Zimski sportovi

Borba Sharksa sa svima i sa sobom

Ivan Dominik • nedjelja, 01.04.2012.
Borba Sharksa sa svima i sa sobom
Foto: Kristijan Komarica

Suludi ritam utakmica u NHL-u bliži se kraju što se regularnog dijela natjecanja tiče, a zasigurno je vrlo teško pobrojati važne događaje, koji su se samo u večeri sa subote dogodile na sjevernoameričkom kontinentu. Canucksi i Rangersi su sada najbolje momčadi lige, Devilsi su osigurali doigravanje u čijoj zoni su ponovno San Jose Sharksi, jubilej je ostvario The Wizard, a Tampa je eliminirana iz utrke za playoff unatoč Stamkosovom rekordu. I to nije sve...

Najinteresantnija i najvažnija stvar što se tiče skorog doigravanja u NHL-u dogodila se u San Joseu. Od šest utakmica odigranih na Zapadu, kao i u susjednoj konferenciji, susret Sharksa i Starsa, dvaju izravnih suparnika za doigravanje i velikih rivala iz divizije Pacific, najviše je plijenio pozornost. Međutim, u tom ogledu nije bilo neizvjesnosti koja si iz više razloga definitivno očekivala jer su domaći Sharksi slavili s čistih i mirnih 3:0. Joe Pavelski i Jason Demers već su u prvoj trećini pogurnuli Dallas do ruba litice, a Pavelski ga je svojim drugim golom na točnoj polovici utakmice dokrajčio.

Suviše lagana pobjeda Sharksa donijela im je ponovni ulazak u najboljih osam Zapada, dok su Starsi iz iste nakon dugo vremena ispali. San Jose ja sada opet osmi s bodom, dva prednosti ili manjka za momčadima Dallasa ili Phoenixa, tako da borba za playoff još nije odlučena. Osim strijelaca golova, za Sharkse su briljirali i prekaljeni kapetan Joe Thornton s dvije asistencije te vratar Antti Niemi s 22 obrane, kojima je ostvario svoj šesti shutout ove sezone.

Osim Sharksa veliku večer imali su i radišni te vrijedni Vancouver Canucksi, koji su nakon dugo vremena ponovno preuzeli vodstvo u ligi te zasjeli na vrh Zapadne konferencije. U kanadskom je derbiju stradao Calgary koji se polako oprašta od doigravanja za ovu sezonu, a za tešku je pobjedu Canucksa ponajviše zaslužan njihov kolektiv. Vrlo izjednačena utakmica je nakon golova Maxima Lapierrea i Marca-Andrea Gragnanija za domaću momčad te Ollija Jokinena i Mikea Cammallerija za ekipu iz Alberte, otišla u produžetak. No, u njemu je sudbinu Flamesa zapečatio Andrew Ebbet konačnim golom za 3:2 pobjedu Vancouvera.

Phoenix i Whitney deklasirali Duckse, Hawksi u doigravanju

Phoenix Coyotesi pokušavaju treću sezonu uzastopce ući u doigravanje, a nakon lošeg ulaska u sezonu im sada ide i više nego dobro. Neugodni Anaheim Ducksi ostavljeni su na nuli nakon domaće pobjede od 4:0 golovima Ekmana-Larssona, Vermettea, Whitneyja i naravno Vrbate. Ducksi su odavno ispali iz utrke za drugu fazu natjecanja, a Coyotesima su osim za dva boda poslužili kako bi 39-godišnja legenda hokeja, Ray Whitney, ostvarila jubilej.

