Ostali sportovi

Svijet promatra. Gdje će Manning?

Piše:Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 12.03.2012.
Svijet promatra. Gdje će Manning?
Foto: Tomislav Pacak

Peyton Manning, ponajbolji dodavač u povijesti NFL-a, postao je vjerojatno i najzvučniji slobodni igrač otkada je ove lige. Iako ga je ozljeda prošle sezone držala van terena, njegove vještine i životopis dovoljan su razlog da se za njega potuče velik broj momčadi. Koga će Manning izabrati?

Ranije ovog mjeseca 35-godišnji Peyton Manning postao je slobodan igrač nakon što su ga Indianapolis Coltsi otpustili.

Coltsi imaju prvi izbor na ovogodišnjem draftu i odlučili su se okrenuti budućnosti. Manning, koji se još uvijek oporavlja od operacija vrata, krenuo je tako u potragu za novom momčadi.

1998. tadašnji generalni menadžer Coltsa, Bill Polian, izabrao je Manninga na draftu. Bila je to odluka koja je u potpunosti izmijenila budućnost te organizacije i preporodila je. Nedavno je ispričao kako je Manning tada došao na sastanak i izvadio svoju listu pitanja za njih. To je Poliana oduševilo, a svima pokazalo da se radi o iznimno temeljitom mladiću. Ni u 2012. Manning svoju odluku neće prepustiti slučaju.

Redskinsi i Jetsi odustali

Washington Redskinsi i NY Jetsi bili su jedni od zainteresiranih za Manninga. Trener Mike Shanahan ulazi u svoju treću godinu mandata u glavnom gradu SAD-a. Prošle godine riskirao je s dodavačima Grossmanom i Beckom. Opekao se i završio s lošijim omjerom nego u svojoj prvoj godini. Iako su postojale naznake da je vlasnik Redskinsa, Dan Snyder, itekako zainteresiran za Manninga, momčad iz Washingtona se ubrzo povukla.

Postalo je jasno da Manning ne namjerava izabrati Washington. Jedan od razloga je vrlo vjerojatno i činjenica da njegov mlađi brat Eli igra u toj diviziji. Redskinsi su to brzo shvatili i okrenuli se draftu u travnju. Žele dodavača pa su se zato u razmjeni sa St. Louis Ramsima dokopali do drugog mjesta na draftu. Očekuje se da će izabrati osvajača Heismanovog trofeja, dodavača Roberta Griffina III.

Jetsi su također brzo shvatili da im se Manning ne namjerava pridružiti. Ponovno se spominje Eli koji također igra u New Yorku i to za Giantse. Neki tvrde i da Manning ne želi biti dio cirkusa koji se stvorio oko Jetsa i njihovog trenera Rexa Ryana. Oni su zatim veoma brzo produžili suradnju sa svojim dodavačem Markom Sanchezom, jako kritiziranim QB-em, s kojim su produžili za nove tri godine. Ostale su mu još dvije prema njegovom aktualnom ugovoru.

Posjet Denveru. Umjesto Tebowa?

Manning svoje vrijeme provodi u Miamiju gdje trenira i gdje radi na jačanju svoje desne ruke. Istog dana kada je objavljen njegov odlazak iz Indianapolisa, krenuo je i medijski cirkus pa ga novinari prate u stopu dok posjećuje momčadi za koje je zainteresiran, a televizijske kuće sate i sate posvećuju razvoju situacije.

Jedan od "prosaca" su i Denver Broncosi. Momčad koja je prošle godine neočekivano ušla u doigravanje i u kojoj se kao startni QB nametnuo polarizirajući Tim Tebow. Potpredsjednik i bivši NFL dodavač, John Elway, još nije uvjeren da je Tebow njihova budućnost, a priliku da ugrabi Manninga ne želi propustiti. On ih je posjetio u petak i proveo popodne u razgovoru i druženju s vodstvom momčadi.

Ni Manning ni zainteresirane strane još nisu dale nikakve konkretne izjave. 13. ožujka otvara se prijelazni rok u NFL-u. Kompletna Liga gleda u Manninga čija će odluka bez sumnje uzrokovati domino efekt, utjecati na cijeli niz odluka i u bitnom utjecati na krvnu sliku NFL tržnice.

Odlazak u Arizonu kod Cardinalsa

Nakon Denvera Manning je odletio u Arizonu gdje su ga ugostili Cardinalsi. Proveo je preko šest sati u razgovoru s trenerom Kenom Whisenhuntom s kojim se već otprije poznaje, članom uprave Michaelom Bidwillom i ostatkom rukovodstva.

Jedna od glavnih uzdanica Cardinalsa je njihov krilni hvatač Larry Fitzgerald koji se nastavlja nametati kao ponajbolji u NFL-u. I on se pojavio na sastanku, a ranije je i javno dao svoju podršku njegovom dovođenju. Cardinalsi su, u potrazi za pravim rješenjem na toj poziciji, još prošle sezone doveli Kevina Kolba kojem 17. ožujka moraju isplatiti bonus od sedam milijuna dolara ako ga do tada ne otpuste.

