Košarka

Preporođeni Mravi pali tek u produžetku

Damir Žbulj • srijeda, 04.04.2012.
Preporođeni Mravi pali tek u produžetku
Foto: FaH

Repriza prošlosezonskog finala doigravanja za prvaka Hrvatske, ali i ovogodišnjeg finala Kupa, pomalo i iznenađujuće, donijela je veliku borbu u Trnskom. Zagreb CO se nakon promjene trenera pokazao kao izuzetno neugodan suparnik, a Cedevita je do pobjede stigla tek nakon produžetka, iako je većinu utakmice bila u rezultatskom zaostatku.

Dvoboj aktualnog prvaka Hrvatske Zagreba Croatia osiguranje i ovosezonskog osvajača Kupa Cedevite trebao je donijeti odgovor na pitanje hoće li okršaj ovih ekipa opravdati epitet derbi susreta Lige za prvaka. Brajkovićeva premijera na domaćem parketu, ali bez Kasuna i Šarića u sastavu trebala je pokazati jesu li Mravi, nakon serije loših rezultata, spremni vratiti se u borbu za vrh poretka. Prema onome što su pokazali u Trnskom, svakako još uvijek nisu ekipa za otpis, kako su ih mnogi u posljednje vrijeme doživljavali.

Anzulović nije za utakmicu sa Zagrebom CO mogao računati na Vukušića, Bagarić na kraju nije odigrao niti minute, ali odlična petorka i duža klupa i prednost na centarskim pozicijama osigurali su Cedeviti status favorita pred početno podbacivanje.

Početne petorke

Zagreb CO: Mulaomerović, Simon, Ožbolt, Markota, Halilović
Cedevita: Draper, Owens, Warren, Opačak, Bilan

Uvodni period igre prošao je u potpunoj rezultatskoj ravnoteži, imala je Cedevita prednost od tri poena, no tri minute prije isteka četvrtine zakucavanjem Simona, kao i tricom Morovića domaćin dolazi do identične prednosti. Ipak, boljom igrom u obrani Cedevita je osigurala minimalnu prednost 21:22 pred odlazak na prvi kratki predah.

Raspucano se krenulo u drugu četvrtinu, na tricu Smodiša ubačajem za tri poena odgovorio je Mašić, uključio se i Markota, koji je bio u odličnom izdanju u svim segmentima igre. Njegovom tricom na semaforu je 31:28 za domaćina, a neozbiljna i 'labava' obrana gostiju dopustila je u 15. minuti da Zagreb CO polako počne stvarati osjetniju prednost. Markota ubacuje i realizira dodatno bacanje, na što se nadovezalo zakucavanje Halilovića i jedna kontra Mulaomerovića pa su Mravi uz dobru igru u obrani brzinski otišli na +8, bilo je 38:30.

Domaćin je tricom Markote, što je bio njegov 15 poen, otišao i na +11, ali u samoj završnici prvog poluvremena Cedevita je povezala nekoliko uspješnih napada pa su na odmor otišli sa zaostatkom od šest poena (45:39).

Fantastičan je u prvih 20 minuta bio Markota sa 17 poena, uz 5/7 za dva i 2/2 za tri poena.

U nastavak utakmice Cedevita ipak ulazi organiziranije, sa smislenijim planom kako nadmudriti agresivnu domaću obranu. Počela se prednost Zagreba CO topiti, uskoro je Cedevita stigla i do izjednačenja, nešto manje od četiri minute prije kraja trećeg perioda bilo je 56:56.

No, tada glavnu ulogu na parketu preuzima Kruno Simon i serijom od osam uzastopnih poena ponovno svom sastavu osigurava sigurno vodstvo. Smodiš je u samoj završnici treće četvrtine uspio položiti loptu u koš, za 64:58 pred ulazak u posljednjih deset minuta regularnog dijela utakmice.

Četvrtu četvrtinu ponovno bolje otvaraju gosti, smanjuju zaostatak, ali radišni Mravi ponovno ne dopuštaju da Cedevita u potpunosti stekne kontrolu nad utakmicom. Odlični alley-oop Mulaomerovića za zakucavanje Markote, pa serija Simona i još jedna trica večeras odličnog Markote, donose novih +8 Zagreba CO, za posljednjih pet minuta.

Kod 78:70 na ulazu u posljednje dvije minute činilo se kako je ipak utakmica prelomljena i kako će bodovi ostati u Trnskom, ali koš i dodatno Baždarića, zakucavanje Warrena za posljednju minutu ostavljaju zalihu Zagrebu od samo tri poena. Tada se ukazao Draper, ubacio je tricu za izjednačenje rezultata na 78:78, dok na drugoj strani terena posljednji napad i priliku za pobjedu nije uspio iskoristiti Simon. Što je značilo da će se u dodatnih pet minuta produžetka odlučivati o pobjedniku.

Draper je u dodatnom vremenu predvodio Cedevitu, gosti su poveli, držali prednost do same završnice, ali uporni i borbeni domaćin otvorio si je priliku da kroz posljednji napad osigura još jedan produžetak. Ipak, Ožbolt je umjesto pokušaja za tri poena, krenuo u prodor, a Warren ga je zaustavio blokadom, kojom je osigurana pobjeda Cedevite. U posljednjim sekundama dvoboja Cedevita je utrpala još nekoliko poena s linije slobodnih bacanja, a posao je dokrajčio Owens, zakucavanjem za konačnih 87:95.

Kod domaćina, veliku borbu s protivničkim igračima vodio je odlični Markota, koji je ubacio 24 poena, uz 12 skokova. Simon je zabio 20, a Mašić 15 poena. Kod pobjednika, Baždarić je ubacio 20, Draper 19, a Owens 15 poena. Iako su domaći igrali bez Kasuna, Cedevita možda i nije na najbolji mogući način iskoristila prednost pod obručima, a zanimljivo kako je Anzulovićev sastav uputio čak 28 pokušaja za tri poena. Ubacili su ih devet.

Domaći trener Brajković može biti iznimno zadovoljan borbenom partijom koju su prikazali njegovi igrači. Ako tako nastave, mogli bi se vrlo brzo vratiti u borbu za najviše pozicije Lige za prvaka.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 140+267
2Cedevita 113+196
3Split 104+29
4Zadar 86+46
5Zagreb 68+56
6Slavonski Brod 311-185
7Jolly JB 212-187
8Zabok 212-222

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 14:08
    ništa čudno...igraju bolje, više momčadski od kada nemaju 4 stranca u klubu! uz to, cedevita je u padu forme, a anzulović truba od trenera. ali na kraju sezone, mislim da će cedevita ipak biti prvak. drugi 'pick' je definitivno cibona. zagreb će se boriti za 4. mjesto. tek im slijede najteže... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 13:44
    Slažem se, zato mi je čudno da Bagarić nije uopće igrao kad nije bilo niti Kasuna koji bi ga jedini mogao čuvati.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 09:14
    s tom razlikom da je kasun jedini centar, a cedevita ima puno opcija
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina05.04.2012. u 08:30
    je li ikome sumnjivo zašto je Cedevita igrala bez obrane cijelo prvo poluvrijeme? zašto nitko nije ni podizao ruku prilikom zagrebovih šuteva za 3? ovo je bila jedna trećeligaška utakmica. a suci, pa to je čista katastrofa. radić bi trebao dati ostavku samo radi ovakvog nakaradnog suđenja. zadnji... [više na forumu]
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 06:43
    Zagreb je igrao bez Kasuna a Cedevita bez Bagarića.
    Obrisan korisnik