Zimski sportovi

Rangersi, Bruinsi i Coyotesi za "mir u kući"

Ivan Dominik • subota, 14.04.2012.
Rangersi, Bruinsi i Coyotesi za "mir u kući"
Foto: Kristijan Komarica

Subotnja večer i noć bit će vrijeme radnje nove četiri utakmice doigravanja u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta. Svoje druge domaćinske utakmice će na Istoku odigrati Boston Bruinsi, koji igraju u ranijem terminu, te NY Rangersi koji u Madison Square Gardenu ugošćuju kanadsku Ottawu. Na Zapadu pak je raspored zakazao dvoboje Phoenixa i Chicaga te St. Louisa i San Jose Sharksa...

Boston Bruins – Washington Capitals (1:0)

Nakon što je svojim golom u produžetku Chris Kelly uništio nade Capitalsa o iznenađenju u prvoj utakmici protiv Bostona te su aktualni prvaci poveli u seriji, nova se utakmica u TD Gardenu već sprema. Bostonova najveća prednost je i dalje neigranje prvog vratarskog dvojca Vokoun – Neuvirth kod Washingtona, dok njihov Tim Thomas brani u dobroj formi. Chara i Seidenberg dobro su zaustavili Ovečkina u prvom dvoboju, a sličnu taktiku Claude Julien želi primijeniti i u drugom dvoboju.

Washingtonov hendikep jest kolektiv koji nije ni približni jak kao Bostonov, dok u prvoj utakmici obrana i Braden Holtby na golu uopće nisu bili loši. Stoga će Capsi gajiti nade kako ipak mogu iznenaditi prošlogodišnje prvake, ukoliko odigraju jednako dobro kao prije nekoliko dana. Većih ozljeda na obje strane nema, Capsima je osim vratarskog dvojca ozlijeđen i bek John Erskine, dok Bruinsima nedostaju Adam McQuaid i Tuukka Rask također u obrambenom dijelu.

New York Rangers – Ottawa Senators (1:0)

Jason Spezza: "Osjećamo da možemo igrati s njima jer smo su u različitim trenucima osjećali vrlo dobro na ledu. No, onda smo ispali iz ritma i udaljili se od svoje igre, a tada su oni prevagnuli. To ih čini najboljom momčadi Istoka, konzistentniji su od nas. Međutim, i dalje smo optimistični, moraš biti pripremljen na poraze u doigravanju kako bi na kraju uspio pobijediti jer ne možeš računati na sve pobjede. Možemo napraviti dobru seriju ovdje i pobijediti te momke, samo trebamo igrati malo bolje."

Rangersi poslije otvaranja serije s 4:2 traže i drugu pobjedu kao i Boston za "mir u kući". Ottawa je potpuno nadigrana u prvom dvoboju, a razlika u kvaliteti na ledu bila je očita. Dok Rangersi igraju kolektivni hokej te imaju odlične pojedince u svakoj liniji i u svim segmentima igre, Senatorsi se oslanjaju na četiri – pet pojedinaca, a najviše na vrhunsku formu Jasona Spezze. Međutim, budući da je hokej momčadski sport, teško se može očekivati progres Kanađana uz takvu igru te bi Paul MacLean morao štošta promijeniti u svojoj ekipi uoči drugog dvoboja.

Najveća snaga Rangersa i dalje je Henrik Lundqvist u obrambenom dijelu, a Marian Gaborik i Ryan Callahan brinu se za pogotke u tuđim mrežama. Odličnu predstavu su, s druge strane, pružili Daniel Alfredsson i Erik Condra te je očita njihova ozbiljna priprema za doigravanje. Najvažnije za MacLeana, ali i Tortorellu jest činjenica da ozlijeđenih igrača u svlačionici nema, a sretniji tim podatkom može biti domaći strateg obzirom da ima dužu i bolju klupu.

St. Louis Blues – San Jose Sharks (0:1)

Patrik Berglund: "Bit ćemo dobro, igrali smo dobar hokej u prvom susretu i još uvijek imamo dovoljno samopouzdanja. Još uvijek imamo šanse u ovoj seriji te možemo pobijediti, samo trebamo nastaviti pokušavati. Ima još dovoljno utakmica za odraditi."

Kako bi vratili samopouzdanje i vjeru u sebe neiskusni Bluesi moraju slaviti nad prekaljenim Sharksima, koji su ih iznenadili u prvom dvoboju. Sharksi su pobijedili nakon odlične predstave dvaju pojedinaca, Martina Havlata i Dana Boylea, koji su golovima i asistencijama srušili Bluzere u produžetku rezultatom 3:2. Sharksi su puno iskusnija ekipa koja već godinama ima kontinuitet igranja u doigravanju, a Todd McLellan uvijek ima "asa u rukavu" za iznenađenje bilo koje ekipe.

Bluesi s druge strane ipak smatraju kako ništa nije izgubljeno i da će se igrati duga serija, no u ovoj utakmici bi morali pobijediti jer je deficit od dva domaća poraza mnogo u doigravanju. Stoga će franšiza kojom dirigira Ken Hitchcock dati sve od sebe da joj se ne ponovi prva utakmica u kojoj joj je falilo i sreće. Carlo Colaiacovo, važni reprezentativni bek Bluesa je ozlijeđen i više će domaćima nedostajati od Colina Whitea Sharksima.

Phoenix Coyotes – Chicago Blackhawks (1:0)

Momčad Coyotesa nalazi se u izvrsnoj poziciji uoči druge utakmice na svom ledu. Pokazali su igrači Phoenixa da mogu, preokrenuli su početno vodstvo domaćih i prevagnuli u produžetku. Mike Smith je i dalje na visini zadatka, a za Phoenix mogu zabijati svi što je pokazao Martin Hanzal u prvom ogledu. Za Chicago je najbolja vijest povratak u pogon kapetana Jonathana Toewsa, koji nije izgubio formu propustivši više od 20 utakmica ove sezone, a to je dokazao pogotkom na otvaranju serije.

Međutim, Hawksi iako imaju odličnu momčad nisu u formi. Njihov napad ne funkcionira te se oslanja na pojedinačne kvalitete nekolicine igrača, dok je obrana nedorečena u obje faze igre izuzev Seabrooka i Keitha. Vratari te nedostatke ne mogu pokriti i zato Chicago gubi utakmice u posljednje vrijeme. Dodatno im igru otežava nedostatak važnog beka Stevea Montadora, dok Daniela Carcilla nema već dulje vrijeme. Phoenixu nedostaje ponajbolji igrač, Radim Vrbata, čiji nedostatak Coyotesi odlično prikrivaju. Druga će utakmice ove dvije momčadi zasigurno uputit tijek ostatka serije u jednom smjeru, a to će biti duga serija ili laki prolaz Coyotesa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!