Zimski sportovi

Radim Vrbata uništio Sharkse

Ivan Dominik • petak, 30.03.2012.
Radim Vrbata uništio Sharkse

NHL liga došla je do faze kada su svaka utakmica i svaki bod od životne važnosti za svaki klub, a osobito za one koji se bore za doigravanje. To je sada već kristalno jasno i Toddu McLellanu i njegovim Sharksima koji su od Pheonixa izgubili izravni sraz za mjesto u zoni playoffa. No, ništa još nije gotovo i u narednih četiri do pet utakmica saznat ćemo putnike u iduću fazu natjecanja, a osobito je zanimljiva baš ova borba na Zapadu. Od ostalih šest utakmica igranih u četvrtak treba izdvojiti pobjedu Chicaga nad Bluesima, Penguinsi lagano padaju u formi, a Washington su i dalje grčevito bori za playoff na Istoku.

Središnja utakmica večeri s četvrtka na petak zasigurno je bila ona u kojoj su se sastali Phoenix i San Jose, dvije ekipe koje su ozbiljni kandidati za doigravanje u Zapadnoj konferenciji. Sharksi su kroz više od posljednjih desetak godina izgradili tradiciju ulazaka u playoff, međutim, sada im prijeti eliminacija već početkom travnja. Tom ispadanju pridonijela je i pobjeda Coyotesa, no sigurno je da se iskusna momčad Sharksa neće predati samo tako.

Šestorka večeri

Mike Smith (PHX) – 38 obrana, 100 posto
Dennis Wideman (WSH) – 1 gol, 1 bod
Tom Gilbert (MIN) – 2 asistencije, 2 boda
Ryan Malone (TBL) – 3 gola, 3 boda
Josh Bailey (NYI) – 2 gola, 3 asistencije, 5 bodova
Danny Briere (PHI) – 4 asistencije, 4 boda

Utakmica u Phoenixu bila je vrlo teška za obje ekipe, a obilovala je neizvjesnošću. Odlučena je tek u posljednjoj trećini jer u prvoj golova nije bilo. Početkom drugog perioda je najbolji strijelac domaćina, Radim Vrbata postigao svoj prvi gol utakmice, a 31. sezone za vodstvo svojih Coyotesa. No, sam ogled je i dalje bio neizvjestan i napet s mnogo prilika s obje strane. Ipak, u 49. minuti je sve dileme razriješio zaista fantastični Čeh koji je svojim drugim golom donio važna dva boda Phoenixu, koji s s njima probio na sedmo mjesto Zapada.

Osim Vrbate, za pobjedu Phoenixa od 2:0 zaslužan je bio i odlični vratar Mike Smith, koji je obranio čak 38 udaraca Sharksa te ubilježio jubilarnu 100. pobjedu u karijeri, šesti shutout ove sezone, a treći mu je to protiv Sharksa. Gostujuća momčad iz Phoenixa odlazi kao deveto plasirana i postoji realna mogućnost da ove godine propusti doigravanje prvi put nakon osam godina. Coyotesi i Smith još uvijek su nepremostiva prepreka i najgora noćna mora momčadi San Josea, kojoj je do kraja prvog dijela sezone ostalo još četiri utakmice da izbori playoff.

Chicago nakon penala, Minnesota u produžetku

Blackhawksi se dižu u formi pred kraj regularnog dijela prvenstva, a to su dokazali i posljednjom pobjedom, koja je ostvarena na domaćem ledu protiv najbolje momčadi lige, St. Louisa. Čak 21 udarac više bio je potreban Hawksima da odvedu utakmicu u produžetak, a kasnije i u shootout, kako bi uzeli dva boda jakim Bluesima. Nakon prve trećine je rezultat bio izjednačen golovima Bryana Bickella s jedne i Alexandera Steena s druge strane, u drugoj trećini golova nije bilo, ali je zato završnica susreta donijela ''kreševo''.

Chicago je u posljednjih 20 minuta poveo s 3:1 golovima Brunettea i Sharpa, no kasnim se golovima u 50. i 59. minuti Bluesi vraćaju u egal (Arnott i Perron). Nakon dodatnih pet minuta golova nije bilo, a u raspucavanju su uspješniji bili domaćini te su golom Davea Bollanda u četvrtoj seriji pobijedili s 4:3.

Minnesota Wildu ostalo je da igra za prestiž nakon što su se prije nekoliko tjedana oprostili od doigravanja. Pred domaćim su navijačima, stoga, svladali Floridu, koja je treća momčad Istoka. Bilo je teško, ali i zanimljivo jer je nakon prve trećine koja je završila rezultatom 0:0 Florida povela u 34. minuti golom Scottieja Upshalla. No, Wild se vratio u posljednjoj trećini koju je dobio s 2:1 golovima Kylea Brodziaka i Erika Christensena, dok je za goste za konačnih 2:2 zabio Tomaš Fleischmann.

Susret je otišao u produžetak, a još se ni svi gledatelji nakon pauze nisu vratili u svoje sjedalice, a utakmica je bila gotova. Ponajbolji igrač Minnesote i njen dugogodišnji kapetan Mikko Koivu zabio je za pobjedu svog kluba nakon samo 15 sekundi igre u dodatnom vremenu. Fincu je to bio 12. gol u sezoni prožetoj njegovim ozljedama, međutim, ovaj rezultat nije utjecao na mjesta ove dvije ekipe na tablici lige.

