Nogomet

"Nabrijani" Chelsea prijeti Cityju

Sportnet • petak, 16.03.2012.
"Nabrijani" Chelsea prijeti Cityju
Foto: EPA

Na krilima velikih europskih uspjeha Chelsea će zaigrati protiv Cityja, Athletic Bilbao protiv Valencije, Bayern protiv Herthe...

29. kolo Premier lige igrat će se, uvjetno rečeno, u dva dijela zbog nastupa premierligaša u četvrtfinalu FA kupa koji su na rasporedu tijekom vikenda. U prethodnom kolu došlo je do smjene na vrhu, a Manchester United, koji je ispao i iz Europske lige, može se koncentrirati isključivo na prvenstvo i utrku sa Cityjem. Prva postaja na tom putu bit će za Vragove Wolverhamtpon, pretposljednja momčad lige, kojoj će to biti prva utakmica od tri uzastopne domaće u kojima će se ogledati s tri najbolje plasirane ekipe.

Ako Unitedu pođe za rukom što namjerava, do srijede bi imao četiri boda prednosti pred Cityjem koji tada igra derbi kola s Chelseajem. Građani su u lošem nizu, poraženi su od Swanseaja, ispali su od Sportinga u Europskoj ligi, a Chelsea se diže nakon promjene trenera i na Etihadu će biti ugrožen savršeni Cityjev niz.

Arsenal će prijetiti Tottenhamu preotimanjem treće pozicije iako su u ovom kolu Spursi u nešto boljoj poziciji jer dočekuju Stoke City, dok je Topnici u posjet Jelavićevu Evertonu koji prije toga mora odigrati za sebe iznimno važan susret FA kupa.

Poslije izuzetno uspješnog europskog tjedna, pred nogometašima iz Španjolske je 28. kolo Primere. Čak pet klubova dospjelo je u četvrtfinala europskih kupova, Real i Barca u Ligi prvaka, a madridski Atletico te Athletic Bilbao i Valencia u Europskoj ligi. Posljednje dvije spomenute momčadi sučelit će se u nedjeljnom derbiju kola u Bilbau. Baski, koji u zadnja dva mjeseca igraju možda i najljepši nogomet u ligi, će nakon trijumfa nad Manchester Unitedom puni samopouzdanja dočekati trećeplasiranu momčad prvenstva. Athleticu je potrebna pobjeda kako bi se priključio borbi za pozicije koje vode u Ligu prvaka, ali pitat će se nešto i Valenciju, koja sigurno ne želi dopustiti konkurenciji da joj se dodatno približi.

Malaga se s tri uzastopne pobjede popela na četvrto mjesto na ljestvici, ali teško je očekivati da će na Santiago Bernabeu u nedjelju nastaviti s uspjesima. Real je uvjerljivo prvi s deset bodova prednosti ispred Barcelone, a momci s juga države upravo u toj činjenici vide svoju priliku i nadaju se opuštanju Madriđana. Dan ranije će Barcelona na putovanje u Sevillu. Andalužani su prošli tjedan neočekivano izgubili od Sportinga, a europski prvak svakako nije netko protiv koga Rakitićeva momčad može unaprijed računati na bodove. Dobra vijest je da se hrvatski reprezentativac u posljednjih nekoliko susreta ustalio u startnoj postavi Seville. S druge strane, loša vijest za domaćine je nevjerojatan Messijev niz od 16 pogodaka u zadnjih šest utakmica.

Zanimljive bi trebale biti i preostale dvije nedjeljne utakmice. Atletico Madrid je u prethodnih sedam dana upisao tri pobjede te u velikoj formi putuje na Mallorcu, dok će se Villarreal na gostovanju kod Levantea probati odvojiti od zone ispadanja i približiti sredini ljestvice.

Bayern je proteklog vikenda smanjio zaostatak za Borussijom iz Dortmunda na pet bodova, a Kloppovi nogometaši tu prednost mogu sačuvati pobijede li na svom stadionu Werder, atraktivnu momčad koja i postiže i prima dosta pogodaka. No, protiv žuto-crnih zaigrat će bez prvog napadača Pizarra, koji je suspendiran zbog udaranja Hannoverovog Pogatetza. "Očekujem dobru reakciju Borussije nakon slabije partije u Augsburgu", najavio je Klopp.

