Zimski sportovi

Sharksi ispali iz zone doigravanja

Ivan Dominik • nedjelja, 11.03.2012.
Sharksi ispali iz zone doigravanja

Čak 11 utakmica odigrano je u najjačoj ligi svijeta u hokeju u večeri sa subote na nedjelju. Najbolja momčad lige, St Louis, uspjela se novom pobjedom odvojiti na nekoliko bodova prednosti naspram suparnika koji ga pokušavaju uloviti. Washington je spojio dvije pobjede te se ustalio na osmom mjestu Istoka, dok je u borbi za doigravanje na drugoj strani kontinenta posustao San Jose te je pao na deveto mjesto konferencije, a osmi je sada Colorado. Montreal je iznenadio Vancouver, a Carolina Tampu, dok su i dalje u padu forme nedavno neprikosnoveni Detroit Red Wingsi.

Večer u NHL-u počela je naravno s utakmicama u istočnoj konferenciji, a najzanimljivija od njih pet bila je u Bostonu. Aktualni prvaci Bruinsi dočekali su momčad iz glavnog grada SAD-a, koja se u posljednje vrijeme diže u formi nakon što je imala katastrofalne rezultate tijekom cijele sezone s obzirom na očekivanja. Međutim, Capitalsi su iznenađujuće poveli i bolje ušli u samu utakmicu te ju vrlo rano počeli kontrolirati.

Šestorka večeri

Mike Smith (PHX) – 42 obrane, 100 posto
Erik Karlsson (OTT) – 2 gola, 2 boda, +/-: 1
Marek Zidlicky (NJD) – 1 gol, 1 bod, +/-: 1
Erik Cole (MTL) – 2 gola, 2 boda
Jeff Skinner (CAR) – 2 gola, 2 boda
Andrei Kosticin (NSH) – 2 gola, 2 boda

U prvoj trećini su za Washington poentirali Aleksandar Semin i Matt Hendricks, a Bruinse je u utakmicu vratio Milan Lučić pogotkom šest sekundi prije kraja perioda. Istim rezultatom, 2:1, Capsi su dobili i drugu trećinu, strijelci su bili Beagle i Laich, dok je domaćima nadu dao Brad Marchand. U trećih 20 minuta je poraz uspio samo ublažiti branič Johnny Boychuk, no njegov je gol došao prekasno za drugo plasiranu ekipu Istoka.

Washington se ovom pobjedom učvrstio na osmom mjestu te konferencije s dva boda više od Buffala i Winnipega i utakmicom manje, dok Florida, vodeća momčad divizije Southeast, ima bod više što znači da nije nedostižno ni treće mjesto istočne konferencije. No, ono što je možda i važnije od dva osvojena boda u gostujućoj pobjedi 4:3 jest rast samopouzdanja i igre, jer Capitalsima još uvijek nedostaje Nicklas Backstrom.

Domaći porazi kanadskih ekipa na Istoku

Philadelphia Flyersi došli su u Toronto na megdan Maple Leafsima, koji su posrnuli u borbi za doigravanje nakon što su imali fantastičan ulazak u sezonu. U vrlo tvrdoj, neefikasnoj i ne baš dobroj utakmici u kojoj su protagonisti bili vratari, a ne strijelci, domaći su poraženi po sedmi put u posljednjih deset nastupa. Ovaj put je za njih koban bio ruski vratar Ilja Brizgalov, koji je obranivši svih 29 udaraca Torontovih igrača ostvario shutout.

Isti je uspjeh u 65 minuta igre polučio i domaći vratar Gustavsson s 28 obrana, no pokleknuo je u raspucavanju gdje je iskusniji Rus bio uspješniji. Utakmica je, dakle, odlučena nakon izvođenja penala, a jedini igrač koji je uspio svladati protivničkog vratar bio je iz redova Flyersa. Najbolji asistent lige, Claude Giroux, pogodio je fantastičnim potezom mrežu mladog Šveđenina na vratima domaćih u drugoj seriji, dok su se svi ostali ispromašivali te tako donio petu pobjedu zaredom svojoj momčadi. Tako je Philly slavio s 1:0, ostao je peti na Istoku, a Leafsi su trenutno 12. s velikih šest bodova zaostatka za zonom doigravanja.

Veliki uspjeh, a i iznenađenje napravili su, u posljednje vrijeme fantastični, Buffalo Sabresi svladavši Ottawu u gostima. Naravno, na krilima fenomenalnog vratara Ryana Millera, koji je skupio 33 obrane Sabresi su uspjeli doći do oba boda pobjedom u raspucavanju. Ottawa je tri puta vodila, a gosti su se sva tri puta uspješno vraćali pa je regularni dio završio 3:3 golovima Condre i Karlssona (2) kod domaćina te Ennisa, Gerbea i Marcusa Foligna s druge strane.

