa i šest skokova predvodio Simmons, a dva manje zabio je Davis Jr. koji je također imao šest skokova. Kod Tofasa je najbolji bio Nichols s 13 poena.

TBL, 20. kolo:
Antalya - Aliaga Petkim 75:80
Trabzonspor - Olin Edirne 71:69
Tofas - Banvit 70:78
Bandirma Kirmizi - Erdemir 69:73
Pinar Karsiyaka - Hacettepe Univ. 100:76
Bešiktaš - Mersin 105:84
Turk Telekom - Fenerbahče 76:78
Anadolu Efes - Galatasaray 65:74

Tablica: 1. Bešiktaš 15-5, 2. Galatasaray 16-3, 3. Banvit 15-4, 4. Anadolu Efes 15-4, 5. Fenerbahče Ülker 14-6...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!