Ostali sportovi

Španjolcima timsko zlato

Sportnet • srijeda, 04.04.2012.
Španjolcima timsko zlato

Završnica EP-a u Luksemburgu definitivno je pripala Španjolskoj. Nakon što je s reprezentacijom Španjolske uzeo zlato u timskoj konkurenciji, Francisco Diaz se okitio zlatom i u posljednjoj disciplini ovogodišnjeg EP-a, devetci. Kod žena najbolja je bila Poikkijoki Marika dok je kod osoba u kolicima naslov prvaka uzeo Finac Juoni Tahti. Timsko EP u kategoriji žena osvojila je reprezentacija Poljske.

Od hrvatskih predstavnika u konkurenciji seniora, najdalje je dogurao Luka Kutleša plasmanom u 1/32 finala. Kutleša je nakon što je bio slobodan u prvom kolu za protivnika dobio Zorana Svilara iz Srbije koji otvara meč za ulazak u 1/64 finala vodstvom od 7:1.

Kutleša uspijeva pronaći svoju igru i hvata priključak te smanjuje vodstvo Svilara na 8:6. Na 8:8 Kutleša završava partiju za pobjedu i prolaz u eliminacijsku fazu, 1/64 finala. U meču za 32 Kutleša odličnom igrom s uvjerljivih 9:4 pobjeđuje Norvežanina Rogera Rasmussena. Svoj sljedeći meč, za osminu finala, Kutleša odigrava u drugom svjetlu što je bilo dovoljno Fincu Aki Heiskanenu da ostvari laku pobjedu za plasman u osminu finala.

Ivica Putnik, Božo Primić i Karlo Dalmatin su zapeli u 1/64 finala zauzevši 33. mjesto, dok se Josip Šušnjara nije uspio plasirati u završnicu turnira. Nizozemac Niels Feijen bio je bolji od Putnika, dok je Dalmatina s turnira izbacio Francuz Vincent Faquet. Svilar je ipak nakon poraza od Kutleše uspio pronaći put do završnice turnira kroz repasage. Na žalost po Božu Primića kojeg je Svilar porazio s 9:7.

Kod žena Zrinka Antonijević se uspjela plasirati u eliminacijsku fazu natjecanja. U dvoboju za osminu finala bolja od Antonijević bila je Belgijka Kamila Khodjaeva.

U konkurenciji osoba u kolicima Eduard Karamatić bio je nadomak medalje. Karamatić odlično otvara turnir devetke pobjedom protiv favoriziranog Šveđanina Henrika Larssona. Na putu prema polufinalu Karamatić pobjeđuje i Španjolca Ridera Israela, a za prolazak u polufinale Karamatića u repasage šalje Englez Daniel Luton. Karamatiću ne uspijeva niti u sljedećem meču ostvariti pobjedu za tako isčekivanu medalju, jer bolji od njega bio je Irac Fred Dinsmore. Karamatić tako zauzima peto mjesto na turniru.

Cijeli turnir devetke protekao je u rezultatskim iznenađenjima i preokretima. Definitivno jedno od najvećih je vrlo rano ispadanje legendarnog Nijemca Ralfa Souqueta iz svih disciplina te njegovo neosvajanje niti jedne pojedinačne medalje na ovom EP-u. Samo dva ulaska u 16 u pojedinačnoj konkurenciji su vjerojatno najslabiji rezultat na EP za Ralfa koji ima 38 medalja na EP-ima, od toga 22 zlatne. Za ulazak u 32 devetke bolji od Souqueta bio je Nijemac Martin Steinlage. Kad smo kod iznenađenja, svakako treba napomenuti pobjedu Albanca Arjana Matrizija nad favoriziranim Nizozemcom Nickom van den Bergom. Matrizija ipak zaustavlja Svilar u dvoboju za osminu finala, i to s 9:8.