Shootout je odlučio pobjednika nakon što je Miller zaustavio dva pokušaja domaćih, a novopečeni je vratar Ottawe, Ben Bishop, bio uspješan samo protiv Brada Boyesa. Pobjedu je gostima donio Tyler Ennis pogotkom u posljednjoj seriji te je tako svoj klub ostavio u borbi za doigravanje jer je Buffalo sada deseti s dva boda zaostatka za prvom osmorkom. Senatorsi su već dulje vremena sedmi i sigurno će u playoff, no pitanje je s koje pozicije jer su se već opasno približili drugo plasiranim Bruinsima.

Iznenađenje Caroline na Floridi, Devilsi uspješni u gostima

Uskoro Crosbyjev povratak?

Najbolji hokejaš današnjice i član Pittsburgh Penguinsa, Sidney Crosby oporavio se od ozljede te je spreman za nove izazove. Spekulira se već danima o njegovu povratku na led, a to bi se trebalo dogoditi već idući tjedan. Sam je komentirao mogućnost igranja protiv NY Rangersa narednog četvrtka: ''Ako išta, veličina utakmice kakva će biti ova u četvrtak, čini vas još više usredotočenim. Morate biti do kraja spremni, to nije utakmica u koju možete ući samo da bi vidjeli kako se osjećate jer su takve utakmice vrlo važne. Moram biti siguran da sam spreman i moram biti odgovoran na ledu''.

Treću pobjedu zaredom ostvarili su New Jersey Devilsi u gostima kod NY Islandersa u utakmici s uzbudljivom završnicom. Tek u 47. minuti je zabijen prvi gol, a on je bio djelo Johna Tavaresa za Islanderse, koji su tada bili vrlo blizu pobjedi. Međutim, gosti se nisu predali pa su s dva kasna pogotka okrenuli rezultat i slavili s 2:1.

Izjednačio je David Clarkson nepune dvije minute prije kraja, a samo 14 sekundi poslije njega, mrežu Nilssona zatresao je i češki bek te zimsko pojačanje momčadi iz Newarka, Marek Zidlicky, koji je tako postao i junak utakmice. Devilsi su ostali šesti na Istoku, a u istoj konferenciji su Islesi odavno izvan borbe za doigravanje, odnosno na predzadnjem mjestu iste konferencije.

Veliki i iznenađujući poraz doživjela je momčad Tampe na domaćem ledu porazom od momčadi koja se već oprostila od doigravanja, Caroline Hurricanesa. Nakon efikasne i izjednačene prve trećine te drugih 20 minuta u kojima golova nije bilo, Canese su do pobjede odveli Jeff Skinner i Chad LaRose s dva gola u posljednjih 15-ak minuta dvoboja.

Odlični mladi centar Skinner je dva puta zabijao za pobjedu 4:2 svoje ekipe, a u redovima Lighteninga niti jedan bod nije ostvario Steven Stamkos, trenutno najbolji igrač lige. Tampa je s pet golova manje od potrebnog za zonu doigravanja na 11. mjestu istočne konferencije, a Carolina je dvije pozicije niže plasirana i odavno nije u konkurenciji za ulazak u playoff.

Veliki uspjesi Colorada i St Louisa

Denver je dočekao momčad Edmonton Oilersa koja je već izgubila svaku šansu za doigravanje, no to nije slučaj kod domaće ekipe Avalanchea. U teškoj i zanimljivoj utakmici su prvo poveli Oilersi, a na kraju su jedva ''iščupali'' bod jer su domaćini dvama pogocima u drugoj trećini okrenuli rezultat. Na kraju je bilo 2:2, pa se moralo i u raspucavanje. Dvije prve ''violine'' te utakmice bili su domaći vratar Semjon Varlamov s 28 obrana i gostujući centar Jordan Eberle s dvije asistencije.

No, u raspucavanju je uspješniji bio ruski vratar, koji je obranio udarce Eberlea i Sama Gagnera, dok su za Colorado zabijali, u ovoj utakmici vrlo dobar, i iskusni Čeh, Milan Hejduk te Peter Mueller. Colorado je s ovom pobjedom od 3:2 i nova dva boda došao u zonu doigravanja, odnosno osmo mjesto s minimalnom prednošću nad svojim suparnicima, ali i nekoliko utakmica više. Edmonton je pretposljednja momčad cijele lige, a ujedno i konferencije jer je od njih lošiji samo Columbus.

Najlakši posao minule večeri imali su St Louis Bluesi koji su kod kuće ukrstili palice sa slabašnim Columbusom. U susretu prve i posljednje momčadi lige, a i zapadne konferencije, bez problema su bodove odnijeli Bluesi. Domaća je ekipa s glatkih 4:1 svladala Jacketse, do pobjede su ih svojim golovima vodili Perron, Stewart, Oshie i Pietrangelo, odličan je bio i kapetan David Backes, dok je za goste počasni pogodak zabio Cam Atkinson.

Bluesi su ovom pobjedom ostvarili dobar rezultat što se tiče ligaške ljestvice jer su se učvrstili kao vodeća ekipa s tri boda prednosti nad sljedećim pratiteljem. Bila je to i četvrta pobjeda zaredom Bluzera te osma u posljednjih deset ogleda. Jacketsi su i dalje posljednji te čekaju završetak sezone kako bi krenuli u novi početak.