Šestorka večeri

Mike Smith (PHX) – 44 obrane, 100 posto
Brent Seabrook (CHI) – 1 gol, 1 asistencija, 2 boda +/-: 1
Ryan Suter (NSH) – 3 asistencije, 3 boda, +/-: 1
Ryan Malone (TBL) – 2 gola, 2 boda
Ray Whitney (PHX) – 1 gol, 1 asistencija, 2 boda
Brad Marchand (BOS) – 1 gol, 2 asistencije, 3 boda

Naime, popularni Čarobnjak je postao 79. hokejaš u povijesti koji je došao do magične brojke od 1.000 bodova asistiravši Radimu Vrbati za 3:0 u 37. minuti utakmice. 40 sekundi kasnije zabio je i pogodak za osiguranje slavlja u Phoenixu. Ipak, najzaslužniji pojedinac za pobjedu domaćih bio ja fenomenalni vratar Mike Smith, koji je obranivši 44 udarca Ducksa, od čega 21 u prvoj trećini ostvario drugi shutout u dvije utakmice. Phoenix je osim briljantne partije Smitha te rekorda The Wizarda zavrijedio i dva boda s kojima se našao na sedmoj poziciji Zapada, a do kraja imaju još tri utakmice kako bi pokušali potvrditi svoj plasman u doigravanje.

Chicago Blackhawksi su na teškom gostovanju u Nashvilleu izborili pobjedu od 5:4, kojom su osigurali svoje mjesto u doigravanju. Luda je utakmica u prvih 28 minuta utakmice donijela vodstvo Hawksa od 4:0, a Predatorsi su se uspjeli vratiti u egal drugim golom Shea Webera 13 minuta prije kraja. Međutim, junak je utakmice postao bek Chicaga Brent Seabrook, koji je poentirao minutu nakon izjednačenja te donio pobjedu svojoj momčadi. Obje će momčadi vidjeti doigravanje, Nashville je trenutno četvrti, a Chicago je šesti na Zapadu.

Washington pobijedio, Buffalo kiksao

Nakon teške domaće utakmice protiv posljednje plasirane momčadi Istoka, Montreala, Washington je ipak uspio stići do oba boda pobjedom u raspucavanju. Regularni dio utakmice je završio s 2:2, a tek je u shootoutu Washington prevagnuo. Češki vratar Michal Neuvirth obranio je 39 udaraca Canadiensa, a nije pokleknuo ni u raspucavanju, dok su se za golove iz penala pobrinuli Matt Hendricks i Aleksandar Semin. Tako su se Capitalsi pobjedom od 3:2 opet zasjeli na osmo mjesto Istoka s obzirom da su Buffalo Sabresi izgubili u Kanadi te sada Capsi tri utakmice prije kraja prvog dijela prvenstva imaju dva boda više od prvih pratitelja Sabresa.

Toronto je odavno izgubio formu i priliku za doigravanje, no preostalo mu je kvarenje planova drugim klubovima. Kao i Minnesota na Zapadu, Maple Leafsi su tradicionalno neugodan domaćin, a to je najbolje osjetio Buffalo. Momčad Sabresa kojoj su bodovi prijeko potrebni izgubila je u Torontu s 4:3 nakon bolje partije domaćina. Za Toronto su zabijali Kessel, Crabb, Liles i Frattin, dok su kod gostiju precizni bili Ennis, Leino i Stafford. Sada Sabresi imaju dva boda deficita za Washingtonom, ali i nešto teži raspored.

Devilsi u doigravanju, Tampi nema pomoći

Visokom gostujućom pobjedom u Raleighu, New Jersey Devilsi osigurali su i matematički ulazak u ovogodišnji playoff. Najzaslužniji za novo slavlje Devilsa bila su ''Četiri mušketira'', Ilja Kovalčuk s golom i dvije asistencije, Petr Sykora s golom i asistencijom te Zach Parise s pogotkom i Patrik Eliaš s dva uspješna dodavanja. Carolina je ostala bez šansi, a Devilsi se mogu okrenuti pripremi za nove nedaće koje ih čekaju u doigravanju. Također, treba spomenuti i rekordni 119. shutout Martina Brodeura, koji svakom svojom utakmicom sve više ulazi u legendu.

