Vodeni sportovi

Thorpe ostao bez Olimpijskih igara

Maja Giljanović • nedjelja, 18.03.2012.
Thorpe ostao bez Olimpijskih igara
Foto: EPA

Peterostruki olimpijski pobjednik Ian Thorpe propustio je i posljednju šansu za plasman na Olimpijske igre u Londonu. Na nacionalnom prvenstvu u Adelaideu u kvalifikacijama na 100 slobodno zauzeo je 21. mjesto, više od dvije sekunde iza aktualnog prvaka svijeta Jamesa Magnussena i gotovo dvije desetinke iza posljednjeg mjesta koje vodi u polufinale tako da mu je propala i mogućnost nastupa u štafeti.

Kad se u studenom prošle godine poslije više od pet godina na Svjetskom kupu u 25-metarskim bazenima vratio plivanju Ian Thorpe nije briljirao, ali skromni rezultati ostvareni u Singapuru, Pekingu i Tokiju - samo jedno finale i na koncu sedmo mjesto na 100 mješovito u Singapuru - nisu ga obeshrabrili. "Mjesta malodušju nema, iza mene je niz teških utrka i dobro je da smo se na njih odlučili da vidimo gdje se u ovom trenutku nalazimo, a do trialsa za OI ionako su ostala još četiri mjeseca", izjavio je Thorpe u Tokiju.

100 slobodno

Thorpeovih 50,35 u kvalifikacijama prvenstva Australije u Adelaideu sporije je i od rezultata s kojim je prvi put, još kao 15-godišnji dječarac, osvanuo na svjetskim tablicama. 1998. godine, u kojoj je osvojio naslov prvaka svijeta na 400 slobodno i postao najmlađi svjetski prvak u povijesti, Thorpe je 100 slobodno otplivao za 50,21. Na 100 slobodno osvojio je broncu na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine (48,52) i postao prvi u povijesti koji je na jednim OI izborio podij na 100, 200 i 400 metara (na 200 i 400 slobodno osvojio je zlatne medalje).

Četiri mjeseca prošla su za tili čas, a Thorpe je, napornim treninzima unatoč, ostao bez Olimpijskih igara. Peterostrukom olimpijskom pobjedniku - trostrukom iz Sydneyja 2000. i dvostrukom iz Atene četiri godine poslije - London je ostao samo lijep san, a grubo buđenje doživio je na nacionalnom prvenstvu u Adelaideu.

Najveću šansu Thorpe je propustio u petak 12. mjestom na 200 slobodno (1:49,91), a u nedjelju posljednje dvije na 100 slobodno. Isplivao je 50,35, ali dovoljno samo za 21. mjesto, više od dvije iza aktualnog prvaka svijeta Jamesa Magnussena (48,26) i dvije desetinke iza Nichole Ffrosta (50,16) koji je na 16. mjestu uhvatio posljednji vlak za polufinale. Ostao je tako i bez šanse za nastup u štafeti aktualnih svjetskih prvaka, izbornik Leigh Nugent štafetu će sastaviti između najbržih šest u finalu.

Svi štovatelji Thorpeovog lika i djela, međutim, mogu odahnuti. Veliki Australac, naime, ne namjerava odustati nego puca na Svjetsko prvenstvo u Barceloni sljedeće i Igre Commonwealtha 2014. godine, a najozbiljnije razmišlja i o Nugentovom savjetu da novi odlazak u mirovinu odgodi do Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.03.2012. u 16:36
    Ipak je stanka bila preduga i za to vrijeme je plivanje otislo predaleko za Thorpa!
    Obrisan korisnik