Rukomet

Horvat: "Zaslužujemo biti na OI"

Iz Varaždina: Zvonka Keliš • subota, 31.03.2012.
Horvat: "Zaslužujemo biti na OI"
Foto: Dario Dodić

Rukometna reprezentacija Hrvatske stigla je u Varaždin kako bi se u narednih tjedan dana dobro pripremila za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre koji ih očekuje već sljedećeg vikenda u varaždinskoj Areni. Izbornik Goluža kratko je ponovio što očekuje od svojih igrača, ali je i pojasnio zašto u Varaždinu nema Ivana Balića. Zagrebaši, Marko Kopljar i Zlatko Horvat, nakon naporne regionalne mini turneje u Varaždin su, pak, stigli umorni, no spremni za nove reprezentativne obaveze te su najavili zanimljive borbe s Japanom, Čileom te konačno, Islandom.

Izbornik Slavko Goluža po dolasku u Varaždin kratko je ponovio ono što se već zna: "Cilj je poznat, dakle, odlazak na Olimpijske igre, a iako nam neće biti lako očekujemo tri pobjede. Prve dvije ekipe su nam nepoznanica, naime, zadnji smo puta protiv Japana igrali u Zadru na kvalifikacijama za prošle OI, imamo i neke informacije o Čileu, no prije svega očekujem ozbiljnost u obje utakmice. Island je, pak, vrlo dobra reprezentacija, sigurno i najteži protivnik, no uz domaću publiku očekujem dobru igru i dobru pobjedu."

Ono što je, pak, novost jest izostanak Ivana Balića, koji proteklog tjedna nije sa Zagrebašima niti odradio mini regionalnu turneju: "Povreda Balića je takva da on četiri dana uopće nije mogao biti u pogonu te sam stoga odlučio da ostane kod kuće i liječi se", pojasnio je izbornik Goluža stanje s najboljim hrvatskim rukometašem.

Nakon Kopljara i Horvat se osvrnuo na ovotjedni Zagrebov poraz od Lovćena u kojem mu je za oko zapelo čudno suđenje: "U susretu s Lovćenom smo malo mi zabrljali, no suci ipak mnogo više. Nešto takvo već duže nisam vidio. Lovćen je dobro posložena ekipa, no i mi smo dosta dobro igrali u nekoliko navrata, ali u određenim segmentima igre suci nisu dozvoljavali našu igru, dok su našem protivniku dosta pomagali. Međutim, ovo nije naša domaća liga, protivnici su mnogo teži tako da će sigurno bi još ovakvih poraza te time ne treba razbijati glavu."

Najbolji desni vanjski ovogodišnjeg Europskog prvenstva, Marko Kopljar, netom po dolasku u Varaždin nije htio podcijeniti nijednog protivnika te je najavio ozbiljan pristup svakoj od tri nadolazeće utakmice: "Nikog ne bih stavio u skupinu marginalnih protivnika, naime, Japan je nezgodna ekipa zog svoje brzine tako da ćemo se morati natezati s njima. Treba u svaku utakmicu ući ozbiljno i kvalificirati se za Olimpijske igre u Londonu, to je glavni cilj."

Nakon dvoboja s Japanom u petak, reprezentativce očekuje Čile, a potom i uvijek jaki Islanđani: "Island je također nezgodan i neugodan protivnik, ima dosta odličnih igrača, a iako ne znam u kojem će točno sastavu stići nadam se da ćemo mi taj susret odraditi kao na Europskom prvenstvu te da ćemo pobijediti", dodao je Kopljar.

Kapetan Zagrebaša, Zlatko Horvat, složio se sa svojim suigračem kako protiv nijednog protivnika u kvalifikacijama neće biti lako, no već u prvoj utakmici, onoj protiv Japana, momčad mora pokazati koliko je jača i bolja: "Protiv Japana smo već igrali tako da znamo kakvi su, imaju nekoliko igrača koji jesu visoki kao i ja, ali skaču duplo više od mene, a i brži su. Međutim, mi smo ipak reprezentacija Hrvatske tako da imamo mnogo iskustva u ovakvim susretima, znamo da će biti teško, no jednostavno moramo pred našom publikom pokazati da zaslužujemo biti na Olimpijskim igrama i to ćemo, vjerujem, bez problema i učiniti."

Japan i Čile u nadolazećim se kvalifikacijama ipak naziru kao nešto slabiji protivnici tako da bi susret s Islandom trebao biti prava borba za prvo mjesto: "Ne vjerujem da će Island biti puno jači ukoliko se Stefansson vrati, sigurno je da će biti iskusniji, no Islanđani su bez njega, po mom mišljenju, igrali bolje, posebice uz Peterssona koji je mnogo brži i jači te je trenutno njihov najbolji desni vanjski. Isto tako vjerujem u nas, mi imamo širinu i na taj način možemo doći do pobjede protiv Islanđana", prokomentirao je Horvat.

Umor kao glavni krivac

Ovoga tjedna Zagrebaši su odrađivali svoje obaveze u Regionalnoj ligi, a u tri gostujuća susreta upisali su po dvije pobjede, ali i poraz od Lovćena: "Možda nas je sustigao umor od putovanja, naime, mi smo lošije ušli u utakmicu, dok su oni odigrali uistinu dobro te im je golman vrlo dobro branio. Ovo nam je drugi poraz, no to je zapravo i sama kvaliteta SEHA lige, dakle, ne postoje laka gostovanja te je sve moguće", pojasnio je Kopljar.

Iza Horvata odlična je sezona u dresu CO Zagreba u kojoj se s 80 postignutih pogodaka promaknuo i u najboljeg strijelca rukometne Lige prvaka, no iako uživa u svojoj formi u mislima mu je već četvrtfinalni dvoboj s Kielom: "Sve je super krenulo nakon one teške ozljede, otvorilo mi se i sada uživam u rukometu iako nam je sada svima u glavama Kiel i četvrtina finala Lige prvaka."

Prvi susret Lige prvaka Zagrebaši igraju na parketu zagrebačke Arene, dok će u uzvratu zaigrati u Kielu: "To će biti dvije dosta podjednake utakmice, naime, Kiel nije posebno domaćinska ekipa, oni isto igraju u gostima i doma", izjavio je Horvat.

"Sigurno je da će nam biti jako teško, a iako je Kiel veliki favoriti mi se nećemo predati te se nadam da ćemo gledateljima i navijačima pokazati da spadamo među četiri najbolje momčadi u Europi te da ćemo pokazati Kielu koliko smo dobri ove sezone", započeo je Horvat te je nastavio: "Uz malo sreće možemo očekivati i prolaz iako je to nešto teže, no sport je takav da se sve uvijek može preokrenuti i ne pobjeđuje uvijek bolji tako da mislim da i mi imamo svoje šanse."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.04.2012. u 09:19
    ma ove tekme su idealne za isprobavati nove kombinacije i neke nove, mlade igrače. nema potrebe raubati previše starije igrače i one koji igraju u njemačkoj. čile i japan dobijemo i s igračima iz Hr lige.
    Obrisan korisnik
  • mungoX31.03.2012. u 22:48
    sta je balicu?
    mungoX
  • Obrisan korisnik31.03.2012. u 17:07
    Ma možemo mi to i bez Ivana. Nadam se da će Varaždinci znati napraviti dobru atmosferu i da savez neće pretjerati s cjenama ulaznica tj da će dvorana biti puna. Sretno naši do 3 pobjede! :)
    Obrisan korisnik