Nevjerojatni 22-godišnjak Steven Stamkos ostvario je još jedan rekord u noći kada je njegova Tampa i službeno ostala bez matematičke šanse da izbori doigravanje. Osim što je zabio 56. gol u sezoni, mladom je Kanađaninu pošlo za palicom da ga zabije u produžetku, a to mu je bio peti ovosezonski gol te vrste.

Tako je postavio rekord lige što je iznimno zadivljujuće. Lightening je tako s 3:2 u produžetku na domaćem ledu pobijedio Winnipeg, koji također već opasno kaska za prvom osmorkom Istoka, a osi Stamkosova jubileja treba izdvojiti dva gola Ryana Malonea iz redova Boltsa, koji je prikazanom igrom bio jedan od najboljih igrača večeri.

Gostujuća slavlja na Istoku, iznenađujući porazi Bluesa i Kingsa na Zapadu

Od ostalih rezultata treba spomenuti fantastičnu partiju Brada Marchanda kojom je svoj Boston odveo do pobjede na NY Islandersima. Gol i dvije asistencije mladog Kanađanina uz pomoć dva gola Davida Krejčija te učinkom Tylera Seguina, koji je ostvario istu statistiku kao i Marchand, Bruinsi su na Long Islandu nadjačali domaćina sa 6:3. Nakon raspucavanja je također u gostima Ottawa svladala jaku Philadelphiju. Flyersi su se u drugih 20 minuta vratili iz minusa od tri gola napravljenog u prvoj trećini, no Jason Spezza bio je nemilosrdan u shootoutu pa su Senatorsi uzeli oba boda.

Donedavno najbolja momčad lige, St. Louis Bluesi, doživjeli su šokantno visok poraz od najgore ekipe NHL-a, Columbusa, ali su ipak osvojili diviziju Central. Ponovno je briljantan kod Jacketsa bio vratar Allen York, a za efikasnu pobjedu gostiju od 5:2 pobrinuli su se Umberger (2), Dorsett, Prospal i Boll. Kod Bluesa, koji su sada drugi na Zapadu jedino kapetan David Backes nije podbacio.

LA Kingsi izgubili su na penale u Minnesoti nakon što je regularni dio završio 3:3. Junak Wilda bila je pridošlica iz NY Rangersa, Eric Christensen, koji je prvo u deset minuta prije kraja izjednačio na 3:3, a svoj udarac u raspucavanju je poslao iza leđa Berniera. Nakon dva promašaja igrača Kingsa, konačnu pobjedu domaćoj ekipi osigurao je Mikko Koivu.

NHL liga, subota 31.3.2012:
NY Islanders – Boston 3:6
Philadelphia – Ottawa 3:4 (SO)
Toronto – Buffalo 4:3
Washington – Montreal 3:2 (SO)
Carolina – New Jersey 0:5
Tampa Bay – Winnipeg 3:2 (OT)
St. Louis – Columbus 2:5
Nashville – Chicago 4:5
Minnesota – LA Kings 4:3 (SO)
Phoenix – Anaheim 4:0
Vancouver – Calgary 3:2 (OT)
San Jose – Dallas 3:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.04.2012. u 14:05
    San Jose je ostvario veliku pobjedu nad Dallasom neku večer od 3-0 ali Season finale tek dolazi, 2 gostovanja za redom (dallas , Los angeles) i doma zadnja utakmica opet los angeles, triba tu uzet bar 4 boda i vjerujem da smo IN!! GO SHARKS GO!!!!1
    Obrisan korisnik
  • R. Marques01.04.2012. u 13:14
    Kao i Minnesota na Zapadu, Maple Leafsi su tradicionalno neugodan domaćin - the Toronto Maple Leafs ended a franchise-record 11 game victory drought at home and blew a hole in the Buffalo Sabres' playoff hopes. :)
    R. Marques
  • spiro6301.04.2012. u 12:56
    San Jose samo naprijed zelim vas vidjeti u doigravanju
    spiro63