Nashville nadjačao Wingse, Starsi u velikom naletu

Momčad Nashville Predatorsa je peta ekipa Zapada i nalazi se u lovu na četvrte Red Wingse. Stoga je njihov dvoboj bio s razlogom dugo očekivan, a i zanimljiv. Premda je Detroit imao čak 17 udaraca više, domaća je ekipa vodila tijekom cijele utakmice i nije ispuštala svoju rezultatsku prednost. Odlično su surađivala braća Kosticin kod domaće ekipe, Andrei je dva puta zabio za domaće na dvije asistencije brata Sergeja, dok je treći gol bio djelo Patrica Hornqvista.

Predatorsi su pobijedili s 3:2, a pogoci Millera i Abdelkadera nisu pomogli gostujućem klubu da izvuče pozitivan rezultat. Poznato je da Nashville krasi izuzetno dobar kolektiv, a demonstracija toga je bila i sinoć jer su briljirali i David Legwand s tri asistencije te naravno golman Pekka Rinne s čak 35 obrana. Ove dvije ekipe razdvaja četiri boda, doigravanje će sigurno vidjeti, a Nashville ima i utakmicu manje.

Nezaustavljivi su u posljednje vrijeme postali Dallas Starsi. Drugi poraz zaredom nanijeli su Anaheimu, a sebi osigurali petu pobjedu zaredom i ujedno devetu u zadnjih deset utakmica. Dobra vijest za Dallas je u toj utakmici bio povratak kapetana Brendena Morrowa inače kanadskog reprezentativca, koji se sa stilom vratio na domaći led te zabio prvi gol svoje ekipe u drugoj trećini s igračem više.

Dallas je slavio s 2:0, a o igri Ducksa najviše govori činjenica da im je najbolji igrač na ledu bio švicarski vratar Jonas Hiller, koji s 21 obranom nije dozvolio katastrofu svog kluba. Drugi gol je za domaće zabio Michael Ryder te tako dovršio posao Starsa, koji su treći na Zapadu. Anaheim je ispao iz utrke za playoff jer zaostaje osam bodova za osmim Coloradom i trenutno je 13. momčad zapadne konferencije.

San Jose i dalje pada, Montreal iznenadio Canuckse

San Jose Sharksi, momčad koja je bila u svim doigravanjima u posljednjih 12 sezona ispala je iz zone istog te se sada nalazi na devetoj poziciji Zapada s bodom manje od Avsa, ali i s čak tri utakmice manje. Ekipa koja naslov nije osvojila u tih posljednjih 12 doigravanja igrala je svake godine vrlo dobro u playoffu još od 1997 godine kada su draftirali Patricka Marleaua, koji je još uvijek član tog kluba. U sinoćnjem su susretu teško stradali izgubivši s 3:0 od Phoenixa, premda su uputili čak 42 udarca na vrata Mikea Smitha.

No golman Coyotesa je sve pokušaje gostiju uspio zaustaviti te je tako svojim suigračima omogućio da tri puta matiraju njegovog kolegu Anttija Niemija. S ova dva boda su Yotesi ostali sedmi u konferenciji u lovu na Dallas koji predvodi diviziju Pacific, dok će se Sharksi morati dobro namučiti kako bi po 13. put zaredom pokušali doći do Stanley Cupa.

U posljednjoj, 11. utakmici večeri je Vancouver dočekao posljednje plasiranu momčad Istoka, Montreal Canadiense. U ljutom su kanadskom derbiju gosti iznenađujuće s 4:1 nadvisili domaću momčad. Habsi su do slavlja došli kasno u trećoj trećini jer u prvoj golova nije bilo, a u drugoj su zabijali Kesler kod domaćih te Geoffrion za goste. P.K. Subban i dvaput Erik Cole odveli su svojim golovima Montreal do visoke pobjede i drugog trijumfa u nizu. Odličan je kod gostiju bio i vratar Carey Price sa zaustavljena 32 udarca igrača Canucksa, koji su ostali druga momčad lige i Zapadne konferencije.

NHL, subota, 10.3.2012.:
Boston - Washington 3:4
Colorado - Edmonton 3:2 (SO)
Toronto - Philadelphia 0:1 (SO)
Ottawa - Buffalo 3:4 (SO)
NY Islanders - NJ Devils 1:2
Tampa Bay - Carolina 2:4
St Louis - Columbus 4:1
Nashville - Detroit 3:2
Dallas - Anaheim 2:0
Phoenix - San Jose 3:0
Vancouver - Montreal 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.03.2012. u 12:09
    Čini li se to meni ili je ovo zaista neka revolucija u pisanju o NHL-u? Šestorka večeri, više od jednog video sažetka, do tri puta veći članak, detaljnije pisanje o svakoj tekmi... Bravo, samo tako nastavite!
    Obrisan korisnik