Washington se izjednačio s Buffalom, Malkinov jubilej

Jedan od protagonista velikog dvoboja za doigravanje na Istoku je Washington. Momčad iz glavnog grada SAD-a trenutno je deveta u Istočnoj konferenciji, a jedva izborenom pobjedom nad Bruinsima održala je to mjesto s jednakim brojem bodova kao i osmi Buffalo. Tvrda utakmica Capitalsa i Bruinsa ušla je u posljednju trećinu rezultatom 0:0. No, tada su domaći Capsi preko Widemana i mladog Johanssona poveli s 2:0.

Boston se u posljednjih pet minuta susreta uspio vratiti i golovima Krejčija te Ferencea izjednačio je te odveo utakmicu u produžetak. Budući da gola u dodatnih pet minuta nije bilo pristupilo se izvođenju penala, a uspješniji je u tome ovog puta bio Washington. Brooks Laich je zabio pobjednički gol za 3:2 slavlje domaćih i ostanak u igri za playoff.

Pittsburgh Penguinsi zaredali su s lošijim rezultatima nakon što su postali pravi hit s 11 pobjeda zaredom. Drugi poraz u vrlo malom vremenskom razmaku od NY Islandersa potvrdio je pad forme svih Penguinsa, osim naravno Evgenija Malkina, koji veći dio sezone igra fantastično. Penguinsi su ovog puta poraženi na Long Islandu od domaćih Islandersa s visokih 5:2, a fenomenalnu večer imao je Josh Bailey, koji je kod pobjednika ostvario čak pet bodova od čega dva gola.

Kyle Okposo zabio je također dva gola što je bilo i više nego dovoljno da se anulira odlična igra strijelca jednog gola, Pascala Dupuisa, s druge strane. Malkin je odigrao solidno, a zabio je i svoj 47. gol ove sezone te tako došao do brojke 100 u rubrici bodova. Na kraju Pittsburgh ipak ostaje četvrti na Istoku, dok Islandersi unatoč odličnoj igri u posljednje vrijeme nemaju šanse za doigravanje.

Visoka pobjeda Flyersa, golijada u Newarku

Philadelphia je otišla u goste posrnulom Torontu koji je prije par dana i matematički izgubio svaku šansu za ulazak u doigravanje. Ta je činjenica očito negativno utjecala i na moral te motivaciju igrača Maple Leafsa, jer su kod kuće poraženi od Flyersa s visokih 7:1. U kolektivu Flyersa najviše su se istaknuli Danny Briere s četiri uspješna dodavanja za gol, potom Wayne Simmonds s dva gola i asistencija, dok je rookie Brayden Schenn zabio isto golova kao i njegov tamnoputi suigrač.

Nakon prve trećine su Flyersi vodili s 2:1, u drugom su periodu zabili još dva gola, a u posljednjoj su dodali još tri za konačni krah Kanađana. Za domaće je jedini gol još u prvih 20 minuta zabio Bjelorus Mihail Grabovski. Tako su se Narančasti na petom mjestu primakli na samo dva boda Penguinsima, a Toronto je uz susjedni Montreal najlošija ekipa Istoka.

Prava golijada viđena je u New Jerseyju gdje su domaći Devilsi kolektivnom igrom nadjačali Tampu Bay, predvođenu Ryanom Maloneom, koji je zabio hat-trick. Njegovim prvim golom 44 sekunde prije kraja prve trećine povela je Tampa. U drugom periodu je New Jersey zabio četiri gola s četiri različita strijelca, Malone je nastavio svoju seriju pa se u posljednjih 20 minuta ušlo s rezultatom 4:3 za domaće.

No, dva rana i brza gola Alekseja Ponikarovskog i Davida Clarksona riješili su utakmicu tako da gol Trevora Smitha za Lightening devet sekundi prije kraja nije imao veliku važnost za goste. Završilo je 6:4 pobjedom Devilsa koji su šesti na Istoku već dulje vrijeme, a Tampa ove godine unatoč nestvarnih 55 golova i 91 boda Stevena Stamkosa neće vidjeti drugu fazu natjecanja.

NHL liga, četvrtak 29.3.2012.:
Boston – Washington 2:3 (SO)
Toronto – Philadelphia 1:7
New Jersey – Tampa Bay 6:4
NY Islanders – Pittsburgh 5:3
Minnesota – Florida 3:2 (OT)
Chicago – St. Louis 4:3 (SO)
Phoenix – San Jose 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.03.2012. u 14:50
    Mojim sharksima prijete da prvi put nakon 8 godina ne vide doigravanje, večeras krucijalna tekma u Shark tanku sa Dallasom, GO SHARKS!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 17:22
    ja citam svaki dan sportnet nhl..vidim da nitko nista ne pise pa aj ja cu.. mislim stvarno su jako dobri članci..svaku utakmicu ti kazes kako se kretao rezultat,tko je zabijao golove i video staviš..mislim ne volim kad mi stavi članak 5 rečenica..bravo dominik..ja vidim da ti imaš pojma o hokeju i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik