Rukomet

Červar: "Ne vrijede za sve isti uvjeti"

Zvonka Keliš • nedjelja, 11.03.2012.
Červar: "Ne vrijede za sve isti uvjeti"
Foto: Davor Sajko

Rukometaši Metalurga u Varaždin su stigli desetkovani, naime, kako i sam trener Červar kaže, u Skoplju vlada prava mala bolnica. Međutim, unatoč porazu Červar je pronašao razlog za zadovoljstvo ekipom koja se suprotstavila Zagrebašima. Ono što, pak, najviše muči hrvatskog stratega jest lošija organizacija same Regionalne lige, kao i činjenica da za sve klubove ne vrijede isti uvjeti.

Momčad Metalurga u Varaždin je stigla bez gotovo cijele prve postave, no 14 igrača koje je trofejni hrvatski trener Lino Červar poveo sa sobom na kraju su ipak namučili rukometaše Zagreba: "Imamo pravu malu bolnicu na kraju grada, no iako u Varaždinu nema naše prve postave, s ovim sastavom s kojim smo došli moram, unatoč porazu, biti i zadovoljan", započeo je Červar te je nadodao: "Žao mi je samo što se ova utakmica odigrala sada jer sam tražio, što bi po meni bilo pametnije, da se ona odgodi te da je odigramo kada obje momčadi budu kompletne. Međutim, što je tu je."

Najdalje, najteže

Zbog činjenice kako je Metalurg u možda i najtežoj situaciji u SEHA ligi kako zbog daljine tako i sada zbog povreda igrača, trener Červar ne može biti sretan izostankom razumijevanja za njegovu momčad: "Metalurgu je u SEHA ligi najteže, naime, najdalje smo, a kao i Zagreb igramo na dva kolosijeka, igramo i u Ligi prvaka i u Regionalnoj ligi. Stoga smatram kako je za nas trebalo postojati više razumijevanja jer ovako gust raspored nije dobar, a zbog njega su stigle i sve ove povrede."

Prvi od tri u nizu susreta ovih momčadi završio je pobjedom Zagrebaša, no prevladale su impresije kako su se obje ekipe zapravo koncentrirale na ono što slijedi, a to su susreti osmine finala Lige prvaka: "Današnji susret moramo zaboraviti iako je bilo nekoliko dobrih trenutaka te se sada moramo okrenuti i posvetiti narednoj utakmici, a to je novi dvoboj sa Zagrebom već sljedeće nedjelje u Skoplju."

"Znam da nam neće biti lako, svjesni smo njihove snage, naime, dugo sam godina bio trener Zagreba tako da znam da je Zagreb favorit, no mi ćemo dati sve od sebe da im se u Skoplju pokušamo oduprijeti", dodao je Červar.

Različiti uvjeti

Ono što ipak u ovom trenutku najviše muči hrvatskog stratega na radu u Makedoniji jest činjenica da sve momčadi u Regionalnoj ligi nemaju iste uvjete: "Žalosti me da u SEHA ligi nemamo svi iste uvjete, naime, nelogično je da mi u šest dana igramo četiri utakmice, a da Zagreb u 12 dana eventualno odigra jednu utakmicu. Međutim, to se nije prvi puta dogodilo te se u Regionalnoj ligi to ne bi smjelo događati."

"Da se samo malo više vodila brigu o svemu ni ždrijeb ni raspored u Regionalnoj ligi nama ne bi bili ovako naporni. Ne znam kako su nam slagali ove utakmice, no sigurno je kako je najispravnije da svi imamo iste uvjete, tada je to potpuno sportski", kazao je Červar.

Dodao je Červar i kako je gust raspored doveo i do ovakvog zdravstvenog stanja u redovima Metalurga budući da njegovi igrači nisu naučeni na toliki broj jakih susreta: "Žao mi je što je veliki broj utakmica doveo do toga da su mi igrači ozlijeđeni budući da oni nisu naučeni da svaki tjedan igraju po dvije jake utakmice i k tome putuju. Inače je Metalurg imao samo derbi s Vardarom, dakle, četiri prave utakmice godišnje, a sada je to drugačije i nije bilo razumijevanja za nas. Međutim, iz svoje kože ne možemo te sada moramo skupiti snage, nadati se oporavku ozlijeđenih igrača te njihovoj pomoći, te se Zagrebu moramo suprotstaviti na najbolji mogući način već u utakmici u Skoplju."

Iako muku muči s problemima u organizaciji same Regionalne lige, Červar je pronaša o pozitivne stvari u SEHA ligi: "Što se tiče više pravih utakmica za igrače, s obzirom da su nam nacionalna prvenstva zapravo heterogena jer imamo dvije jake ekipe, dok su ostale slabije, SEHA liga jest itekako dobra. To je dakle pozitivna strana ove priče. Međutim, ne bi se smjele raditi pogreške po pitanju organizacije. Uvjeti bi trebali biti za sve isti, naime, ova nam se situacija ne događa prvi puta, imali smo prošli mjesec u deset dana pet utakmica koje su uključivale putovanja u Poljsku i Sloveniju tako da je to pogreška same organizacije na našu štetu."

Makedonsko rukometno ludilo

Makedonija posljednjih mjeseci uistinu uživa u odličnim nastupima svoje reprezentacije, ali i klubova koji su postigli uistinu mnogo na području Europe, a nadaju se i kako će po prvi puta u povijesti zaigrati i na Olimpijskim igrama: "Ove smo godine napravili izuzetno mnogo u makedonskom rukometu, pogledajmo činjenicu da je Hrvatska treća u Europi, dok je mala zemlja poput Makedonije peta, a imamo i ekipu u Top 16 u Ligi prvaka. Makedonski je rukomet u velikom uzletu te za njega vlada veliki interes. Makedoncima je sport i genetski prirođen tako da je sada u Makedoniji rukometna euforija, a vjerujem da će i Makedonija ove godine po prvi puta otići i na Olimpijske igre", izjavio je Červar.

"U Švedskoj je već sada rasprodano šest tisuća karata za kvalifikacije za OI na kojima, dakako, nastupaju Makedonci. To je rezultat toga da je dvorana u Skoplju za susret Metalurga i Zagreba bila rasprodana u svega dva sata, no dvorana je bila krcata i u svim ostalim dvobojima Lige prvaka. To je znak da smo u uzletu, da smo mnogo napravili za ovako jedno kratko vrijeme te da protiv Zagreba moramo dati sve od sebe kako bismo ih pobijedili", za kraj je kazao bivši hrvatski izbornik, ali i bivši trener CO Zagreba, Lino Červar.

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • filipzok16.03.2012. u 07:42
    Nikako ih ne smijemo potcijeniti.
    filipzok
  • Obrisan korisnik11.03.2012. u 21:27
    ""Ove smo godine napravili izuzetno mnogo u makedonskom rukometu, pogledajmo činjenicu da je Hrvatska treća u Europi, dok je mala zemlja poput Makedonije peta" Šta ovaj priča,koliko poznajem geografiju Hrvatska je također mala zemlja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2012. u 19:33
    na koje priče???? A šta je Červar rekao, što nije istina??'
    Obrisan korisnik
  • zovche11.03.2012. u 19:24
    sve je to spletka i male varke i igrice prije onog pravoga u ligi prvaka... smatram da smo toliko bolji od njih da ne bi smjeli propustiti, ali bez obzira nadam se da nece nasi pasti na te price vec dati sve od sebe na terenu...
    zovche