Nakon sedmica u mreži Hoffenheima i Basela, bavarski će div na put u Berlin, na noge ugroženoj Herthi. Iskusni Otto Rehhagel poziva na borbu "do zadnje kapi znoja", no budu li Gomez, Ribery, Robben i društvo zadržali razinu raspoloženosti i učinkovitosti, Andre Mijatović i njegovi suigrači bodove će spasa vjerojatno morati tražiti negdje drugdje.

Mato Jajalo će zbog isključenja morati propustiti gostovanje Kölna u Hannoveru, a Srđana Lakića zbog ozljede neće biti u susretu protiv Stuttgarta. Ćorlukin Bayer pokušat će pobjedom nad Borussijom iz Mönchengladbacha unijeti novu napetost u borbi za Ligu prvaka, dok će Schalke prošlotjednu pobjedu nad HSV-om pokušati nadograditi protiv fenjeraša Kaiserslauterna. Hamburžani Petrića i Iličevića ugostit će Santinijev Freiburg.

Rossoneri su pobjegli Juventusu na četiri boda prednosti deset kola prije kraja, što Bianconeri prvenstveno mogu opravdati vlastitom neefikasnošću protiv Chieva, Bologne i Genoe. Već u subotu u Toskani čeka ih Fiorentina koja tavori u sredini ljestvice, no Viole nikad nisu bile lak zalogaj na svom travnjaku.

Milan također gostuje, Parma će biti momčad koja će pokušati zaustaviti stroj koji predvodi Zlatan Ibrahimović, od prošloga kola vodeći strijelac Serie A. Derbi kola igra se na Friuliju, petoplasirani Udinese nakon ispadanja iz Europske lige dočekuje četvrti Napoli koji je u infarktnoj utakmici poražen od Chelseaja u osmini finala Lige prvaka. Mazzarri i Guidolin nemaju pretjerano široku klupu, a upitno je koliko su im se ključni igrači umorili ili uspjeli psihički oporaviti.

Lazio putuje u Cataniju gdje će pokušati zadržati mjesto koje ga vodi u Ligu prvaka, Roma na Olimpicu dočekuje Genou, a Inter, koji je također ispao iz najelitnijeg nogometnog klupskog natjecanja, prema najavama Ranierija sada kreće po treće mjesto. Zanimljivo če biti vidjeti što kažu konkurenti na takvu ambiciju.

Uobičajeni ritam europskih liga donosi 28. kolo Le Championnata, a odstojanje među dva najbolje plasirana sastava ostale je jednako kao i prije sedam dana. PSG se sretno provukao kod Dijona, a ovog vikenda ponovno će na nezgodno gostovanje. Caen nije među najugroženijim sastavima, ali je vrlo blizu opasne zone i sigurno neće olako prepustiti bodove lideru tablice.

Montpellier će kod "davljenika" Nancyja po nove bodove za nastavak prijetnje znatno skupljoj pariškoj ekipi, a već poprilično zaostali Lille će pokušati pratnju ostaviti iza sebe pobjedom nad solidnim Valenciennesom. Marseille nakon izuzetno uzbudljivog uzvrata osmine finala sa sretnim završetkom traži povratak na pobjedničke staze na Velodromeu s Dijonom, a direktna borba za peto mjesto mogla bi biti usmjerena u korist pobjednika ogleda između Rennesa i Toulousea.

Derbi kola, jedan od najvećih francuskih, na rasporedu je u kasnom subotnjem terminu. Saint-Etienne će na svom travnjaku dočekati velike rivale iz Lyona, nakon što su Lavovi na Gerlandu svladali Lille. U sastavu gostiju neće zasigurno biti hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena jer je stoper francuske momčadi u 27. kolu zaradio crveni karton.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.03.2012. u 08:33
    Jbg ja reko igraju sad za vikend,pardon momci :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2012. u 20:48
    city-chelsea rekao bih nikad zanimljivije mislim da bi city to trebao rjesiti jos i kad pogledamo citievu domacu formu ove sezone al ko zna chelsea s di matteo izgleda ponovno kao nekada i dosta jace
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2012. u 20:46
    bit će sigurno dobra tekma, neka pobjedi bolji, nadam se Chelsea :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2012. u 20:21
    nema veze kod njih umor al mislim da city dobiva iako će sigurno biti pravi derbi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2012. u 20:03
    kako bi bili umorni...tekma je tek u srijedu, a u kupu će se vjerojatno odmarat najbitniji igrači...
    Obrisan korisnik