Nogomet

Schalke u derbiju igra za sebe i za Bayern

Sportnet • petak, 13.04.2012.
Schalke u derbiju igra za sebe i za Bayern
Foto: EPA

Lige petice polako se privode kraju i pune su izrazito važnih dvoboja. Posebno zanimljivo bit će Borussiji iz Dortmunda, koja igra još jedan veliki derbi...

Dok se na Wembleyju tijekom vikenda bude vodila borba za finale FA kupa, ostalih 16 premierligaša odradit će svoje obveze u 34. kolu. Borba za naslov prvaka sredinom tjedna opet je postala zanimljiva kad se Manchester United poskliznuo u Wiganu, a Manchester City dobio WBA 4:0. Prije velikog međusobnog sudara 30. travnja teško je očekivati novi kiks Vragova, a to se pogotovo odnosi na susret s Aston Villom na Old Traffordu iako su gosti u zadnja dva kola odigrali 1:1 s Liverpoolom i Stokeom.

City, bez Marija Balotellija, ide u Norwich koji je u ponedjeljak pobijedio na White Hart Laneu. Mancinijevoj momčadi ne preostaje ništa nego pobijediti ako želi zadržati nadu. A nadu drži i Blackburn koji će se Swanseaju pokušati prekinuti niz od četiri poraza koliko imaju i Velšani. U prvom međusobnom ogledu Roversi su slavili 4:2 uz četiri pogotka Yakubua.

Izravni konkurenti za Ligu prvaka bit će zauzeti FA kupom, pa Arsenal barem privremeno može učvrstiti svoj položaj na trećoj poziciji. Na Emirates stiže Wigan ohrabren pobjedom protiv Uniteda i motiviran borbom za ostanak. Topnici će biti bez suspendiranog Koscielnyja te ozlijeđenih Gibbsa i Wilsherea.

Španjolsko nogometno prvenstvo došlo je do 34. kola, posljednjeg prije velikog El Clasica. Nakon što je Real Madrid uspješno prošao gostovanje kod gradskog rivala Atletica nogometaše Josea Mourinha, barem na papiru, čeka nešto lakši posao. U goste na Santiago Bernabeu dolazi Sporting koji se nalazi na 18. mjestu Primere i sve osim uvjerljive pobjede Reala bilo bi veliko iznenađenje i veliki udarac ambicijama o osvajanju naslova.

Ako se u prošlom kolu iščekivao kiks Reala, ovoga puta je puno teži posao pred Barcelonom. Naime Messi i društvo s Camp Noua gostuju kod petoplasiranog Levantea koji se bori za mjesta koja iduće sezone vode u Europu. Barcelona na gostovanje u Valenciju dolazi kao apsolutni favorit, ali sigurno im neće biti lako protiv domaćina koji u posljednje vrijeme igra vrlo promjenjivo pa tako na svom terenu pobijedi Atletico Madrid, a nakon toga izgubi od Sportinga.

Od ostalih susreta zanimljiv dvoboj se očekuje na El-Pratu gdje Espanyol koji već pet susreta ne zna za pobjedu dočekuje Valenciju koja se bori za očuvanje treće pozicije. Ivan Rakitić sa svojom Sevillom gostuje kod Getafea dok će Real Zaragoza za koju nastupa Tomislav Dujmović bijeg iz opasne zone tražiti na svom terenu protiv Granade.

Nakon pobjede u derbiju protiv Bayerna i bijega na šest bodova prednosti, dortmundsku Borussiju očekuje novi težak test, gostovanje u Gelsenkirchenu. Rudari su prilično usamljeni na trećem mjestu i imaju četiri boda prednosti ispred Mönchengladbacha, a uvjerljivim porazom kod Nürnberga u prošlom kolu prekinut je njihov niz od pet utakmica bez poraza. Bayern će tri boda tražiti protiv Mainza i nadati se uspjehu Schalkea.

U borbi za plasman u Europsku ligu još uvijek sudjeluje šest klubova, iako su Hoffenheim i Wolfsburg u prilično lošoj poziciji, šest bodova iza Stuttgarta koji drži petu poziciju. Švabe igraju važnu utakmicu protiv Werdera već u petak i pobjedom bi stigli vrlo blizu potvrdi plasmana u europska natjecanja iduće sezone.

