Košarka

Popović inspiriran u litavskom derbiju

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 09.04.2012.
Popović inspiriran u litavskom derbiju
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U derbiju litavskog prvenstva Marko Popović bio je najkorisniji pojedinac na terenu, Dario Šarić bio je aktivan "preko bare". U Španjolskoj je bljesnuo Luka Žorić, a Damir Markota i dalje vuče Mrave.

Igrač tjedna

Marko Popović (Žalgiris): Odlična partija u pobjedi protiv Lietuvos Rytasa. Za točno 27 minuta Popović je podijelio osam asistencija, izborio sedam prekršaja, a sve je začinio odličnim šutom (4/4 za dva, 2/4 za tri) za 17 poena, jednim skokom i ukradenom loptom. Imao je najvišu valorizaciju u momčadi, 30.

Ugodno iznenađenje

Damir Markota (Zagreb CO): U porazu od Cedevite u Trnskom Markota je za 39 i pol minuta u igri bio najefikasniji u svojoj momčadi, s 24 poena uz sjajnih 10/13 iz igre, a ubilježio je i 12 skokova. Najveći minus bile su mu četiri izgubljene lopte. U porazu sa 69:62 u Zadru odigrao je svih 40 minuta i ponovno ubilježio double-double, predvodeći Mrave u poenima (20) i skokovima (13).

Dario Šarić (Zagreb CO): Proteklog tjedna Šarić nije bio sa svojom momčadi, ali nije mirovao. Sudjelovao je na Nike Hoop Summitu i u ogledu mladih košarkaša iz SAD-a i ostatka svijeta u Portlandu ubilježio 13 poena, 14 skokova i pet asistencija za selekciju ostatka svijeta. Glavna negativna stvar u statistici bile su mu izgubljene lopte, kojih je imao četiri.

Luka Žorić (Unicaja Malaga): Odigrao je iznimno kvalitetnu utakmicu protiv Manrese u 28. kolu Endesa lige, no Unicaja je poražena na domaćem terenu 96:81 i izgubila osmu poziciju, posljednju koja vodi u doigravanje. Za 32 i pol minute ubacio je 24 poena uz šut za dva 11/12. Dodao je i sedam skokova (šest obrambenih) te dvije asistencije, jednu ukradenu i jednu izgubljenu loptu.

Visoka forma

Boris Barać (Široki WWin): Startao je i protiv Varde i Igokee te pridonio pobjedama kvalitetnim izdanjima. U četvrtom je kolu upisao pet poena i tri skoka, a u petom osam poena, sedam skokova i asistenciju.

Miro Bilan (Cedevita): Iako je Zagreb CO bez Marija Kasuna deficitiran visinom pod košem, Bilan se protiv Mrava nije osladio velikim napadačkim učinkom za 14 minuta na parketu, ubilježivši osam poena s 3/4 iz igre, uz tri skoka. Protiv Jolly JBŠ-a bio je efikasniji, došavši do još jednog double-doublea u uspješnoj sezoni, s 22 poena (šut 9/11) i deset skokova.

Dontaye Draper (Cedevita): Iza američkog razigravača s hrvatskim državljanstvom i reprezentativnim iskustvom je vrlo dobar tjedan. U pobjedi nad Zagrebom CO u Trnskom (95:87), u utakmici riješenoj u produžetku, Draper je ubilježio 19 poena, četiri skoka i pet asistencija. U završnici regularnog dijela susreta ubacio je tricu za 78:78, s čime se ušlo u produžetak, a u dodatnih pet minuta imao je pet poena. Na putu do očekivane domaće pobjede nad Jollyjem (89:68) Draper se istaknuo s 18 poena, tri skoka i pet asistencija.

Roko Ukić (Fenerbahce): Derbi kola u turskom prvenstvu pripao je Banvitu koji je slavio kod Fenerbahčea. Domaćine je sa 17 poena i pet asistencija predvodio upravo hrvatski play, ali to se ipak nije pokazalo dovoljnim za nešto više od časnog poraza.

Na standardnoj razini

Stanko Barać (Anadolu Efes): U pobjedi protiv slabašne Bandirme Kirmizi hrvatski je centar za 22 minute ubacio 12 koševa (šut za dva 5/6) uz šest skokova i dvije asistencije.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): U porazu od Banvita sudjelovao sa 13 koševa, tri skoka i dvije asistencije. Šut ga nije previše služio s obzirom da je pogodio samo jednu tricu iz pet pokušaja, a za dva poena gađao je 3/6.

Jure Lalić (Krka): U tvrdom derbiju petog kola slovenske Lige za prvaka Krka je pobijedila Union Olimpiju 58:47. Lalić je dobio 15 i pol minuta bio vrlo koristan u momčadi Aleksandera Sekuliča. Uz šut 2/3 iz polja, uspio je ubaciti četiri poena uz osam skokova, valorizacija 11.

Krešimir Lončar (Himki): U pobjedi u Kazanu protiv Uniksa, 73:65, koja je bila uvertira za derbi s moskovskim CSKA, centar je postigao 11 poena za 12 minuta no ostao bez ijednog skoka. Imao je i jednu ukradenu loptu.

Darko Planinić (Široki WWin): Odradio je svoju uobičajenu ulogu kao starter protiv Varde u četvrtom kolu prvenstva s 14 poena i pet skokova. Slična priča i protiv Igokee, 12 poena, šest skokova i jedna asistencija.

