Zimski sportovi

"Pingvini" probijaju led

Ivan Dominik • srijeda, 11.04.2012.
"Pingvini" probijaju led

Crosby i Malkin pokazuju talent, uzvraćaju Jagr i Giroux, Dupuis lovi rekorde, a Hartnell odiše neugodnošću. "Stari" Red Wingsi suprotstavljaju se poletnim Predatorsima, a Canucksi počinju seriju s velikom nepoznanicom – LA Kingsima. Dakako, počinju prve utakmice doigravanja u NHL-u, a tko će kako "probiti led" saznat će se ubrzo...

Pittsburgh Penguins – Philadelphia Flyers

Doigravanje ove sezone započinje jednim od najzanimljivijih susreta, a definitivno najinteresantnijim Istočne konferencije. Bitka za Pennsylvaniju počinje u Consol Energy Centru gdje Penguinsi predvođeni Danom Bylsmom na klupi kreću u pohod na još jedan Stanley Cup. Međutim, težeg protivnika od Flyersa za prvu rundu nisu mogli dobiti.

Sidney Crosby: "Doigravanje je teško kao što se i čini, pogotovo u nekim trenucima, ali mislim da se iz njih mnogo toga može naučiti. Stoga smatram da sam uvijek cijenio igranje u doigravanju, ali, siguran sam, sada ću to cijeniti i mnogo više."

U "regularnom" dijelu sezone su se ove dvije momčadi sastale šest puta, a čak su četiri dvoboja otišla na stranu Flyersa (jedan u produžetku). Iako se ekipe vrlo dobro poznaju i teško jedna drugu nečim mogu iznenaditi, prva je utakmica uvijek najteža zbog ogromnog pritiska koji se danima stvara oko samih igrača.

Prednost Flyersa je kolektiv i čvrsta igra, prvenstveno u obrani. Radnici iz Phillyja nisu lako slomljivi te se ne nikad ne predaju. Prednost Penguinsa su Sidney Crosby i Evgeni Malkin, odnosno individualne kvalitete, potom powerplay i bolja forma, kojom su u prve 82 utakmice sezone skupili čak četiri čiste pobjede više od sadašnjih suparnika.

Ozljede: Kod Philadelphije nedostaju Andrej Meszaros zbog ozlijede leđa, James van Riemsdyk zbog povrede lijeve noge, a nakon ozljeda leđa su se u roster vratili Danny Briere i Nicklas Grossman. Kod Penguinsa male probleme imaju James Neal i Steve Sullivan no oni će za prvu utakmicu biti spremni za razliku od Matta Niskanena i Bena Lovejoya.

Forma igrača: Za razliku od prošlogodišnjeg doigravanja, sada su spremni i Crosby i Malkin te su u zavidnoj formi. Rus je osvojio svoj drugi Art Ross trofej, dok je Sid u 22 utakmice ozljedama protkane sezone ubilježio 37 bodova. Osim njih je i Pascal Dupuis u naletu, ostvario je niz od 17 utakmica zaredom u kojima je ostvario najduži niz jednog igrača ove sezone. Kod Flyersa se ističe ponajbolji defenzivni centar lige, Claude Giroux, koji je u pet dvoboja s Pensima ove sezone ostvario impresivnih 15 bodova. Uvijek je opasan i prekaljeni Jaromir Jagr, a na vratarskoj će poziciji prvi put u karijeri narančastu boju pred publikom u Consol Energy Centru braniti Ilja Brizgalov, dok će na drugoj strani stajati Marc-Andre Fleury, koji je u nešto boljoj formi.
Prognoza: Pobjeda Penguinsa od 2:1 u produžetku.

Nashville Predators – Detroit Red Wings

Zapadnu konferenciju u play-offu otvaraju također četvrta i peta momčad lige. Nashville u grotlu svoje dvorane dočekuje Winged wheel kojem utakmice u doigravanju nisu ništa novo, za razliku od Predatorsa. Međutim, radi se o dvije momčad s najmanje kazni u NHL-u, dakle ekipama s čvrstim i kvalitetnim obranama, a Nashville je dosad imao najbolji powerplay u cijeloj ligi.

Izjednačenost ovih dvaju ekipa jako je izražena, ove sezone je svaka momčad pobijedila po tri puta u šest dvoboja, no Nashville je slavio u dva posljednja susreta što govori o njihovim novim akvizicijama, ali i rastu forme. Protiv Wingsa im motiva zasigurno neće nedostajati, a podrška s tribina bit će zasigurno zastrašujuća.

Jimmy Howard: "Mislim li da smo u potlačenoj poziciji? Ne baš. Još uvijem sam dojma da smo jedna od boljih ekipa u ligi, samo nam se dogodilo da se stvari nisu posložile baš dobro za nas."

