Ostali sportovi

Zenit preokretom do naslova prvaka Europe

Matej Milanović • nedjelja, 18.03.2012.
Zenit preokretom do naslova prvaka Europe

Finale ovogodišnje Lige prvaka za odbojkaše igrali su Zenit Kazan i Belchatow. Poljaci su po treći put u pet godina ugostili Final Four u Lodzu. Na protekla dva izdanja gubili su u polufinalu od Rusa, s tim da ih je 2008. porazio upravo Zenit Kazan, tada još uvijek pod imenom Dinamo Kazan. Zenit je tada uzeo naslov, nakon čega je uslijedila trogodišnja dominacija talijanskog Trenta. Zenit je zaustavio Trento u subotnjem polufinalu i protiv Belchatowa je lovio svoj drugi naslov.

Prva dva seta ponudila su suprotnu sliku. U prvom je Zenit slavio 25:15, a u drugom Belchatow 25:16. Treći set bio je prvi u kojem jedna momčad nije vodila od početka do kraja. Bolje je u dionicu krenuo Zenit, no nakon toga je Belchatow preuzeo inicijativu i s 25:22 došao do velike prednosti.

U četvrtom setu prednost se nekoliko puta izmjenjivala. Polovicom seta poveo je i Zenit i držao vodstvo do same završnice u kojoj je Belchatow došao do 23:22, a potom i do meč lopte na 24:23. Zenit se uspio spasiti, zaredati tri poena i s 26:24 šokirati dvoranu odvevši utakmicu u peti set.

Belchatow je u odlučujućem setu vodio 5:1 i 10:8, no oba puta je Zenit uspijevao izjednačiti. Susret je tako ušao u neizvjesnu završnicu u kojoj je Belchatow još dvaput imao priliku doći do pobjede. No, Zenit se još jedanput izvukao i preokretom na 16:15 došao do prve meč lopte. Poljska greška u napadu označila je 17:15 za Zenit i konačnih 3:2 u korist Rusa, koji su tako četiri godine nakon prvog naslova ponovno došli na europski tron i to u istom mjestu, Lodzu, iako ne u istoj dvorani.

Kod Poljaka je Mariusz Wlazly upisao 25 poena, ali je na servisu napravio pet pogrešaka. Po 16 poena su, pak, upisali Bartosz Kurek i Michal Winiarski, koji su također imali pet promašenih servisa. Ukupno je Belchatow skupio 20 pogrešaka na servisu, četiri više od Zenita.

Kod Zenita je Maksim Mihajlov upisao 20 poena od čega pet blokova, Aleksander Volkov imao je 17 poena od kojih četiri bloka, a Nikolaj Apalikov utakmicu je završio s 15 poena od čega pet blokova i tri asa. Razočarao je kod Rusa Jevgenij Sivoželez. Bio je odličan u polufinalu, no u finalu je skupio svega pet poena sa slabih 29% uspješnosti u napadu.

Belchatow je tako i na trećem domaćinstvu Final Foura izgubio od ruskog sastava i morat će i dalje čekati na svoj prvi naslov, iako je ovaj put barem upisao prvi nastup u finalu. Zenit je pak bio zadnja momčad koja je osvojila naslov prije trogodišnje dominacije Trenta, a sada je postao i momčad koja je prekinula tu dominaciju.

U Lodzu je odigrana i utakmica za treće mjesto. U njoj je Trento uvjerljivo nadigrao Arkas Izmir i slavio u tri seta. Kod Trenta je 12 poena upisao Matej Kazijski, a deset Jan Štokr. Kod Izmira je najbolji bio Liberman Agamez Urango s 18 poena.

Liga prvaka, Final Four, Lodz, Finale:
Zenit Kazan - Skra Belchatow 3:2 (25:15, 16:25, 22:25, 26:24, 17:15)

Utakmica za 3. mjesto:
Trento - Arkas Izmir 3:0 (25:20, 25:19, 25:19)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaOstali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.03.2012. u 14:42
    Slazem se, polufinale je ponudilo savrsenstvo !! Najbolje sta na svijetu mozda postoji sta se tice klubske odbojke. Na takvoj razini tek vidis kako je to lijep, dobar i zanimljiv sport. Koji su to pokreti, sta ti igrači mogu u usporedbi sa nasima. Sasvim jedan drugi svijet! i Pohvale sportskoj tv... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2012. u 23:48
    Fantastićna utakmica,pogotovo polufinale Zenit-Trentino. To je bilo finale prije finala. Kada bi barem češće bila odbojka na televiziji.
    Obrisan korisnik