Zoran Planinić (Himki): Za 28 minuta je Uniksu u pobjedi 73:68 ubacio 12 poena u dobar šut. Dodavši pet asistencija, imao je i dvije ukradene lopte te dva skoka.

Marin Rozić (Cibona): U pobjedi u Zadru Rozić je ubilježio osam poena, istaknuvši se i s četiri osvojene lopte. Na putu do 92:75 protiv Splita bio je efikasniji, uz 14 poena sa 6/9 iz igre (6/8 za dvicu, 0/1 za tricu), a pridodao je i šest skokova.

Damjan Rudež (Cibona): Cibona je u prvoj prošlotjednoj utakmici slavila u Zadru. Na putu do 84:74 protiv tradicionalnih rivala, Rudež je imao 12 poena i tri skoka za 29 minuta u igri. U domaćoj pobjedi nad Splitom (92:75) bio je najefikasniji igrač Vukova, uz 15 poena s odličnih 6/7 iz igre. Dodao je i četiri skoka.

Tomislav Ružić (Tofaš): Pruženih 20 minuta u porazu od Antalyje Ružić je iskoristio za osam koševa, šest skokova i jednu asistenciju uz četiri osobne pogreške.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Mravi su za sobom ostavili tjedan s dva poraza, a u prvom od njih, u produžetku protiv Cedevite, Simon je upisao 20 poena (7/17 iz igre), devet skokova i pet asistencija za čak 42 minute na parketu. Na gostovanju u Zadru Zagrebov kapetan imao je 15 poena (šut 4/12), tri skoka i četiri asistencije.

Andrija Stipanović (Otto Caserta): U novom porazu Caserte Stipanović je u 27 minuta, koliko je proveo na parketu, zabio sedam koševa (3/6), a još je dohvatio i osam lopti te upisao dvije asistencije.

Jakov Vladović (Široki WWin): U nešto lakšoj pobjedi protiv Varde u četvrtom kolu Prvenstva BiH (78:58) igrao je manje uz pet poena, četiri asistencije i dva skoka. Standardno kvalitetna partija u derbiju petog kola protiv Igokee na Pecari (75:65). Imao je osam poena, devet asistencija i četiri skoka.

Jurica Žuža (Tofaš): U tijesnom porazu od Antalyje Žuža je svoju kvotu ispunio sa deset koševa i šest skokova za nepunih 20 minuta.

Forma u padu

Lukša Andrić (Galatasaray): Za 14 minuta koliko je igrao u pobjedi nad Turk Telekomom upisao je pet koševa i jedan skok.

Marko Car (Cedevita): U obje prošlotjedne utakmice svoje momčadi Car je ostao bez poena. U pobjedi protiv Zagreba CO je za nepune 23 minute na parketu promašio četiri šuta iz igre, sve za tricu, a plus su mu bila tri skoka. Protiv Jolly JBŠ-a odigrao je 12 i pol minuta i kao i protiv Mrava, ponovno bio neprecizan iz sva četiri šuta iz igre (0/1 za dvicu, 0/3 za tricu). Kako mu je jedina pozitivna stvar u statistici bio jedan pretrpljeni prekršaj, valorizacija mu je bila dosta ispod nule, -6.

Drago Pašalić (Helios Domžale): U pobjedi Heliosa u Laškom protiv Zlatoroga (73:67) vrlo je brzo ušao u problema s osobnim pogreškama. Za 16 minuta postigao je četiri poena uz 2/5 iz polja (tri promašene trice). Nije uspio upisati niti jedan skok.

Hrvoje Perić (Unicaja Malaga): Igrao je tek nešto više od osam minuta u domaćem porazu od Manrese. Sa šutom 1/3 za dva i 0/1 za tricu, uspio je postići dva poena uz tri skoka.

Leon Radošević (Armani Milano): Radošević je u gostujućoj pobjedi svoje momčadi sudjelovao 15 minuta, što je zasigurno dobar znak za bivšeg Cibosa, međutim, u tom vremenu uspio je zabiti tek dva koša (1/1), dok su ostale statističke rubrike ostale prazne.

Klupa, tribina, doktori...

Marko Banić (Gescrap Bizkaia): Zbog ozljede je propustio pobjedu 79:71 protiv Blusens Monbusa u 28. kolu Endesa lige.

Mario Delaš (Žalgiris): Nije bio u konkurenciji za derbi s Lietuvos Rytasom.

Jasmin Perković (Cremona): Perković će na parket zbog uskršnjih blagdana izići u ponedjeljak na večer.

Fran Pilepić (Široki WWin): Zbog ozljede propustio je četvrto i peto kolo Prvenstva BiH odnosno utakmice protiv Varde i Igokee.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Utakmica njegove momčadi na rasporedu je u ponedjeljak na večer.

Mario Stojić (Lucentum Alicante): Alicante svoju utakmicu 28. kola Endesa lige igra u ponedjeljak.

Marko Tomas (Fenerbahče): Propustio i ovu rundu turskog prvenstva.

Ante Tomić (Real Madrid): Real svoju utakmicu 28. kola Endesa lige igra u ponedjeljak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10809.04.2012. u 23:50
    Eto, kao obicno kad citam ovu kolumnu gatam na kavu, I velim Vam da ce biti novosti oko Daria nakon americke tourneje ...
    narada108