Nashville je jako ukomponirana i godinama sklapana momčad, koju je odlično uigrao iskusni Barry Trotz. On na raspolaganju ima vrhunske hokejaše (Radulov, Erat), mlade snage , ali i nekoliko renomiranih veterana (Hall Gill). Detroit će Nashville probati srušiti uz pomoć pobjedničke taktike aktualnog olimpijskog laureata Mikea Babcocka, tehnike Pavela Dacjuka, lucidnosti Henrika Zetterberga i iskustva Nicklasa Lidstroma.

Ozljede: Detroitu će nedostajati više nego solidni drugi vratar Joey MacDonald i zahvalni napadač Patrick Eaves, dok su upitni napadači Helm i Cleary. Nashville je kompletan osim što su upitni Radulov, Gill, Yip i rezervni vratar Lindback, no to su minorni problemi.

Forma igrača: Osim standardnih prvotimaca koji mogu bljesnuti u svakom trenu, za Wingse u odličnoj formi igra češki centar Jiri Hudler, koji je u zadnjih deset utakmica ostvario osam bodova od čega četiri gola. U taboru domaćina je napadački izuzetno raspoložen Andrei Kosticin u posljednje vrijeme, a konstanta je još uvijek Pekka Rinne.
Prognoza: Nashville dobiva s 4:2 pred svojim navijačima.

Vancouver Canucks – Los Angeles Kings

Posljednji ali ne i manje važan ogled igrat će se u otvarajućoj večeri u Vancouveru, do kojeg dug put prevalili momci iz Kalifornije. Kingsi u seriju s najboljom ekipom ''regularnog'' dijela sezone ulaze kao ravnopravan suparnik, premda je bodovno stanje govorilo sasvim drugačije – no, ovo je doigravanje.

U četiri međusobna dvoboja ove godine zabijeno je ukupno 15 golova, a takav bi se nastavak događaja trebao očekivati i u doigravanju, s obzirom da ja ovo prvenstveno sudar dvaju veličanstvenih vratara - Luongo protiv Quicka. Te su utakmice polovično razdijeljene po pobjedama, ali je čak, ukupno gledajući, u njima bolji bio Los Angeles.

Anže Kopitar: "Našli smo dobar ritam u pravo vrijeme. Od ožujka igramo dobro jer smo u svakoj utakmici morali pobijediti kako bismo dospjeli u doigravanje. Ispostavilo se kako je to dobra stvar jer smo pronašli dobru formu koju moramo prenijeti u ovih, najviše sedam utakmica."

Kingsi su neiskusna, ali kvalitetna ekipa s mnogo vrhunskih pojedinaca, dok je obrana forte što se tiče same igre. Canucksi imaju odličnu igru s igračem više i mnogo boljih igrača u nižim napadačkim linijama. Kanađani su kompletniji i imaju više snage i živaca za napete i neizvjesne serije kakva će sigurno biti i ova.

Ozljede: Kod domaćina je najveće i najvažnije pitanje igranje Daniela Sedina, koji nije do kraja spreman, a upitni su još Kassian, Volpatti i Ballard - sve redom defenzivci. Za LA sigurno neće igrati Simon Gagne i Brad Richardson, dok se navijači momčadi s obale Pacifika najviše raduju novopridošlici, Jeffu Carteru.

Forma igrača: Alexandre Burrows je u posljednje vrijeme ušao u zavidnu golgetersku formu, a kada za dodavača ima najboljeg asistenta lige, Henrika Sedina, postaje još ubojitiji. Od ostalih igrača obiju ekipa nema igrača u posebno dobroj seriji ili formi. Kingsima je jedino važno vidjeti kako će na zahtjeve doigravanja odgovoriti Kopitar i Richards.
Prognoza: Canucksi počinju seriju pobjedom 3:2 u produžetku.

NHL liga, 11. travnja 2012., prvi susreti četvrtfinala doigravanja:
*Pittsburgh – Philadelphia 01:30
Nashville – Detroit 02:00
Vancouver – LA Kings 04:30

*po hrvatskom vremenu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.04.2012. u 01:13
    Da se pise nesto a sto nema veze to sa pameti uopste nije vazno uf uf svasta... Btw, idemo veceras na postseason. Iskreno mislim da ce biti jedan od nezivesniih playoff-a do sada. Go wings GO!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.04.2012. u 21:38
    Sutra buđenje u 6 i gledanje kraja utakmice u Vancouveru :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.04.2012. u 20:54
    FC Penal Mafia Barcelona Pingvinsi.
    Obrisan korisnik