Nogomet

Dogovoreno osiguranje za reprezentativce

Ante Zovko • četvrtak, 22.03.2012.
Dogovoreno osiguranje za reprezentativce
Foto: EPA

Na Uefinom kongresu u Istanbulu FIFA je pristala na policu osiguranja za reprezentativce, a europskim klubovima obećan je veći dio kolača od prihoda Europskog prvenstva 2012.

UEFA je europskim klubovima obećala povećanje udjela od prihoda Europskog nogometnog prvenstva 2012. u iznosu od 100 milijuna eura.

FIFA je pak obećala stvoriti policu osiguranja za igrače koji budu pozvani na reprezentativnu akciju. Takva mjera stupila bi na snagu kad je u svibnju na skupu odobri svih 208 svjetskih nogometnih saveza.

Istu politiku u siječnju je odobrila UEFA koja je rekla da će se ona početi primjenjivati od Eura 2012. Europska nogometna federacija u četvrtak je izvijestila da bi takva osiguravajuća praksa vrijedila za sve igrače koji nastupaju u europskim klubovima, a kad bi na snagu stupila Fifina odredba, osiguranje bi se proširilo na cijeli svijet.

Za osiguranje je lobiralo ponajviše Europsko klupsko udruženje (ECA) na čelu sa svojim predsjednikom Karl-Heinzom Rummeniggeom iz Bayerna. Kampanja je počela kad je Bayern izgubio Arjena Robbena na šest mjeseci nakon što se vratio ozlijeđen sa Svjetskog prvenstva 2010.

Rummenigge je pozvao Fifu da iskoristi svoje rezerve od prihoda od svjetskih prvenstava koje se broje u milijardama dolara kako bi pokrenula osiguravajuću politiku.

Predsjednik Uefe Michel Platini rekao je da je UEFA udvostručila iznos od 55 milijuna eura prvotno obećanih klubovima od prihoda od Eura 2012.

Rečeno je i da će od Eura 2016. klubovi podijeliti 150 milijuna eura jer će na turniru u Francuskoj prvi put igrati 24, a ne kao dosad 16 reprezentacija.

FIFA je podijelila 40 milijuna dolara klubovima čiji su igrači izabrani za nastup na Svjetskom prvenstvu 2010.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!