Plus je i zatvoreni stadion u kakvom je Manning i do sada igrao. U obzir stoga treba uzeti i klimu u kojoj će Manning igrati jer je u svojoj karijeri navikao bacati u zatvorenom i kontroliranom okruženju bez prevelikih vanjskih utjecaja.

Miami Dolphinsi također u igri

Očekuje se i kako će Manning porazgovarati s upravom Miami Dolphinsa koji su također izrazili želju da ga dovedu. Dolphinsi su prošle godine imali dosta problema s dodavačem. Dolazak Manninga bilo bi veliko pojačanje i velika pomoć za talentiranog hvatača Brandona Marshalla. Ukoliko probijač Reggie Bush ponovi rezultat iz 2011. Miami bi mogao imati poprilično opasan napad.

Većina analitičara tvrdi da novac neće igrati glavnu ulogu za Manninga. Momčadi imaju na umu da je Manning četiri puta operirao vrat pa neki očekuju kako će ugovor biti vezan uz njegove nastupe na terenu i njegov igrački učinak. Svima je jasno kako Manning prije svega želi doći u momčad koja je ozbiljniji kandidat za naslov i čije je vlasništvo ambiciozno i okrenuto prema Super Bowlu.

Imaju li prednost momčadi iz AFC konferencije, s obzirom da Eli Manning igra u NFC-u? Već je jasno da Manning ne želi u diviziju NFC East gdje mu igra brat. Odlazak kod Cardinalsa u NFC West, koja je na glasu kao iznimno slaba, olakšao bi mu put do doigravanja. Imaju li Dolphinsi prednost zbog toga što je Manning u Miamiju kao kod kuće? Što će Broncosi s Tebowom ukoliko im se Manning odluči priključiti?

Nakon posjeta Denveru i Arizoni, Manning se u Miamiju želi vratiti svom rasporedu treninga i rehabilitacije te odraditi zakazani zdravstveni pregled. Nije poznato hoće li posjetiti još pokoju NFL momčad, iako određeni novinari najavljuju da je turneja gotova.

Traže ga i Tennessee Titansi

Za sada je više pitanja nego odgovora. Jasno je samo da dolazak Manninga sretnu organizaciju automatski pretvara u kandidata za naslov. Jedno od najvećih upitnika je Manningova fizička sprema i status njegove ozljede. Izvori bliski njegovom kampu tvrde da Manning radi i baca odlično. Nedavno je i objavljen jedan kratki video u kojem Manning trenira i izgleda veoma dobro?

Generalni menadžeri moraju odvagnuti. Hoće li zamoliti Manninga da baca ili će se osloniti na svoje doktore i liječničku dokumentaciju koju će im dostaviti Coltsi?

Specijalisti upoznati sa slučajem tvrde kako sam vrat više i nije problem već su to živci koji utječu na snagu njegove desne ruke. Naglašavaju da će Manning proći sistematski i da su doktori blagoslovili njegov povratak u NFL.

Svi su složni i da je Manning na 80% snage bolji od 95% drugih dodavača na vrhuncu svojih mogućnosti.

Bivši dodavač Coltsa sveučilište je pohađao u Nashvilleu. Igrao je za Tennessee, a upravo su Titansi nedavno i javno pokazali interes. Vlasnik Bud Adams kontaktirao je Manningovog agenta i zatražio za sastanak. To nije uspjelo Kansas City Chiefsima i Seattle Seahawksima.

Radi se o dodavaču koji je bio de facto koordinator svog napada u Indianapolisu. Cardinalsi su s još jednim veteranom, Kurtom Warnerom, već dokazali kako su spremni prilagoditi svoj napad njegovim snagama. Manning će sigurno proanalizirati i napadački sistem u koji ulazi te odabrati onaj u kojem osjeća da može napraviti najviše.

Očekuje se kako će tijekom ovog tjedna donijeti odluku. U njegovih 13 NFL sezona nametnuo se kao igrač koji ne pati od medijske pompe i za vjerovati je da odluku želi donijeti što prije kako bi se mogao u miru okrenuti pripremi nove sezone.

Dok Manning važe, svijet s nestrpljenjem promatra.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.03.2012. u 14:27
    Odjednom puno stručnjaka za NFL u Hrvatskoj.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2012. u 00:50
    Ma ne Ice Man, i Tebow je bolji od njega.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 22:52
    meni je bolji elway sa 2 L
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 22:49
    ako mislis da je Favre a ne FARVE bolji od Manninga, ti ne razumijes ovaj sport
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 22:02
    ice man, mora da je kolektivno ludilo onda obuzelo sve one koji su dali svoj glas za njega kao regular season mvpa i to ukupno 4 puta, više nego ijednog igrača sa tvoje liste
    Obrisan korisnik