Mainz, Nürnberg i Freiburg su pod tjednom došli do važnih bodova i odvojili se od posljednjih pet momčadi na tablici i više ne moraju strahovati za ostanak u prvoligaškom društvu. U posljednjoj petorci, pozicije spasa za sad drže HSV i Augsburg, Köln će s novim trenerom Schaeferom pokušati prekinuti negativni niz i pobjeći s pozicije koja vodi u doigravanje, a Hertha će lijek za slabe igre potražiti kod Apotekara. Kaiserslauternu, čini se, više nema pomoći.

Treće kolo koje će Talijani odraditi u samo tjedan dana donosi nastavak neizvjesne borbe za naslov prvaka države, kao i bitku za europske pozicije. Vodeći Juventus, nakon Del Pierovog spasa protiv Lazija, u nedjelju gostuje kod fenjeraša iz Cesene - bez Bonuccija kojemu je slomljen nos - i ne smije si dopustiti kiks, dok Milan na San Siru dočekuje Genou, nezgodnu momčad kojoj još uvijek "gori pod nogama".

Momčadi od trećeplasiranog Lazija do sedmoplasiranog Intera smjestile su se unutar šest bodova pa će posebnu težinu imati derbi kola koji se igra u Udinama. Marko Livaja neće na put, a trener Stramaccioni najavljuje: "Moramo pobijediti i pobijedit ćemo".

Lazio ide u goste Novari, kojoj nadu pruža još samo matematika, a Roma mora pokazati da je naučila lekciju od Milana i ne dopustiti iznenađenje protiv Fiorentine. Napoli pak mora na noge Lecceu te će kod jednog od "davljenika" pokušati isprati gorak okus poraza od Atalante na svom terenu. Budanov Palermo odmjerit će snage s Parmom.

Tjedan koji je u tijeku u Francuskoj je obilježen utakmicama polufinala francuskog Kupa, a zbog subotnjeg finalnog ogleda Liga Kupa cijelo 32. kolo je malo pomaknuto. Prve utakmice igraju se tek u nedjelju, a narednog tjedna će se odigrati i preostali dvoboji, u kojima će sudjelovati finalisti prethodno spomenutog natjecanja, Lyon i Marseille.

Montpellier je u srijedu slavio na Velodromeu i povećao prednost na tri boda pred PSG-om, a gostovanje kod sve lošijeg Lorienta čini se kao izgledna prilika da se ta razlika očuva ili poveća. Doduše, i Parižani su veliki favoriti kod fenjeraša Auxerrea, ali bit će zanimljivo vidjeti dvoboj klubova s dna ljestvice protiv onih s vrha.

Rennes će eliminaciju iz Kupa od strane trećeligaša probati zaboraviti protiv Nice, a Lille treću poziciju zadržati pobjedom nad Ajacciom. U derbiju kola i izravnom dvoboju za četvrtu poziciju Toulouse dočekuje Lyon Dejana Lovrena i ima veliku priliku pred svojim navijačima dohvatiti zaostatak od tri boda koji trenutno dijeli ta dva kluba na tablici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • xavice14.04.2012. u 01:21
    najzanimljivije u bundesligi s obzitom na najveći derbi..u italiji bodovno i neizvjesnije al mislim da će ovaj vikend i milan i juve proći neokrznuti...barca se kiksom oprašta definitivno od la lige a to je stadion gdje ima jednu pobjedu i tri remija u zadnja četiri nastupa..to je to što se tiče... [više na forumu]
    xavice
  • Obrisan korisnik13.04.2012. u 19:59
    Najbolja forma: Newcastle, Naj napad: man city, Naj obrana man city, Naj stijelac: Van Presie, Naj momcad: MAN UTD
    Obrisan korisnik
  • joka030513.04.2012. u 17:57
    Norwich igra derbi kola hahahahha
    joka0305
  • Obrisan korisnik13.04.2012. u 17:54
    Chelsea igra na tris strane,bice im naporno od umora,al ove sezone je Chelsea najbolji tim iz engleske.
    Obrisan korisnik
  • zdeso13.04.2012. u 17:33
    Da,upravo ja to gledam i ne vjerujem xD
    zdeso