U samu završnicu devetke plasirao se Albanac Nikolaos Malai koji je preko Svilara i Faqueta došao u polufinale. Njegov protivnik u polufinalu Diaz Francisco je u neizvjesnom susretu četvrtfinala uspio s 9:8 poraziti Portugalca Gamu Manuela. U drugom polufinalu se se susreli Aki Heiskanen i Šveđanin Marcus Chamat. Diaz s 9:6 pobjeđuje Nikolaosa dok Chamat s 9:4 prolazi pokraj Akija.

U polufinalu kod žena Austrijanka Jasmin Ouschan nije mogla protiv raspoložene Njemice Jasmin Michel koja ju je porazila s 7:4. U drugom polufinalu slavila je Finkinja Marika Poikkijoki protiv Norvežanke Line Kjoersvik. Plasman u finale kod osoba u kolicima ostvarili su Englez Daniel Luton, pobjedom nad sunarodnjakom Royom Kimberleyjem, te Finac Juoni Tahti pobjedom nad Ircem Fredom Dinsmoreom.

Sva tri finala u pojedinačnoj konkurenciji nisu donijela rezultatsku neizvjesnost. Diaz s 9:4 osvaja naslov u muškoj konkurenciji dok Marika pobjedom 7:3 uzima zlato kod žena. Juoni Tahti s 7:2 osvaja naslov europskog prvaka.

Hrvatska je timsko natjecanje otvorila porazom od Slovačke tako da je naša reprezentacija svoj put prema osmini finala morala tražiti kroz repasage. Pobjedom nad Portugalom vratio se pobjednički duh u ekipu, koji je definitivno izgubljen nakon teškog poraza od Norveške. Pri rezultatu 1:1 Norvežani uspijevaju u trećem odlučujućem meču preokrenuti vodstvo Hrvatske, koja ne koristi tri meč kugle, te s 9:8 pobjedom ostvaruju ukupnu pobjedu od 2:1 i prolaz dalje.

Do polufinala su se plasirali branitelji naslova Nijemci pobjedom nad Norveškom. Njihovi protivnici Austrijanci svladali su Slovake. Drugi polufinalni par, Španjolska i Finska, u četvrtfinalu su svladale Nizozemsku odnosno Poljsku. Njemačkoj je iskusni Soquet donio pobjedu nad Austrijancima u trećem odlučujućem dvoboju dok je kod Španjolaca čovjek odluke bio Alcaide David koji pri ukupnom rezultatu 1:1 te 7:7 u dvoboju s Akijem Heiskanenom razbija i završava partiju osmice iz štapa za pobjedu 8:7 ali i ukupnu pobjedu Španjolske 8:7.

U finalu je sve krenulo odlično za Nijemce, pogotovo nakon što je Souquet s 9:2 svladao Diaza. Preostala dva njemačka igrača su vodila i činilo se kako slijedi obrana naslova. Alcaide preokreće vodstvo Dominica Jentscha i poravnava rezultat na 1:1. U posljednjem meču Francisco Sancez Ruiz se nalazi u rezultatskom minusu 3:1 protiv Manuela Ederera, ali onda ubacuje u višu brzinu te s 8:4 donosi zlato Španjolskoj.

Kod žena su se do finala plasirale Norvežanke pobjedom nad Austrijom na penale 4:2, te Poljakinje koje su s 2:0 svladale Ruskinje. U finalu izjednačena borba do samoga kraja. Nakon dva susreta rezultat je bio 1:1. Svjetska juniorska prvakinja, Poljakinja Oliwia Czuprynska, svladala je Ine Helvik s 6:2 u osmici, dok je u devetci s 7:2 bila bolja Norvežanka Line Kjoersvik od Katarzyne Wesolowske. U pucanju penala pribranije su bile Poljakinje koje s 5:4 osvajaju europsko timsko zlato.

S dvije posljednje discipline završeno je ovogodišnje EP u Luksemburgu. Na listi najuspješnijih država vodi Finska s tri zlata, jednim srebrom i tri bronce. Odmah iza nje je Austrija s dva zlata i sedam brončanih medalja.

Slijedi kratka stanka od biljarskih događanja koja ponovo kreću sredinom travnja kada je na rasporedu Eurotour u Italiji te krajem travnja kada se odigrava 2. Croatia cup.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!